Συζήτηση με τον Γαβριήλ Αραμπατζή - επικεφαλής της παράταξης "Η Πόλη που θέλω" - Οι ευχές του για τη νέα χρονιά.

Παραμονή Πρωτοχρονίας ο κ. Γαβριήλ Αραμπατζής επικεφαλής της παράταξης "Η Πόλη που θέλω" μας φιλοξένησε στην οικία του για μια συζήτηση που σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων του Δήμου Ηλιούπολης.

Οι παρεμβάσεις σας αναστατώνουν συχνά τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης. H δημοτική αρχή σας κατηγορεί ότι εμποδίζετε το έργο της. Τι απαντάτε σε αυτό;
Τι να απαντήσει κανείς σε αυτό; Η διοίκηση του δήμου και ο Δήμαρχος, για να καλύψουν λανθασμένες επιλογές, ψάχνουν να φορτώσουν την ευθύνη στην παράταξή μας και στην αντιπολίτευση γενικότερα, για να μη γίνει φανερό ότι ήδη έχουν χάσει τον έλεγχο.

Η σημερινή διοίκηση εκλέχθηκε ευαγγελιζόμενη τη βελτίωση της καθημερινότητας, κατηγορώντας την προηγούμενη διοίκηση για αυταρχισμό και αδιαφάνεια.
Οι πράξεις τους δε συμφωνούν με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες. Πρόδωσαν πολύ νωρίς τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών που τους εμπιστεύτηκαν και τους πίστεψαν.
Πολιτικάντηδες συστρατεύθηκαν όλοι μαζί, ανταλλάσσοντας την εφήμερη στήριξη με κάποια καρέκλα, με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον και την αυτοπροβολή τους, τα ίδια πρόσωπα που διοικούσαν τα τελευταία 9 χρόνια διοικούν και σήμερα την πόλη μας.

Η δημοτική παράταξη "Η Πόλη που θέλω" είναι μέρος της αντιπολίτευσης και ο βασικός ρόλος κάθε παράταξης που βρίσκεται στην αντιπολίτευση είναι να ασκεί εποικοδομητική κριτική με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας στην πόλη.

Η σημερινή διοίκηση θα έπρεπε να χρησιμοποιεί την κριτική αυτή προς όφελος των δημοτών και όχι να διαμαρτύρεται, επειδή επισημαίνουμε τα αυτονόητα.

Το σίγουρο είναι ότι "Η Πόλη που θέλω" δεν πρόκειται να χαριστεί στη σημερινή διοίκηση του δήμου, δεν απουσιάζουμε από πουθενά, έχουμε παρουσία σε όλες τις επιτροπές και σε όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου, ασκούμε κριτική και μακάρι η σημερινή διοίκηση να μας διαψεύσει με τις πράξεις της.

Τι δράσεις προγραμματίζετε με την παράταξή σας, να περιμένουμε την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου αρχών και απολογισμού; Τι σχεδιάζετε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές;

Η πανδημία έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας, οπότε έχουν επηρεαστεί και οι δημοτικές παρατάξεις, ο τρόπος οργάνωσης τους και οι μορφές δράσης τους.

Βρισκόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα, αχαρτογράφητη. Πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός παραδοσιακών και νέων μορφών δράσεων. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, το πρώτο ζητούμενο της παράταξής μας είναι να παραμείνουμε ενεργοί στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και ήδη συζητάμε νέες ιδέες και προσεγγίσεις. Όταν οι ιδέες αυτές πάρουν την τελική τους μορφή, θα τις παρουσιάσουμε, ζητώντας την πολύτιμη γνώμη των δημοτών.

Αθόρυβα και καθημερινά προσχωρούν στην παράταξη μας ενεργοί πολίτες των πράξεων και όχι των λόγων.
"Η Πόλη που θέλω" είναι υπέρ της διεύρυνσης και της μαζικής προσπάθειας που θα βάλει την πόλη σε νέα πορεία, είναι η παράταξη που δίνει καθημερινό αγώνα για διαφάνεια και ισοτιμία και σε αυτόν τον αγώνα για το καλύτερο και την ελπίδα δεν περισσεύει κανείς.

