Το μήνυμα των ιερέων του Ι.Ν. Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Ηλιουπόλεως.

 


Αδελφέ μου,

    με την εισαγωγή μας σ' αυτήν την ευλογημένη περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, που ξεκινά την καθαρά Δευτέρα και καταλήγει στην Λαμπροφόρο Ανάσταση του Χριστού μας, ως Χριστιανοί καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τον Χριστό μας, το Ένα και Αγαπημένο Πρόσωπο, τον Φίλο και Αδελφό μας.(Ιερός Χρυσόστομος)

"Δευτε προς με πάντες οι κοπιωντες και πεφορτισμένοι, κάγώ αναπαύσω υμας". Ματθαίος 11,28

"Ελάτε όλοι σε μένα", είπε ο Χριστός μας.

    Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν όσους ακολουθούν τον Χριστό σαν "άλλους" ανθρώπους, ξεχωριστούς, καμιά φορά περίεργους ίσως και αναμάρτητους, δεν είναι όμως έτσι. Και οι χριαστιανοί άνθρωποι είναι, που προσπαθούν να νοηματοδοτήσουν την ζωή τους κοντά στον Χριστό.

    Η Εκκλησία είναι ένα νοσοκομείο όπου, όπως και στα πραγματικά νοσοκομεία θα συναντήσεις αρρώστους αν πας. Με τον ίδιο τρόπο πλησιάζουμε την εκκλησία για να προχωρήσουμε προς την υγεία.

Άλλοι το καταφέρνουμε, άλλοι όχι.

Ο Χριστός μας όμως, μας καλεί όλους με μια βασική προϋπόθεση-αρχή "θεραπείας":

    "Μετανοειτε, ηγγικεν γαρ η Βασιλεία των Ουρανων". Ματθαίου 4,17

Μετάνοια, μια λέξη που αντηχεί παράξενα στον άνθρωπο της εποχής μας.

    Ένα στοιχείο μετάνοιας είναι η νηστεία των τροφών που την χρειαζόμαστε για να μας οδηγήσει στην νηστεία την αληθινή των παθών, όχι για να μας δουν οι άλλοι, όχι για να αυτοδικαιωθούμε, αλλά και ως στάση σεβασμού απέναντι στην τροφή που είναι απαραίτητη για την συντήρηση της ζωής.

  Οι παλαιοί Χριστιανοί έλεγαν: "νηστεύουμε, για να ελεήσουμε", δηλαδή νηστεύουμε για να προσφέρουμε ότι περισσέψει σε όποιον έχει ανάγκη.

    Όλα όμως χρήζουν ανάγκης οδηγού, που για εμάς τους Χριστιανούς είναι η εξεύρεση ενός καλού Πνευματικού.

    Γιατί όπως δεν παίρνουμε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, έτσι καλόν είναι να μην χρησιμοποιούμε κάθε τι εκκλησιαστικό, όπως η νηστεία, χωρίς την γνώμη του πνευματικού μας.

Καλή και ευλογημένη

Μ.Τεσσαρακοστή 2021

Οι Ιερείς σας