Τοποθέτηση Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021.

Τοποθέτηση Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών  για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021: 

«Όταν πριν από ένα μήνα είχαμε ανακοινώσει τη μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο της Παραδόσεως Εκτός (click away), είχαμε καταλήξει σε εκείνη την απόφαση μετά από εισήγηση της Επιτροπής καθόσον τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεπαν να λειτουργήσει η αγορά με πιο «ελεύθερο» τρόπο.

Είχαμε εξηγήσει ότι όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι τέτοια που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε την αγορά μας υπό συγκεκριμένους κανόνες και ασφάλεια, αμέσως θα προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα διότι η Κυβέρνηση απολύτως κατανοεί τα τεράστια προβλήματα που η παρατεταμένη καραντίνα έχει φέρει συνολικά στο εμπόριο, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους αλλά και το καταναλωτικό κοινό.

Σήμερα, μετά από πολύωρη συζήτηση στην Επιτροπή και την πολύ αναλυτική εισήγηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, από εμένα, τον  Αναπληρωτή μου, κύριο Νικόλαο Παπαθανάση και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτού, κύριο Παναγιώτη Σταμπουλίδη, πήραμε την έγκριση της Επιτροπής για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Άρα, από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ξεκινάει ξανά η λειτουργία του λιανικού εμπορίου με τους κανόνες που θα περιγράψω παρακάτω.

Επίσης, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν πάλι οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίας διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος αλλά και τα ΚΤΕΟ.

Πώς θα γίνει η λειτουργία του λιανικού εμπορίου;

Θέλω την πολύ μεγάλη σας προσοχή εδώ διότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Ακούσατε προηγουμένως την πολύ μεγάλη πρόοδο που κατάφερε η πατρίδα μας τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την επιδημία.  Αυτή η πρόοδος δεν ήρθε ούτε χωρίς προσπάθεια, ούτε χωρίς πολύ μεγάλο κόστος.  Κόστος σε ανθρώπινες ζωές πάνω από όλα και φυσικά κόστος στην οικονομία.

Αυτή η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν μπορεί να χαθεί.  Για αυτό και θέλω να τονίσω προς όλους ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων εδράζεται στο ότι όλοι μας, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι αλλά και οι καταναλωτές, κάνουμε μεταξύ μας μια συμφωνία ευθύνης ότι θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα που θα σας περιγράψω.

Εάν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς, δεν λέω αν επανέλθει, θα δράσουμε πολύ ταχύτερα και δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει.  Εάν δείξει τάσεις επαναφοράς, θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα.  Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ελληνικού λαού.

Πρέπει, λοιπόν, όλοι μας με πολύ μεγάλη ευθύνη να καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, να μην σκεφτούμε τρόπους για το πώς θα τα παραβιάσουμε αλλά να ξέρουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν την δική μας υγεία, την υγεία των γύρω μας, των πελατών μας, των φίλων μας και του συνόλου του ελληνικού λαού.

Από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, λοιπόν, ξεκινούν τα καταστήματα με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.  Η 8η νυχτερινή ορίστηκε ώστε να υπάρχει μια ώρα περιθώριο για να μπορούν να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους, όπως θα το εξηγήσει αναλυτικότερα ο κύριος Χαρδαλιάς στη συνέχεια.

Για να γίνει η μετακίνηση θα πρέπει να στέλνετε SMS στο γνωστό σας 13033 με την επιλογή 2, «μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ», ή με το έντυπο βεβαίωσης κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης.

Είναι ακριβώς ο αριθμός που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα για να πάτε στο σούπερ μάρκετ. Το ίδιο μήνυμα και ο ίδιος αριθμός θα χρησιμοποιείτε για να πάτε σε οποιοδήποτε κατάστημα λιανικού εμπορίου.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 με την επιλογή 2 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησης του για ενδεχόμενο έλεγχο.

Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δυο ωρών, κατά τις οποίες θα μπορεί ο καταναλωτής ελεύθερα να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί εντός του καταστήματος. Φυσικά, τηρώντας απόλυτα τους υγειονομικούς κανόνες. Δηλαδή, παντού υποχρεωτικά η χρήση μάσκας, η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων. Στα καταστήματα έως 100 τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπονται έως τέσσερις πελάτες. Και για στα μεγαλύτερα καταστήματα, για κάθε επιπλέον 25 τετραγωνικά μέτρα ένας  πελάτης.

Αυτό είναι αυστηρότερο από ότι είχαμε στο παρελθόν, τα 15 τετραγωνικά μέτρα ένα πελάτη. Τώρα αυξάνεται στα 25 τετραγωνικά μέτρα, ακριβώς γιατί είμαστε στον χειμώνα, ανησυχούμε για αυτά που συμβαίνουν από την Βόρεια Ευρώπη και θέλουμε να δείξουμε την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών και εντός των εμπορικών κέντρων –Mall, εκπτωτικών χωριών, εκπτωτικών καταστημάτων και λοιπά, τα οποία επίσης θα λειτουργούν, θα είναι ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας του κυρίως χώρου.

Δηλαδή, και στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Στα ταμεία θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση δυο μέτρων και οι επιχειρήσεις καλόν είναι να έχουν φτιάξει ανάλογη σήμανση μπροστά στα ταμεία τους για να αποφεύγεται η παραβίαση αυτού του ορίου στον έλεγχο του οποίου θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί.

