ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Απορρίπτουμε το προσχέδιο του νέου νομοσχεδίου – Ως εδώ!

H Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α. σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας που συνεχίζεται επέδειξε υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και συνεργάστηκε με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόσαμε μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας και καθιερώσαμε τις συναλλαγές «με το γάντι» και στη συνέχεια «με τη μάσκα» στις λαϊκές αγορές, πολύ πριν νομοθετηθεί η υποχρεωτική τους χρήση.

Με τεράστιες οικονομικές θυσίες κρατήσαμε ανοιχτές τις λαϊκές αγορές, έστω κι αν υποχρεωθήκαμε σε μέτρα όπως είναι η λειτουργία των μισών πάγκων με εκ περιτροπής πρόγραμμα εργασίας, τα οποία όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον συνωστισμό και κατά συνέπεια τον κίνδυνο διασποράς της νόσου.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών αποτέλεσε, κατά παραδοχή της ίδιας της κυβέρνησης, το «ανάχωμα» στην κερδοσκοπία σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, την ίδια ώρα που οι ανοιχτοί χώροι στους οποίους στήνονται οι πάγκοι μας αποτέλεσαν και το «ανάχωμα» απέναντι στην πανδημία.

Ως εδώ όμως! Η ΠΟΣΠΛΑ μεταφέρει στην κυβέρνηση τα καταιγιστικά μηνύματα οργής και αγανάκτησης που λαμβάνει πλέον από κάθε γωνιά της Ελλάδας, εξαιτίας των όσων περιλαμβάνονται στο προσχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας και που στην ουσία καταργεί τις λαϊκές αγορές, ισοπεδώνοντας εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα θεσμοθετημένα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια.

Οι λαϊκές αγορές απαρτίζονται από χιλιάδες μικρές, ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούνε υπό αντίξοες καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά φορολογούνται κανονικά γιατί λειτουργούνε με όρια και κανόνες που εμείς οι ίδιοι εγγυώμεθα την εφαρμογή τους, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται κι από τους συνεχείς ελέγχους από πολλούς και διαφορετικούς φορείς της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο και έχουν δει το φως της δημοσιότητας παρά το γεγονός ότι οι ιθύνοντες διατείνονται ότι αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του θεσμού, μοναδικό τους στόχος είναι να ευνοήσουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα τα οποία εποφθαλμιούν εδώ και χρόνια τις λαϊκές αγορές, επιζητώντας τον αφανισμό τους, σε μια συγκυρία μάλιστα που λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών αλλά και η κοινωνία γενικότερα, έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια της υπομονής τους.

Για να μην εκραγεί, λοιπόν, το «καζάνι» που βράζει με απρόβλεπτες συνέπειες, η Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α. προειδοποιεί ΟΛΟΥΣ τους αρμόδιους στην κυβέρνηση ότι τα εργασιακά και επαγγελματικά κεκτημένα στις λαϊκές αγορές δεν πρόκειται να ανατραπούν επειδή κάποιοι νοσηροί ή εγκάθετοι εγκέφαλοι επέλεξαν αυτήν την χρονική συγκυρία για να χτυπήσουν τις λαϊκές αγορές με σκοπό να τις αποτελειώσουν, πιστεύοντας ότι είμαστε ευάλωτοι λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όμως θα συμβεί το αντίθετο! Είμαστε αποφασισμένοι για όλα! Ξέρουμε ότι έχουμε μαζί μας τα εκατομμύρια των απλών Ελλήνων που κάθε ημέρα περνάνε από τους πάγκους μας. Μας ξέρουνε με τα μικρά μας ονόματα και γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε εμάς, σε μία ακόμα ανάγκη, θα «αγοράσουνε» και πάλι χωρίς χρήματα…

Κι αυτό είναι το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο!

Όλους αυτούς τους καταναλωτές δε θα αφήσουμε να γίνουν βορά όσων πιστεύουν ότι πλειοδοτώντας στα πλέον ακραία οικονομικά μοντέλα θα αρπάξουν μια για πάντα το πορτοφόλι του μέσου, του φτωχού, του βιοπαλαιστή Έλληνα.

Οι πάγκοι μας, ποτισμένοι με τον ιδρώτα γενεών επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών, δε θα πέσουν στα κοράκια που ονειρεύονται πλειστηριασμούς και στις λαϊκές αγορές.

Και κάτι τελευταίο! Όσοι αδίστακτοι επέλεξαν την πλέον δύσκολη φάση της πανδημίας για να πλήξουν τις λαϊκές αγορές, δρουν συνειδητά ενάντια στην κοινωνία.

Γιατί ξεχνάνε ότι ιδρυτής των λαϊκών αγορών ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο πολιτικός, δηλαδή, που θεμελίωσε το σύγχρονο ελληνικό αστικό κράτος βασισμένο στην ατομική επιχείρηση, στη μεσαία τάξη και στη λαϊκή συναίνεση.

Όταν λοιπόν οι πολιτικές ηγεσίες αποκόπτονται από αυτές τις θεμελιώδεις αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με τη λαϊκή οργή που στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει ήδη φουντώσει.

Ως εδώ!