Ηλιούπολη - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο λόγος στην κα Μαίρη Παπαθανασίου.

 


Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας φιλοξενούν απόψεις γυναικών που ήταν υποψήφιες στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στον Δήμο Ηλιούπολης.

Η κα  Μαίρη  Παπαθανασίου ήταν υποψήφια στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με το συνδυασμό "Η Πόλη που Θέλω" - Γαβριήλ Αραμπατζής.

8 Μαρτίου – Ημέρα της Γυναίκας: Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Για εμένα προσωπικά είναι μια μέρα συμβολική.

Η «Διεθνής ημέρα της Γυναίκας» μας θυμίζει ότι με αγώνες κατακτήθηκαν τα δικαιώματα μας, από το δικαίωμα ψήφου μέχρι το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Τώρα, αν αυτή η μέρα είναι από μόνη της αρκετή, για να πούμε ότι όντως κατακτήθηκαν, προφανώς και δεν είναι.

Ο αγώνας αυτός είναι συνεχής και καθημερινός. Οι προνομιούχες γυναίκες των δημοκρατικών κρατών σαφώς έχουμε εικόνα και αντίληψη για τις χώρες που οι γυναίκες όχι απλά δεν έχουν δικαιώματα αλλά βάλλεται συστηματικά η υπόστασή τους- από τα θύματα του trafficking μέχρι τα νεαρά κορίτσια που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή πριν καν ενηλικιωθούν. 

Ποια τα κυριότερα προβλήματα απασχολούν σήμερα την γυναίκα που κατοικεί στον Δήμο Ηλιούπολης και τι προτείνετε για την επίλυσή τους;

Βρίσκω ότι την περισσότερη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι συμπολίτισσες μου που είναι εργαζόμενες και έχουν παιδιά σε μικρή ηλικία.

Οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς θα έπρεπε να αυξηθούν, ώστε να μην υπάρχει καμία οικογένεια στο Δήμο μας που να μη μπορεί να πάει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε παιδικό σταθμό.

Θα ήταν ιδανικό να υπάρχει θέση για κάθε παιδί, όπως ακριβώς γίνεται στα νηπιαγωγεία.

Αυτό θα ανακούφιζε όχι μόνο την εργαζόμενη μητέρα αλλά και την συνταξιούχο γιαγιά που συχνά αναλαμβάνει να καλύψει το ρόλο αυτό, δηλαδή του παιδικού σταθμού.

Στην τελευταία εκλογική διαδικασία υπήρξατε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Ηλιούπολης. Υπάρχει τελικά χώρος για τις γυναίκες για ουσιαστική συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκησης πέραν της υποχρεωτικής ποσόστωσης στα ψηφοδέλτια;

Σαφώς και υπάρχει. Αλίμονο, αν δεν πιστεύαμε στις γυναίκες, που είναι πανέτοιμες να επέμβουν δυναμικά με ιδέες και έργα στα ζητήματα του Δήμου.

Πιστεύω στις γυναίκες και δεν συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Η Πόλη που Θέλω» για καμία ποσόστωση.

Το κίνητρό μου ήταν και παραμένει η ενεργή μας συμμετοχή σε προβλήματα που δεν μας είναι άγνωστα, γιατί ακριβώς τα ζούμε και τα αντιμετωπίζουμε πρωτίστως οι ίδιες ως πολίτες του Δήμου μας.

Λίγα λόγια για την κα. Παπαθανασίου.

Η Μαίρη Παπαθανασίου-Μαυρίκου είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών τίτλων, σχετικοί με τη διοίκηση πολιτιστικών μονάδων και τις σπουδές στην εκπαίδευση.

Είναι διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στο Marketing των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών.

Έχει εργαστεί στη Νομαρχία Αθηνών και στο Υπουργείο Απασχόλησης. Έχει προσφέρει εθελοντική εργασία στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών αλλά και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους.

Είναι μητέρα δυο παιδιών, μαθητών Ε´ και Β΄ δημοτικού Ηλιούπολης και εργάζεται ως φιλόλογος σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας.