Μείωση ενοικίων: Τα νέα δεδομένα-Τι ισχύει για ιδιοκτήτες, επιχειρήσεις και εργαζόμενους

  H κυβέρνηση επαναβεβαίωσε με τη νέα παρέμβασή της ότι χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων την υποχρεωτική μείωση ενοικίων, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή.  

Τα νέα δεδομένα, δημιούργησε η χθεσινοβραδυνή (16/12) εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2021. Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις υποχρεωτικά μειωμένο ενοίκιο κατά 80% θα καταβάλλουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 όλες οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα και με την ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών, για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο.

Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων  η υποχρεωτική μείωση ενοικίου θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο 40% του μηνιαίου μισθώματος. 

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτη που ενοικιάζει ακίνητο σε κλειστή επιχείρηση βάσει κρατικής εντολής, έναντι 2.000 ευρώ το μήνα, από τον ενοικιαστή θα λάβει τον Ιανουάριο 400 ευρώ, και από το κράτος αποζημίωση 1.200 ευρώ. Συνολικά θα εισπράξει 1.600 ευρώ χάνοντας το 20% του μισθώματος.

Τι ισχύει τον Δεκέμβριο 

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον Δεκέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, και τον μήνα Δεκέμβριο, το 50% της ζημίας τους θα καταβάλλεται στους δικαιούχους και θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Έμειναν εκτός αναπλήρωσης 80.000 ιδιοκτήτες 

Σημειώνεται ότι 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν για διαφόρους λόγους την αναπλήρωση, μέσω συμψηφισμού με οφειλές στο δημόσιο, της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων του προηγούμενου διαστήματος. Σε ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ για το ζήτημα αναφέρονται τα εξής: 

«Από τα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία της ΑΑΔΕ φαίνεται ότι οι πληττόμενοι ιδιοκτήτες είναι 514.806 αλλά συμψηφισμοί έχουν γίνει μόνο σε 227.887, με 79.306 ιδιοκτήτες να φέρονται ως μη δικαιούχοι ενώ 19.680 δηλώσεις έχουν λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Το δημόσιο δηλαδή οφείλει δηλαδή ακόμα στους μισούς πληττόμενους ιδιοκτήτες τις επιστροφές του 30% από το πρώτο κύμα της πανδημίας ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι αναγκαστικές μειώσεις και οι δηλώσεις COVID για το δεύτερο κύμα, οι επιστροφές του 50% του οποίου δεν συναρτώνται με φορολογικούς συμψηφισμούς.

Ο αριθμός των 80.000 που δεν θα λάβουν καμιά απολύτως επιστροφή για τις μειώσεις μισθωμάτων που υπέστησαν τους προηγούμενους μήνες, ούτε καν κάποια απάντηση στο γιατί συνέβη αυτό, είναι τεράστιος, ενώ υπάρχει ακόμη αριθμός ιδιοκτήτων που έχασαν τις προθεσμίες δήλωσης γιατί ενημερώθηκαν καθυστερημένα από τους ενοικιαστές τους. Είναι απαράδεκτο τα όποια διαδικαστικά ή τεχνικά προβλήματα, να ακυρώσουν την ουσία, δηλαδή να αποστερήσουν τους εκμισθωτές ακινήτων από τη μερική έστω αποζημίωσή τους. Γι  αυτό πρέπει να ξανανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τη δήλωση μειώσεων ή διόρθωση λαθών της προηγούμενης περιόδου, με σαφείς οδηγίες για τη διενέργειά τους.»