Παναγιώτης Δριμυλής: Στον αστερισμό της στρουθοκαμήλου.

 

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί διέπονται από κοινούς νόμους και διαμορφώνουν ενιαίες συμπεριφορές υπό κάποιες συνθήκες. 

Ένας από αυτούς τους νόμους είναι η αναζήτηση παράτασης χρόνου. Ο τρόπος αναζήτησης της απαραίτητης για τη ζωή παράτασης χρόνου, διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Άλλος θα διαμορφώσει μαχητική συμπεριφορά αντιμετωπίζοντας άμεσα τις προκλήσεις που θα συναντήσει, άλλος θα τις αντιμετωπίσει με οκνηρία, αφήνοντας την πρόκληση για το μέλλον, άλλος θα δώσει σημασία στην οργάνωση του από τα πριν. Σε κάθε όμως περίπτωση είναι αναγκαία η επαφή με την πραγματικότητα, δηλαδή η ικανότητα αναγνώρισης και ανάγνωσης των προκλήσεων, ώστε να μπορεί να εκτιμήσει την αντίδραση του ανάλογα με τον χαρακτήρα του.

Στον αντίποδα βρίσκεται η άρνηση της πραγματικότητας, μια παθολογική τάση αποφυγής κάθε πρόκλησης. Στη συνθήκη αυτή θα δώσει το όνομα του ένα συμπαθές αν και λίγο αλλοπρόσαλλο πτηνό, η στρουθοκάμηλος. Ο μύθος θέλει τον πανίσχυρο αυτό δρομέα, όταν αντιμετωπίζει κάποιο κίνδυνο, να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο, προσποιούμενο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη στιγμή που δεν τον βλέπει. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν το κάνει η στρουθοκάμηλος, πρόκειται απλά για ένα παραμύθι, όμως θα δεις ανθρώπους, ομάδες, ολόκληρα κοινωνικά υποσύνολα να διαμορφώνουν τέτοιες συμπεριφορές.

Στον κόσμο των ανθρώπων ο στρουθοκαμηλισμός ενδέχεται να είναι ένα αναγκαίο κακό, σε κάποιες περιπτώσεις τήρησης ισορροπιών να γίνεται μια ενδεδειγμένη λύση, όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια. Η τάση αντιμετώπισης της πραγματικότητας συλλήβδην υπό το κράτος του στρουθοκαμηλισμού, διαμορφώνει συμπεριφορές ατολμίας και δειλίας, ικανές να οδηγήσουν σε συντριβή τα άτομα, τις ομάδες, τα κοινωνικά υποσύνολα που θα τις υιοθετήσουν.

Στην πολιτική ζωή είναι μια συνήθη κατηγορία μεταξύ αντιπάλων ομάδων, κάνοντας τη να χάνει την αξία της από τη συχνή χρήση. Υπάρχουν όμως στιγμές που είναι λίγη για να περιγράψει μια στάση ή μια συμπεριφορά. Αν ποτέ φυσήξει ο πανίσχυρος αέρας της διαφάνειας, καθαρίζοντας τα σύννεφα που σκεπάζουν την πολιτική σκηνή της Ηλιούπολης, θα δούμε ολοζώντανη τη στρουθοκάμηλο με το κεφάλι χωμένο στην άμμο.

Η έλευση της "Μήδειας' έβγαλε προσωρινά από την επικαιρότητα, το γεγονός ότι ούτε ο δήμαρχος, ούτε κανένας άλλος από τη διοίκηση του δήμου, δεν παρευρέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, ώστε να μεταφέρει τις απόψεις και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τον Υμηττό, το ΚΥΤ, το συνεταιρικό νεκροταφείο. Παρευρέθηκε όμως ο δήμαρχος αλλού όμορου μας Δήμου, του Αλίμου ο κ. Κονδύλης, ενός δήμου που δεν συνορεύει με τον Υμηττό, που φέρεται να εκπροσώπησε την Ηλιούπολη με δηλώσεις του, αλλοιώνοντας τις προτάσεις του δημοτικού συμβουλίου και εκφέροντας άποψη που υιοθετεί μόνο η διοικούσα παράταξη.
Ένας κακοπροαίρετος θα έλεγε ότι αυτό που έγινε ήταν προσυμφωνημένο μεταξύ των δύο δημάρχων, ότι είναι ένα κόλπο που μόνο στην ΠΑΣΠ της ΑΣΟΕΕ μαθαίνεις. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι οι δύο δήμαρχοι συνομιλούσαν κρυφά και στο πρόσφατο παρελθόν με την ίδια ατζέντα. 
Όχι δεν είμαι τόσο κακοπροαίρετος.

Όμως οφείλω, όπως κάθε κάτοικος αυτής της πόλης οφείλει, να αναρωτηθώ.
Έβγαλε μια νότα διαμαρτυρίας ο δήμαρχος μας για τις δηλώσεις του κ. Κονδύλη; 
Έστειλε μια επιστολή στο περιφερειακό συμβούλιο που να αποκαθιστά την τάξη, με τις προτάσεις και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου; 
Απάντησε ή έχει σκοπό να απαντήσει στις ερωτήσεις και διαμαρτυρίες των δημοτικών παρατάξεων; 
Ποιος κατέχει τα κλειδιά της πόλης, ο δήμαρχος Χατζηδάκης ή ο δήμαρχος Κονδύλης; 
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε για να ξέρουμε σε ποιον πρέπει να να απευθυνόμαστε όταν αναφερόμαστε σε θέματα της πόλης και των κατοίκων της.
 
Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε σωρεία άλλων γεγονότων, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση της πόλης, στις προτεραιότητες που δίνει, στο ύφος που έχει. Δεν θα γίνει αναφορά στον κ. Στασινόπουλο και τους Συνεργούς της ντροπής τι λένε για αυτό, έχουν φύγει από τον αστερισμό της στρουθοκαμήλου και ταξιδεύουν για τον αστερισμό της αμοιβάδας. Άλλη φορά θα πούμε και για αυτό. 
Η παράταση χρόνου για τη διοικούσα παράταξη έχει τελειώσει. Δεν έχει άλλα περιθώρια, ούτε μπορεί να ξεγλιστράει με αμφιβόλου αποτελεσματικότητας κόλπα. Πρέπει να βγάλει το κεφάλι από την άμμο, να αντιμετωπίσει με ωριμότητα την κατάσταση. 
Αν ο προκάτοχος του κ. Χατζηδάκη, έχασε στο νήμα την εκλογική αναμέτρηση, μετά από δύο θητείες με την ανάλογη φθορά που αυτές φέρνουν, στην επόμενη, ο σημερινός δήμαρχος ας αρχίσει να εξετάζει αν συνεχίσει έτσι, ότι μπορεί αυτός και η παράταξή του να οδηγηθούν σε εκλογική διαπόμπευση.