ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συζήτηση των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

 


- Σαν σήμερα είδα πως ξεκινήσατε την εκκλησιαστική Σας ζωή το 1997, το πέρας της περιπέτειας με τον κορωνοϊό και την ασθένεια covid 19, θα βρει την Εκκλησία «λαβωμένη»;

Χαίρετε και καλό μήνα. 

Σε αυτό το Φεβρουάριο στα 2021 να μας δώσει ο Χριστός δύναμη και ενώ θα γιορτάζουμε την Υπαπαντή Του, με την οποία ξεκίνησα όπως είπατε την ιερατική μου ζωή, να δώσει να απαντήσουμε την ελπίδα της λύτρωσης από τον φόβο της ανελευθερίας που προκαλεί ο ιός. 

Ο Συμεών μεταφράζοντας για τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ως ένας από τους 70, την Παλαιά Διαθήκη, συνάντησε την προφητεία ότι η παρθένος θα γεννήσει παιδί. Το μετέφρασε για τους Έλληνες, αλλά έβγαλε το δαχτυλίδι του και το πέταξε μέσα στο Νείλο λέγοντας, ότι όπως είναι αδύνατον να ξαναβρώ αυτό το δαχτυλίδι, έτσι είναι αδύνατον και παρθένα να γεννήσει παιδί. Στο δείπνο του, μέσα στο ψάρι που έτρωγε, βρήκε το δαχτυλίδι του. Τότε είπε ότι θέλω να ζήσω μέχρι να συναντήσω τον προφητευόμενο. Έζησε, τον υποδέχτηκε στο ναό και είπε το νυν απολύεις. 

Η απάντησή μου στο ερώτημά Σας είναι ότι ο Χριστός είπε, αν θέλετε προφήτευσε για την Εκκλησία Του, ότι οι πύλες του άδου δεν μπορούν να την διαλύσουν.
Την Εκκλησία, τίποτα δεν μπορεί να την λαβώσει γιατί είναι το σώμα του Χριστού.
Αυτοί που μπορεί να βγουν λαβωμένοι είναι όσοι από εμάς, δεν απέκτησαν την πίστη, η καλλύτερα την εμπιστοσύνη στο Θεό. 
Εμπιστοσύνη όπως την ορίζουν τα λόγια της προσευχής, "γεννηθήτω το θέλημά Σου" και "δος ημίν σήμερον". 
Όλοι μας όπως ο Πέτρος, μπορεί να ολιγοπιστίσουμε, να λαβωθούμε, να γονατίσουμε, όχι όμως η Εκκλησία. 
Η Εκκλησία μπορεί να διωχθεί τοπικά, να περιοριστεί, όχι όμως να εκλείψει όσο υπάρχει ο κόσμος.

- Πέρασαν 13 χρόνια από την απώλεια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Η απουσία του είναι σήμερα ιδιαίτερα αισθητή;

Η ερώτησή Σας είναι και η απάντηση. Όταν δεκατρία χρόνια μετά, συζητάμε για αισθητή απουσία, τότε ναι είναι απουσία. Ήταν ο προφήτης που μίλησε για όλα αυτά που ζούμε και με το τελευταίο του δημόσιο μήνυμα την Πρωτοχρονιά του 2008 μας προσκάλεσε για αντίσταση και ανάκαμψη, για να μη χάσουμε τα πρωτοτόκια του Ελληνισμού. 

Στην Αγία Μαρίνα, όπως κάθε χρόνο, τελέσαμε μνημόσυνο στην επέτειο της κοιμήσεώς του. Ας μας εμπνέει για τα δύσκολα που έρχονται στην πατρίδα και τον κόσμο ολόκληρο.

- 1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Με ποιον τρόπο η εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως θα εορτάσει το γεγονός;

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας με την επέλευση του sars coν2, μας έκανε να ακυρώσουμε τη χρονιά που πέρασε τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, αλλά και να εγκαταλείψουμε κάθε σκέψη για διοργάνωση τοπικών πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων για την τιμή της επετείου των διακοσίων ετών από την Ελληνική επανάσταση. 

Με άδειες εκκλησίες, με κατηχητικά σχολεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, είμαστε χωρίς χέρια μπροστά σε αυτήν τη σημαντική εργασία. 

Σίγουρα παρακολουθούμε και συμμετέχουμε στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που συντονίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, με την ειδική Συνοδική επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας. 

Τις προτείνουμε όσο γίνεται περισσότεροι από όσους έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, να τις παρακολουθήσουν. 

Στον Διαδικτυακό τόπο www.ekklisia1821.gr  θα διαβάσουμε, θα δούμε, θα παρακολουθήσουμε, πράγματα τα οποία μας είναι άγνωστα ή κάποιοι μας τα κρύβουν επιμελώς.

