Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Μεάντζια: Η Χριστουγεννιάτικη χαρά.

 

Η Χριστουγεννιάτικη χαρά
Μια χαρά απερίγραπτη και απροσδόκητη γέμισε την ψυχή μου χθες την ημέρα των Χριστουγέννων όταν στην Θεία Λειτουργία ήρθε να εκκλησιαστεί και κοινωνήσει λαός του Θεού.
Μετά ένα μεγάλο διάστημα της πνευματικής ξηρασίας της νηστείας των Χριστουγέννων που απαγορευόταν στους πιστούς να εκκλησιάζονται ήρθε μια λαμπρινή ακτίνα να φωτίζει το νου των κυβερνώντων να αφήσουν το λαό του Θεού να έρθει στην Θεία Λειτουργία.
Όπως πριν 2020 χρόνια όταν φώτιζε το θείο αστέρι το δρόμο στους τρεις Μάγους να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος έτσι και τώρα φώτιζε το δρόμο σε όλους εμάς να περάσουμε αυτό δύσκολο χρονικό διάστημα και να προσεγγίσουμε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και να απολαμβάνουμε την συνάντηση μας με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό στην Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία.
Βλέποντας τον λαο του Θεού που διψά για τον Κύριο μας Ιησού Χριστό αισθανθήκαμε ακόμα μια φορά οτι η Εκκλησία χωρίς τον λαο, τους πιστούς μας δεν υπάρχει. Ούτως και άλλος μόνος κληρικός δεν μπορεί να κάνει την Θεία Λειτουργία, οι Ιεροί Κανόνες το απαγορεύουν αυστηρά.
Όλοι μαζί κληρικοί και λαϊκοί αποτελούμε το Μυστικό Σώμα της Εκκλησίας που το κεφάλι είναι ο Κύριος μας Ιησους Χριστός. Για αυτό το λόγο ούτε κληρικοί χωρίς τους πιστούς μπορουν να λειτουργούν όπως και ο λαός χωρίς κληρικούς δεν μπορει να κάνει την Θεία Λειτουργία. Χρειαζόμαστε ένας τον άλλο και αυτό αποτελεί δικοί μας εκκλησιαστική κατηγορική προσταγή.
Η Χαρά των Χριστουγέννων που ζούσαμε χθες θα παραμείνει σφραγισμένη βαθιά στις καρδιές των χριστιανών και στο Νέο Έτος που έρχεται θα μας προστατεύει και οδηγήσει όπως το Θείο Αστέρι τους τρεις Μάγους που τους φύλαξε από τον κακοπροαίρετο βασιλιά Ηρώδη και τους οδήγησε στο Θείο Βρέφος και μετά στις πατρίδες τους.
Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Μεάντζια