Δε θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της σημερινής διοίκησης του Δήμου, η οποία, αντί να δει την ουσία του προβλήματος και να σταθεί αρωγός στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στην τοπική κοινωνία που πλήττεται, αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία να προωθήσει τα μικροπολιτικά της συμφέροντα.
Ο κος Χατζηδάκης έχει αναδειχθεί πρωταθλητής απευθείας αναθέσεων για το 2020.
Η πρότασή σας για επέκταση του υπάρχοντος Δημοτικού Κοιμητηρίου Ηλιούπολης ήταν κεραυνός εν αιθρία και αιφνιδίασε το σύστημα, τοπικό και κεντρικό. Έχετε στη φαρέτρα σας και άλλες τέτοιες ανατρεπτικές προτάσεις;

Ως παράταξη έχουμε απορρίψει την πρόταση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία κοιμητηρίου στο χώρο του ΚΥΤ στον Υμηττό.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η λύση στο πρόβλημα του κοιμητηρίου δε θα βρεθεί μέσα από επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπώσεων (όπως δημοψηφίσματα που στερούνται νομιμότητας), αλλά μέσα από την αξιοποίηση του χώρου που είναι ήδη χαρακτηρισμένος ως κοιμητήριο και δε χρησιμοποιείται.

Η λύση θα πρέπει να δοθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί δεν τιμά κανέναν να παραμένουν οι δημότες μας άταφοι και για μέρες στα ψυγεία, μέχρι να βρεθεί χώρος για την ταφή τους.

"Η Πόλη που θέλω" δεν είναι μία παράταξη αρνητικής κριτικής, δεν περιορίζεται στο λευκό ή στο άκυρο, είναι μία παράταξη που κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και προτείνει λύσεις, όπως έχει ήδη κάνει σε διάφορες περιπτώσεις:

•Η πρόταση της παράταξής μας για γενναίες μειώσεις ανταποδοτικών τελών και η δημοσιοποίηση των εσόδων του δήμου από την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων ανάγκασε τη δημοτική αρχή σε περαιτέρω μείωση από το 3% που είχε αποφασίσει στην οικονομική επιτροπή, χωρίς όμως πάλι να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης.

•H πρόταση της παράταξης για προμήθεια εξοπλισμού στους μαθητές που έχουν ανάγκη έγινε ήδη από τις 5 Απριλίου, ενώ η διοίκηση με μεγάλη καθυστέρηση μπήκε στη διαδικασία προμήθειας στις 30 Δεκεμβρίου.

•Η πρόταση μας για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στα δημοτικά κτίρια, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία έγινε με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την παροχή της δυνατότητας και σε κατοίκους της πόλης να συνδεθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου, χωρίς να επιβαρυνθούν τα τέλη σύνδεσης, ειδικά για τις περιοχές της Ηλιούπολης που έχουν την πιο χαμηλή κάλυψη δικτύου φυσικού αερίου (Αγία Μαρίνα, Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Μαύρα).

•Για το θέμα της απομάκρυνσης του ΚΥΤ, η πρόταση μας στο δημοτικό συμβούλιο είναι να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για όλους. Ποιο είναι το ιδιαίτερο μήνυμά σας προς τους κατοίκους της Ηλιούπολης για το 2021;

Η παράταξη "Η Πόλη που Θέλω" θα συνεχίσει με επιμονή και υπευθυνότητα να ασκεί υπεύθυνη κριτική, να προτείνει και να εισηγείται λύσεις για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης και του επιπέδου των παροχών και υπηρεσιών προς τους δημότες.

Προσπαθούμε να παίρνουμε παραδείγματα από καλές πρακτικές άλλων δήμων, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, και είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε ό,τι μπορεί να εφαρμοστεί στην Ηλιούπολη, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, πάντα με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.
"Η Πόλη που θέλω" είναι υπέρ των οργανωμένων κινήσεων και του μελετημένου προγράμματος, το αντίθετο, δηλαδή, της προχειρότητας και της βιασύνης, που χαρακτηρίζουν σήμερα τις ενέργειες της δημοτικής αρχής. Μόνο συγκροτημένη δουλειά και στοχοθεσία θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών της Ηλιούπολης.
Εύχομαι στους κατοίκους της Ηλιούπολης μια καλή χρόνια με υγεία, δύναμη και υπομονή.