Ηλιούπολη - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο λόγος στην κα Ευαγγελία Διαμαντή - Βοσινάκη.


Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας φιλοξενούν απόψεις γυναικών που ήταν υποψήφιες στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στον Δήμο Ηλιούπολης.

Η κα  Ευαγγελία Διαμαντή - Βοσινάκη ήταν υποψήφια στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με την Δημοτική Κίνηση "ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη" - Χρήστος Κοκοτίνης.

8 Μαρτίου – Ημέρα της Γυναίκας: Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

    Θα μου επιτρέψεις να κάνω την Ιστορική αναδρομή που έχει ως εξής :

    Η Παγκόσμια ημέρα γυναίκας θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Να σημειώσουμε εδώ ότι πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Ν.Υορκη ως εθνική Ημέρα της γυναίκας σε ανάμνηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Δυστυχώς όμως η βία κατά των γυναικών ή διάκριση δεν λέει να εξαλειφθεί  ακόμα και σήμερα σε ορισμένες χώρες. Όλο αυτό βεβαία συμβαίνει διότι υπάρχει η Πατριαρχία που είναι βαθιά ριζωμένη και υπάρχει το τέραστιο χάσμα μεταξύ των φύλων.

Μου είναι αδύνατον να κατανοήσω πως οι γυναίκες και στην χώρα μας ακόμα που δεν μιλούν δεν καταγγέλλουν την βία που δέχονται μέσα στην οικογένεια, στους χώρους εργασίας τους στο σχολείο στα μεσα ενημέρωσης(Εδώ θα μου επιτρέψεις να αναφέρω την χυδαία λεκτική βια που έχουν δεχτεί αρκετές  γυναίκες της πόλης μας, μεσα σε αυτές και εγώ, από τοπικό μεσο της πόλης μας)… Το χειροτερο όμως είναι ότι εδώ και ένα χρόνο(λόγω της πανδημίας) πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα... πόσες είναι αυτές που είναι "κλεισμένες" στο μαρτυριό τους… πόσες είναι αυτές που τον τελευταίο χρόνο έχασαν την ζωή τους?

Πρέπει λοπόν όλες μας να είμαστε μπροστά στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η ημέρα της γυναίκας σημαίνει πολλά, σημαίνει Μητέρα, σύζυγος, γιαγιά, κόρη, εργαζομενη… Θα κλείσω με τούτο… Μην περιμένετε κυρίες μου κάθε 8 Μαρτη να διεκδικείται… ας είναι 364 μέρες του χρόνου "8 Μαρτιου".

Ποια τα κυριότερα προβλήματα απασχολούν σήμερα την γυναίκα που κατοικεί στον Δήμο Ηλιούπολης και τι προτείνετε για την επίλυσή τους; 

Δήμος Ηλιουπολης… μέγαλος Δήμος πολλά τα προβλήματα… Θεωρώ πως οι Ηλιουπολίτισσες είναι αρκετά δυναμικές και είναι και αρκετά ενωμένες (αλληλο-υποστηριζόμαστε μεταξύ μας)… Να σου θυμίσω ότι με πρωτοβουλία της Κυριας Τσακογιάννη υπάρχει σελίδα που λέγεται "Ηλιουπολίτισσες" η οποια έχει φτάσει τα 7.500  γυναικεία ΜΟΝΟ μέλη.

Στην συγκέκριμένη σελίδα κατά καιρούς συζητούν οι γυναίκες της Ηλιούπολης τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες.

Το βασικό και κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί τις γυναίκες όχι μόνο στον Δημο μας αλλα και στους περισσότερους Δήμους νομίζω ότι είναι το θέμα που έχουν οι περισσότερες εργαζόμενες ως αναφορά τα παιδιά, ειδικά τα βρέφη τα νήπια και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου καθώς δεν υπάρχουν υποδομές για περισσότερες ώρες φύλαξης και μελέτης των μαθητών… 

Είχα την τιμή από τους γονείς της πόλης μας καθώς με είχαν εκλέξει  ως εκπρόσωπο τους σε συλλόγους γονέων καθώς και στο ανώτερο όργανο στην Ένωση γονέων Ηλιουπολης και πάντα υπήρχε αυτό το θέμα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθώς και με τα ολοήμερα (να σημειώσω εδώ ότι το ολοήμερο λειτουργεί ως τις 16.00μ.μ.)… Αυτό θεωρώ γίνεται διότι δεν υπάρχει η  ανάλογη χρηματοδότηση από το Κράτος.

Πρέπει λοιπόν το Κράτος να καθήσει κάτω και να κάνει γενναίες χρηματοδοτήσεις  προς τους Δήμους για την παιδεία, την υγεία και να στηρίξει περισσότερο τις μητέρες, γυναίκες, εργαζόμενες. 

