Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης: Ρέμα Πικροδάφνης - Ρύπανση.

 


Υγειονομική βόμβα το υπογειοποιημένο Ρέμα Καλογήρων.

Διαρροή πετρελαίου, Βοθρολύματα από σάπιους σωλήνες της ΕΥΔΑΠ, παράνομες συνδέσεις ιδιωτικών αποχετεύσεων κ.α. θέτουν σε κίνδυνο την υγεία κατοίκων και κολυμβητών
Μετά την ακύρωση των έργων διευθέτησης του ρ. της Πικροδάφνης , επανερχόμαστε στο σοβαρό θέμα της ρύπανσης, το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Το 2016-2017 καταγγείλαμε στους αρμόδιους εκτεταμένη ρύπανση της Πικροδάφνης από λύματα , που είχε προκαλέσει φαινόμενα δυσοσμίας και ανάπτυξης μαύρων φυκών που προερχόταν:
• Από απευθείας διάθεση βόθρων από παραρεμμάτιες κατοικίες,
• Μέσω παράνομων συνδέσεων στο δίκτυο ομβρίων
• Απευθείας από το δίκτυο ακαθάρτων με εκτόνωση, λόγω υπερφόρτωσης του Αντλιοστασίου της ΕΥΔΑΠ
Σχ.1 : Το Ρέμα μέσα στο πετρέλαιο
Είχαμε προωθήσει την Μελέτη/ έκθεσή μας προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, το ΣΥΓΑΠΕΖ και το γραφείου του Υπουργού ΥΠΕΝ, με συνεχείς οχλήσεις. Κανενός δεν ίδρωσε το αυτί , αντίθετα επικαλέστηκαν τη ρύπανση για να προωθήσουν βάρβαρα έργα διευθέτησης του ρέματος τα οποία καταφέραμε να σταματήσουμε με προσφυγές στο ΣτΕ
Ήδη από το 2016, βάσει των δειγμάτων και αναλύσεων νερού που είχαμε πραγματοποιήσει, παρατηρήσαμε ότι μεγάλο μέρος της ρύπανσης του ρ Πικροδάφνης προέρχεται από το σημαντικότερο παραπόταμο της , το Ρέμα Καλογήρων το οποίο έχει υπογειοποιηθεί από παλιά, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε οχετό βοθρολυμάτων και πετρελαιοειδών.
Σήμερα όμως (26/12/2020) και με τη βοήθεια της Γεωμυθικής και των σπηλαιολόγων, καταφέραμε να συγκεκριμενοποιήσουμε τις πηγές ρύπανσης που κρύβονται μέσα στο σκοτεινό τούνελ
Α. Ρύπανση από διαρροή πετρελαίου
Στις 8-9 Δεκεμβρίου 2020 παρατηρήσαμε εκτεταμένη ρύπανση του ρ. Πικροδάφνης από πετρέλαιο, η οποία προερχόταν από το υπογειοποιημένο τμήμα του ρ. Καλογήρων. Ειδοποιήσαμε την Περιφέρεια Αττικής, όπου η Δ/ση Περιβάλλοντος με ιδιωτικό συνεργείο δειγματοληψίας μετέβη αυθημερόν και πήρε δείγματα νερού Διαπίστωσε επικίνδυνα απόβλητα από πετρελαιοειδή η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση .
Σχ. 2: 9/12/2020, Δειγματοληψία νερού/πετρελαίου από το ρ. Πικροδάφνης. Ύψος οδών Δημοκρατίας – Θέμιδος Π. Φάληρο
Και πάλι κανενός δεν ίδρωσε το αυτί, αφού ο μηχανισμός επείγοντος εντοπισμού της ρύπανσης και αντιμετώπισής της είναι ανύπαρκτος.
Την επόμενη μέρα 10/12/20 η βροχή παρέσυρε όλο τον ρύπο στην θάλασσα διασπείροντάς τον κατά μήκος της παραλίας του Π. Φαλήρου (ΕΔΕΜ, Μπάτη, κλπ).
Στην συνέχεια εντοπίσαμε οικόπεδο στον Αγ. Δημήτριο στην οδό Αγκύρας και Ευξείνου Πόντου, με σταθμευμένα βυτιοφόρα πετρελαίου, πάνω από τους υπόγειους κλάδους του ρ. Πικροδάφνης.
Η θέση του χώρου διακίνησης πετρελαίου, πάνω από τους σάπιους αγωγούς, αποτελεί υγειονομική βόμβα και μόνιμη απειλή για το ποτάμι μας, το έδαφος, τον φρεάτιο υπόγειο υδροφόρο, αλλά και την γύρω περιοχή. Οποιοδήποτε ατύχημα διαρροής ή πλύσης των βυτιοφόρων θα καταλήξει στους αγωγούς ομβρίων και ακαθάρτων και θα μεταφερθεί, μέσω του κλάδου των Καλογήρων, στην Πικροδάφνη. Αυτό εξ άλλου έχει συμβεί και στο παρελθόν αρκετές φορές σε μικρότερη όμως κλίμακα.
