Δήμος Ηλιούπολης: Στόχος η Ηλιούπολη να αποτελέσει σύντομα πρότυπο φιλοζωϊκής κουλτούρας και προστασίας των αδέσποτων ζώων.


Σε σημερινή ανάναρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δημάρχου Ηλιούπολης που φέρει την υπογραφή του αντιδημάρχου Οικονομικών αναφέρεται:

Ο Δήμος Ηλιούπολης βρίσκεται στην πρωτοπορία των Δήμων της χώρας μας στον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων και εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές, πάντα σε συνεργασία με την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης και όλους τους εθελοντές.

Η Δημοτική Αρχή από τον Σεπτέμβρη του 2019 έως τώρα επιτέλεσε σημαντικό έργο:
* Δημιουργήσαμε και διαρκώς διευρύνουμε το επίσημο δημοτικό μητρώο πολιτών-φροντιστών αδέσποτων ζώων, εφοδιασμένων με προσωπική ταυτότητα φροντιστή, για την διευκόλυνση της άσκησης της εθελοντικής τους δράσης σε συνθήκες περιορισμού μετακινήσεων και κάτω από την προστασία του Δήμου.
Μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 142 φροντιστές αδέσποτων ζώων, 2.996 αδέσποτες γάτες σε 200 ενεργές αποικίες που επιβλέπονται από φροντιστές και τον Δήμο και συνεχίζουμε συστηματικά.
* Χρηματοδοτήσαμε από ίδιους πόρους νέο πρόγραμμα κτηνιατρικών υπηρεσιών και στειρώσεων αδέσποτων ζώων ύψους 50.000 €, με αύξηση της σχετικής ετήσιας δαπάνης περισσότερο από 100%.
Έγιναν περισσότερες από 300 στειρώσεις το 2020, προγραμματίζονται άλλες 400 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και θα συνεχιστούν αυξητικά.
* Υλοποιήσαμε έως τώρα 3 διανομές τροφών προς τους φροντιστές του δημοτικού μητρώου και αρχίζουμε την 4η αμέσως μετά τις γιορτές, με συνολική ποσότητα 10 τόνων τροφών.
* Ενισχύσαμε με ειδικές τροφές και φάρμακα την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης.
* Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο προστασίας των αδέσποτων και νομιμοποιήσαμε με την κάρτα φροντιστή τους εθελοντές, από κακόβουλες ενέργειες με την συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας.
Έχει ήδη γίνει επιτυχημένη διακριτική διαχείριση και επίλυση δεκάδων καταγγελιών κακοποίησης ή εκφοβισμού.
Για το 2021 προγραμματίζουμε:
* Την εγκατάσταση σκευών σίτισης-πότισης και μικρών σπιτιών για τα αδέσποτα σε αρκετά σημεία του Δήμου.
* Την ολοκληρωμένη ψηφιακή διαχείριση του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα, με κατάλληλο λογισμικό.
* Την ίδρυση τμήματος Αστικής Πανίδας με κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό.
* Καμπάνια κοινωνικής ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας φιλοζωϊκής συνείδησης, με την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η κεντρική διοίκηση μεταβίβασε το 2012 στους Δήμους την ευθύνη της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, παραλείποντας την ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων και του εξειδικευμένου προσωπικού για την υποστήριξη του έργου αυτού.

Ως Δήμος αναγνωρίζουμε την τεράστια εθελοντική προσφορά των συνδημοτών στην φροντίδα των αδέσποτων, μεθοδικά αναλαμβάνουμε σταδιακά την ευθύνη και το οικονομικό βάρος με ξεκάθαρο στόχο, σύντομα να αποτελεί η Ηλιούπολη πρότυπο φιλοζωϊκής κουλτούρας και προστασίας των αδέσποτων ζώων.