Στις περιοχές που είναι αυξημένου κινδύνου, περιοχές, δηλαδή, που έχουμε επιπλέον μέτρα καραντίνας, όπως για παράδειγμα η Δυτική Αττική, θα λειτουργεί η Παράδοση Εκτός (click away). Δηλαδή, η αγορά θα λειτουργήσει όπως είχε λειτουργήσει για την υπόλοιπη επικράτεια κατά την διάρκεια των εορτών: η Παράδοση Εκτός, δηλαδή, με τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ραντεβού στο κατάστημα για την παραγγελία. Αυτό δεν ίσχυε μέχρι τώρα. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε αυτές τις περιοχές.

Στις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής αλλά και στις διαιτολογικές υπηρεσίες θα έχουμε απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας 2 μέτρα το ελάχιστο.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας του να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών ο οποίος θα πρέπει να επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι αν συμβεί ο,τιδήποτε, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της ιχνηλάτισης.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, λήψη μέτρων προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες παντού, ωράριο λειτουργίας προαιρετικό από τις 7:00 έως τις 20:00.

Και για το λιανικό εμπόριο και για τις δραστηριότητες αυτές θεσπίζεται προαιρετική λειτουργία για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Ο λόγος που βάζουμε την Κυριακή σε λειτουργία, για να προλάβω τυχόν αντιδράσεις, είναι γιατί θέλουμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο για να μπορούν οι συμπολίτες μας να κάνουν τα ψώνια τους και οι επιχειρήσεις να οργανώσουν το πελατολόγιό τους, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες του συνωστισμού.

Θέλω να τονίσω εδώ ότι ο λόγος που μπαίνει το SMS και οι δύο ώρες για τη δυνατότητα να κάνεις τα ψώνια σου δεν γίνεται για να ταλαιπωρήσουμε κανέναν. Γίνεται όμως γιατί έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο ώστε να ρυθμίσουμε την πιθανότητα να έχουμε μεγάλο συνωστισμό στους δρόμους.

Εάν παρ’ ελπίδα κάπου υπάρχει συνωστισμός, σίγουρα θα επέμβουμε για να προσπαθήσουμε να τον εμποδίσουμε. Και ο καθένας από εσάς και η καθεμία από εσάς θα πρέπει να αποφεύγει προστατεύοντας τον εαυτό του να πλησιάζει σε χώρους όπου τυχόν υπάρχουν τέτοιου είδους εικόνες. Είναι απαράδεκτες. Εάν υπάρξουν τέτοιου είδους φαινόμενα, θα αναγκαστούμε να παρέμβουμε και μπορεί να αποσύρουμε και όλα τα μέτρα.

Θέλω να είμαι για άλλη μία φορά απολύτως καθαρός σε όλους: αυτό το σύστημα που σήμερα προτείνουμε για να έχει επιτυχία και διάρκεια και να μη βρεθούμε γρήγορα ξανά σε κλείσιμο της αγοράς εδράζεται στο ότι όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι εάν παραβιαστούν τα μέτρα και υπάρχουν εικόνες συνωστισμού, ρισκάρουμε επανεμφάνιση της πανδημίας και άρα άμεση απόσυρση των μέτρων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου πλεξιγκλάς μεταξύ των θέσεων εργασίας. 

Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζομένους.

Στα ΚΤΕΟ τα οποία επίσης ξεκινούν τη λειτουργία τους, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Μετά τη συνέντευξη τύπου θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Υπουργείο Ανάπτυξης (mindev.gov.gr) πλήρης κατάλογος με όλους τους ΚΑΔ που τίθενται σε λειτουργία. Σας  δίνω τη γενική αρχή: το σύνολο του λιανικού εμπορίου ξεκινάει τη λειτουργία του τη Δευτέρα με την μέθοδο και τον τρόπο που προηγουμένως σας ανέλυσα.

Αρχές επιβολής κυρώσεων: η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτού, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι στο Υπουργείο Ανάπτυξης ήδη λειτουργεί για πληροφορίες και καταγγελίες ο τετραψήφιος αριθμός 1520 στον οποίο καλούμε κάθε συμπολίτη μας ο οποίος βλέπει παραβίαση των μέτρων ή έχει κάποια απορία για το πώς θα λειτουργήσει το κατάστημά του σωστά να μην διστάσει να τηλεφωνήσει και να λάβει όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες ή για να κάνει την καταγγελία του.

Η προσπάθεια η οποία γίνεται από την προσεχή Δευτέρα είναι μια εθνική προσπάθεια για να μπορέσουμε να συνδυάσουμε την ανάγκη ελέγχου της πανδημίας με την ανάγκη να πάρει μπρος ξανά η οικονομία.

Αντιλαμβάνομαι και αντιλαμβανόμαστε όλοι, πρώτος από όλους ο κύριος Πρωθυπουργός, ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν δεχθεί δυσβάστακτο κόστος.

Εάν όλοι μαζί επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές σε κλίμα υπευθυνότητας και καλόπιστης συνεργασίας τηρήσουμε τα μέτρα είμαστε απολύτως βέβαιοι στο  Υπουργείο Ανάπτυξης ότι όλα θα πάνε καλά.  Εάν κάπου κάτι δεν πάει καλά θα είμαστε από πάνω για να το διορθώσουμε σε πρώτο χρόνο και να μην αφήσουμε πουθενά να γίνει κάποια ζημιά.

Τώρα όμως είναι η ώρα όλοι οι Έλληνες ενωμένοι σαν μια γροθιά να βάλουμε όλοι πλάτη να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στροφή και να είμαστε αργότερα υπερήφανοι που όλοι μαζί συμβάλαμε για να κρατηθεί η πατρίδα μας όρθια σε αυτή την πρωτοφανή συμφορά».