Ο Δήμος του Αγ. Δημητρίου, μέσα στα όρια του οποίου ήταν το οικόπεδο, ενήργησε αυτοψία και παρέπεμψε το θέμα στον Εισαγγελέα .
Σχ 3. 10/12/2020 Συμβολή ρ. Καλογήρων (αριστερά) και Πικροδάφνης (δεξιά) μετά από έντονη βροχόπτωση πολλών ωρών. Το νερό από το ρ. Καλογήρων έχει χρώμα μαύρο-καφέ από το πετρέλαιο και τη λάσπη, ενώ από την Πικροδάφνη σκέτο καφέ από τη λάσπη.
Το Δίκτυο πολιτών έστειλε Αίτηση προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια και ΥΠΕΝ, ζητώντας τον έλεγχο και εντοπισμό των πηγών ρύπανσης, των αδειών και περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του σταθμού βυτιοφόρων και κινητοποίηση των αρμόδιων για την αντικατάσταση των σαθρών αγωγών, που είχαν ήδη εντοπιστεί.
Β. Ρύπανση από βοθρολύματα
Στις 26/12/20 η Γεωμυθική πραγματοποίησε πορεία μαζί με ομάδα σπηλαιολόγων μέσα στον αγωγό του ρ. Καλογήρων από την οδό Σωκράτους (Π. Φάληρο) ως τον Βύρωνα.
Όλη η πορεία βιντεοσκοπήθηκε σημείο προς σημείο με κάθε λεπτομέρεια.
Πρόκειται για μία εξαιρετική και πολύ αποκαλυπτική δουλειά. Σας καλούμε να δείτε το βίντεο και να φρίξετε.
Το τούνελ από μπετόν που κάλυψε το ρέμα είναι πλέον ένας οχετός βοθρολυμάτων. Οι αγωγοί βοθρολυμάτων της ΕΥΔΑΠ ,που διασχίζουν εγκάρσια τον υπόγειο τούνελ, είναι πολλών ετών, με σάπιους σιδεροσωλήνες και διαρροές. διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Ευξείνου Πόντου, τα βοθρολύματα τρέχουν σαν τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ
Η ΕΥΔΑΠ ευαισθητοποιήθηκε και στις 6/1/2021 συνεργείο της αντικατέστησε το σάπιο τμήμα του αγωγού της. Διαπίστωσαν όμως ότι όλο το δίκτυο είναι πολύ παλιό και ενδεχομένως να δώσει κι άλλα παρόμοια ατυχήματα.
Σχ4. Ο καταρράκτης βοθρολυμάτων και το τούνελ από μπετόν
Σχ 5: Από τις εργασίες της ΕΥΔΑΠ στις 6/1/2021. Φαίνεται ο τρύπιος σιδηροσωλήνας.
Το βίντεο της Γεωμυθικής έχει καταγράψει ακόμη παράνομες ιδιωτικές συνδέσεις σε όλο σχεδόν το μήκος του τούνελ, περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ (32.40΄ και 37.30΄), αγωγό ομβρίων που φέρνει λύματα (38.14΄), άοσμα και θολά απόβλητα ( 41.20΄), κλπ.
Εμείς σε πρώτη φάση απευθύνουμε δημόσια έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς :
• να αντικαταστήσουν τους αγωγούς ομβρίων και ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ που διασχίζουν εγκάρσια ή επικοινωνούν με το ρ. Καλογήρων, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να δώσουν νέο ατύχημα.
• Να ελέγξουν τη νομιμότητα του οικοπέδου στάθμευσης των βυτιοφόρων πετρελαίου Αγκύρας και Ευξείνου Πόντου στον Άγιο Δημήτριο, το οποίο ενδέχεται να παράγει απόβλητα από τυχόν πλύσεις των βυτιοφόρων, αλλά και από ατυχήματα διαρροών.
• Να σφραγίσουν όλες τις παράνομες ιδιωτικές συνδέσεις ακαθάρτων του ρ. Καλογήρων, και να επιβάλλουν πρόστιμα.
• Να ελέγξουν τους αγωγούς ομβρίων που συνδέονται με αυτόν.
Εάν και πάλι κωφεύσουν θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου.
Καλούμε ακόμη τους κατοίκους, τους κολυμβητές και τους φορείς που κινδυνεύουν από την εκτεταμένη ρύπανση του ρ. Πικροδάφνης να συντονιστούν μαζί μας, ώστε στο ρέμα μας να τρέξει και πάλι γάργαρο νερό.