Για την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης.

 


Συνεδριάζει έκτακτα σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης με μοναδικό θέμα: Ενημέρωση – Συζήτηση για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας στην πόλη μας και την μετατροπή του αποκλειστικά σε Κέντρο Εμβολιασμού Covid-19».
Θεωρούμε ότι η προάσπιση της δημόσιας υγείας εν μέσω της πανδημίας του covid-19 και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρέπει να αποτελούν κοινό πρωταρχικό στόχο όλων μας. Για την επίτευξή του απαιτείται να καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια μας.
Σε αυτήν την προσπάθεια σημαντικό ρόλο θα παίξει η επιτυχής και η άμεση εκτέλεση του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό επικουρούμενο από το έκτακτο προσωπικό καλείται να «υπερβεί εαυτόν» για μια ακόμη φορά. Ο αριθμός των έκτακτων προσλήψεων ρεαλιστικά κρίνεται ανεπαρκής σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, όμως αυτό οφείλεται και στην δυστοκία της ανταπόκρισης ενδιαφερομένων στις διάφορες προκηρύξεις που κυκλοφόρησαν.
Έχοντας ως δεδομένη την πίεση του χρόνου για την άμεση και έγκαιρη πραγματοποίηση των εμβολιασμών και την σταδιακή αύξηση του αριθμού τους θα υπάρξουν αναπόφευκτα επιπτώσεις στην λειτουργία του ΕΣΥ. Όμως σε αυτό το χρονικό σημείο οι εμβολιασμοί πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.
Οι υγειονομικές περιφέρειες της χώρας καλούνται να προχωρήσουν στην σύσταση των εμβολιαστικών κέντρων.
Σύμφωνα με αυτό στο Κέντρο Υγείας της Ηλιούπολης θα λειτουργήσουν αρχικά 4 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία σταδιακά θα αυξηθούν.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις διαφόρων δημοτικών παρατάξεων, φορέων και συλλογικοτήτων το Κέντρο Υγείας στην ουσία παύει ουσιαστικά να λειτουργεί για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης λόγω ακύρωσης των προγραμματισμένων ραντεβού, αφού όπως περιγράφεται οι γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των εμβολιαστικών κέντρων.
Ο Δήμαρχος με ανάρτηση του στο διαδίκτυο μας κάνει γνωστή την πρόθεσή του να καταθέσει ψήφισμα το οποίο θα σταλεί στα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομίας, με αίτημα την ακύρωση της μετατροπής του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης, σε «μονοθεματικό» Εμβολιαστικό Κέντρο, χωρίς υπηρεσίες υγείας.
Θεωρούμε ότι στην σημερινή συνεδρίαση κρίνεται επιβεβλημένη η συμμετοχή εκπροσώπου της διοίκησης του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης για ενημερώσει έγκυρα για την κατάσταση που επικρατεί και να αποσαφηνίσει τις όποιες απορίες περί του θέματος, εξάλλου και στις 14/11/2019 είχε κληθεί για να ενημερώσει το Σώμα για την κατάσταση του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης.
Η εξαγωγή συμπερασμάτων και πολύ περισσότερο η σύνταξη και η υιοθέτηση ψηφισμάτων η οποία στηρίζεται σε ιδεολογικές και κομματικές θέσεις, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως μία επίσημη ενημέρωση αποτελεί λανθασμένη τακτική.