Στην τελευταία εκλογική διαδικασία υπήρξατε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Ηλιούπολης. Υπάρχει τελικά χώρος για τις γυναίκες για ουσιαστική συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκησης πέραν της υποχρεωτικής ποσόστωσης στα ψηφοδέλτια;

Να λοιπόν μια πάρα πολύ καλή ερώτηση… Ερώτηση η οποία θέλει πολύ μεγάλη συζήτηση…

Ας τα πάρουμε τα πράγματα απ την αρχη λοιπόν… Είχα την τιμή να συμμετέχω (να σημειώσω για 1η φορα) στο ψηφοδέλτιο της Δημότικής κίνησης Ηλιου-πόλις Ανθρωπινη πόλη με επικεφαλή τον Κυριο Χρήστο Κοκκοτίνη (ο οποιος και μου πρότεινε να είμαι υποψήφια που με αυτό τον τρόπο έδειξε την εμπιστοσύνη του στο προσωπό μου και εδώ θα ήθελα για άλλη μια φορά να τον ευχαριστήσω μέσα απ την Καρδιά μου για την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση προς το προσωπό μου).

Η δημοτική Κίνηση Ηλιου–Πόλις Ανθρωπινη πόλη απαρτίζετε από βαθιά δημοκρατικούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν ΟΛΟΙ λόγο και άποψη και με απόφασεις οι οποίες είναι συλλογικές… Νομίζω ότι επειδή αυτή η δημοτική κίνηση ''χτίστηκε'' (από ανθρώπους βαθια δημοκράτες όπως προανέφερα) με "πρωτομάστορα" τον αείμνηστο Κώστα Κονδύλη υπάρχει αυτή η σύμπνοια …

Χώρος αγαπητέ Αγγελε υπάρχει για όλους κανείς δεν περισσεύει και ειδικά για τις γυναίκες  που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά της πόλης τους. Αν με ρωτάς  ειλικρινά και με το χέρι στην καρδιά θα σου απαντήσω ότι δεν με βρίσκει  σύμφωνη η ποσόστωση… στο μυαλό μου ερχεται κάτι σαν "βοήθεια των αδύναμων"… ΟΧΙ οι γυναίκες δεν είμαστε αδύναμες κατά την αποψή μου .

Δυστυχώς βλέπω ότι στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας υπάρχουν γυναίκες δημοτικές συμβουλοι  οι οποιες δεν ξέρω αν πραγματικά έχουν αφουγκραστεί τα σοβαρά θέματα που υπάρχουν ή απλά "έτυχε" και βρέθηκαν σε αυτή την θέση…

Ευτυχώς σαν πόλη και σαν γυναίκες είχαμε την τύχη να προεδρεύει στο δημοτικό μας συμβούλιο (επι διοίκησης Βασιλη Βαλασόπουλου) η αείμνηστη κυρια Έμυ Ζαννιά. Ανέφερα την κυρία Ζαννιά για τον τίτλο της ως Προέδρου (μην παρεξηγηθώ)  και μας τιμά ως γυναικες και η πολυετής παρουσία και τα τελευταια χρόνια υπόψηφιας Δημάρχου της Κυρίας  Τσατσούλη Αναστασίας.

Θα πω τελευταίο αυτό… Αξία δεν παίρνουμε Αγγελε από τα Αξιώματα,  είτε γυναίκες είτε αντρες, ως αναφορά την ενασχόληση μας με τα κοινά… και να σε ευχαριστήσω μεσα από την καρδιά μου για την τιμή μου έκανες.

Λίγα λόγια για την κα Ευαγγελία Διαμαντή - Βοσινάκη.

Η Ευαγγελία Διαμαντή –Βοσινάκη γεννήθηκε το 1974  και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη όπου και κατοικεί μέχρι και σήμερα με την οικογένεια της.

Κατάγεται από τα Τρίκαλα θεσσαλίας και είναι παντρεμένη με τον Απόστολο Βοσινάκη.

Μητέρα δύο παιδιών του Παναγιώτη  και του Κωνσταντίνου  φοιτητή του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής του τμήματος οινολογίας  και τεχνολογίας ποτών.

Από πολύ νωρίς ενεργοποιήθηκε στις συλλογικότητες των σχολείων καθώς γονείς και κηδεμόνες έδειξαν  την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο της και  έχει διατελέσει πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 12ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης  Αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ηλιούπολης  ,πρόεδρος του συλλόγου  γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Ηλιούπολης  Αντιπρόεδρος και γραμματέας της ένωσης γονέων Ηλιούπολης και μέλος της Α/βαθμιας σχολικης επιτροπής πάνω από 10 χρόνια.

Εργάζεται στην διοίκηση του ΟΑΕΔ και είναι μέλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. 

Είναι απόφοιτη του  1ου ΤΕΛ Ηλιούπολης και έχει εθελοντικά στηρίξει  πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας  όπως τον Σύλλογο Κρητών Ηλιούπολης  και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ηλιούπολης.

ΣυμμετέΙχε  στο αλληλέγγυο θέατρο (Ηλίου-Πόλις) στην Θεατρικη ομαδα της (ΠΕΥ ΟΑΕΔ) και τωρα είναι μέλος της Θεατρικης ομαδας Ηλιουπολιτισσών.