Με προσευχή λοιπόν θα τιμήσουμε στο ναό μας και ελπίζω όχι κεκλεισμένων των θυρών, την φετινή επέτειο της εθνικής Παλιγγενεσίας.

- Μνημείο πλατείας Ανεξαρτησίας – Αγιογράφηση Ι.Ν. Αναστάσεως – Χωρητικότητα  Δημοτικού Κοιμητηρίου. Εκκρεμότητες προηγουμένων Δημοτικών Διοικήσεων. Έχετε ενημέρωση για ενδεχόμενη επίλυση αυτών των προβλημάτων δεδομένου ότι στο παρελθόν έχετε ασκήσει σκληρή κριτική;

Πέρυσι τέτοια μέρα από τον Καναδά του Έβρου, δημοσιοποίησα ένα κείμενο. 
Φέτος Εσείς ξύνετε πληγές. Όχι δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση για αυτά και άλλα. Όταν η δημοτική αρχή συμπλήρωσε ένα χρόνο από την ορκωμοσία του νυν δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος της πόλης μας, έλαβε μία επιστολή μου. 

Θα κατανοούσαμε ότι η δημοτική αρχή αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό την δικαιολογία της έκτακτου καταστάσεως εξαιτίας του κορωναϊού. Η ιστορία καταγράφει και για όσους θα είμαστε στη ζωή αύριο, θα έχουμε να πούμε πράγματα. 

Όμως αν αυξηθούν οι θάνατοι από covid - 19, που απεύχομαι, στην πόλη μας, δεν ξέρω τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, αφού υπάρχει πληροφορία ότι τα σκηνώματα αυτά θα πρέπει να μείνουν θαμμένα για 10 χρόνια. Πρέπει άμεσα να λυθεί το θέμα με την έλλειψη τάφων στο κοιμητήριο μας.

- Η περιπέτεια με τον κορωνοϊό – covid 19 έχει επηρεάσει την φιλανθρωπική δράση της εκκλησιαστικής κοινότητας της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως;

Όλα τα έχει επηρεάσει αυτός ο φονευτής ιός. 
Πρώτα από όλα έχει αλλάξει την ψυχολογία των ανθρώπων, που ο φόβος ακόμα και να φτάσουμε στα σκαλοπάτια του ναού για να βρούμε Ελπίδα μας κάνει αδύναμους. 

Ο ναός βρίσκεται σχεδόν σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του σε μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία και ΔΕΚΟ. 

Ο Βρεφονηπιακός σταθμός μας στα Χαλικάκι, στην ίδια κατάσταση. Και το ενοριακό φιλόπτωχο, ασθμαίνων πορεύεται. 
Σίγουρα μας εξέπληξε η προσφορά τροφίμων την περίοδο των Χριστουγέννων από τους ενορίτες. Παρά την κατάσταση αποκλεισμού, οικονομικής δυσχέρειας και αβεβαιότητας, δεν έλλειψε η προσφορά. 

Αυτό που μας στοιχίζει ψυχικά είναι η διακοπή του καθημερινού συσσιτίου. Τούτο εξαιτίας της θέλησης μας να μην εκθέσουμε, μάλιστα από όταν δεν υπήρχε ακόμα η δυνατότητα των εμβολιασμών, τις εθελόντριες, πού είναι κυρίες κυρίως μεγάλης ηλικίας, σε κίνδυνο. 

Παρόλα αυτά, με τη μέριμνα του υπευθύνου του ενοριακού φιλόπτωχου πατρός Λάμπρου Ξεσφύγγη, ικανή ποσότητα τροφίμων παραδίδεται τακτικά σε όλους τους σιτιζόμενους και ωφελούμενους από το ΕΦΤ, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα της τροφής τους. 
Μάλιστα έγιναν και έκτακτες παραδόσεις τροφίμων σε εμπερίστατες οικογένειες με μικρά παιδιά. 

Φέτος δεν έγινε "ο έρανος της αγάπης" τον παρελθόντα Δεκέμβριο. Το προϊόν του, ήταν η κινητήριος δύναμη κάθε χρόνο για τη λειτουργία του ενοριακού φιλόπτωχου. 
Αυτό, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι δωρητές έχουν μειωθεί έως και εκλείψει εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, σίγουρα είναι ένα πάρα πολύ άσχημο δεδομένο για την φιλάδελφη πορεία της εκκλησιαστικής μας κοινότητος στο 2021.

Δόξα τω Θεώ, δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας και με δύναμη να ψάλλουμε στην Παναγία μας "Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην σου"