Ηλιούπολη - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο λόγος στην κα Αγγελική Δουβή.


Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας φιλοξενούν απόψεις γυναικών που ήταν υποψήφιες στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στον Δήμο Ηλιούπολης.

Η κα  Αγγελική Δουβή ήταν υποψήφια στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με την Δημοτική Κίνηση "ΗΛΙΟΥ-πόλις, ανθρώπινη πόλη" - Χρήστος Κοκοτίνης.

8 Μαρτίου – Ημέρα της Γυναίκας: Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Ο αγώνας για ισότητα είναι διαρκής και καθημερινός, σκοπό έχει την αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών που αφορούν την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα στις σχέσεις κοινωνικής ισχύος/εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών η οποία οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος τους.

Οι γυναίκες δικαιούνται να συμμετέχουν ισότιμα σε όλους τους τομείς της ζωής. Το σύνθημα: «το προσωπικό είναι πολιτικό» που έρχεται από τις απαρχές του φεμινιστικού Κινήματος στην Ελλάδα, σημαίνει ότι η γυναίκα αφήνει την ατομικότητά της και διεκδικεί να συμμετέχει στην δημόσια σφαίρα. Το προσωπικό της πρόβλημα το φέρνει στη δημόσια συζήτηση, λειτουργεί συλλογικά, το κάνει δηλαδή πολιτικό:  μιλάει για το τί θεωρεί δίκαιο και τί άδικο και απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία.

Οφείλουμε να μην κατηγορούμε τον εαυτό μας για τις διακρίσεις που υφιστάμεθα ή ότι το αξίζουμε αυτό,  αλλά να καταλάβουμε ότι είναι θέμα της κοινωνίας που ζούμε, θέμα του πολιτισμού μας και ότι αυτό χρειάζεται να αλλάξει.  

Ποια τα κυριότερα προβλήματα απασχολούν σήμερα την γυναίκα που κατοικεί στον Δήμο Ηλιούπολης και τι προτείνετε για την επίλυσή τους; 

Κατά την γνώμη μου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα στην Ηλιούπολη δεν διαφέρουν από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην χώρα μας. 

Μάλιστα η υγειονομική κρίση και οι συνθήκες εγκλεισμού που ζούμε εδώ και ένα χρόνο έχουν οξύνει το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες και παιδιά. 

Εξάλλου πολλές γυναίκες έχουν χάσει θέσεις εργασίας ή έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, ενώ άλλες αναγκάζονται να εργάζονται αρκετές ώρες με τηλεργασία από το σπίτι, απλήρωτες και με επισφαλείς όρους. 

Επίσης, η μη αμοιβόμενη εργασία των γυναικών στο σπίτι αυξήθηκε κατακόρυφα με την φροντίδα των παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο, των ηλικιωμένων, αρρώστων κλπ  

Ακόμα ένα διαρκές πρόβλημα είναι η σεξουαλική κακοποίηση και η άσκηση διαφόρων μορφών βίας και παρενόχλησης που υφίστανται οι γυναίκες, τα νεαρά κορίτσια και τα αγόρια, από δράστες με θεσμική ιδιότητα και εξουσία από τους οποίους βρίσκονται σε εξάρτηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το θύμα κατηγορεί τον εαυτό του και νιώθει στρες, ανασφάλεια, κατάθλιψη, θυμό, φόβο, ντροπή, αυτοκαταστροφική διάθεση. Είναι πολύ δύσκολο για το θύμα να βρει την δύναμη να καταγγείλει και για αυτό καταλαβαίνουμε πόσο πολύ βοήθησε η δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη και που οδήγησε και άλλα θύματα γυναίκες και άνδρες να καταγγείλουν υποθέσεις που ερευνώνται τώρα από την δικαιοσύνη

Προτάσεις Λύσεις

Ένα πρώτο βήμα είναι  να οργανωθεί στην πόλη μας μία δημόσια συζήτηση για το ποια είναι τα προβλήματα των γυναικών ώστε να ακουστεί ο γυναικείος λόγος.

Εξάλλου ο νόμος 4604/26-3-2019 (για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας) προβλέπει  εκπόνηση «σχεδίων Ισότητας» από επιχειρήσεις Δημοσίου και ιδιωτικού  τομέα και ρητά από όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης  Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού, άρα και από τον Δήμο Ηλιούπολης. 

Δυστυχώς στην προηγούμενη δημαρχιακή θητεία δεν λειτούργησε ουσιαστικά η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ηλιούπολης και στην τρέχουσα θητεία όμως δεν είδα να έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα για την λειτουργία της επιτροπής και την εκπόνηση σχεδίου ισότητας. 

Αντίθετα σε άλλους Δήμους όπως του Αγ. Δημητρίου, Χαλανδρίου κλπ. ήδη η επιτροπή Ισότητας λειτουργεί με ουσιαστικές παρεμβάσεις, προτάσεις και δράσεις στις τοπικές κοινωνίες, ενώ σε άλλους Δήμους λειτουργούν επιπλέον  ειδικά «κέντρα γυναίκας».

Επειδή δεν αρκούν μόνο οι θεσμοί και οι νομοθεσίες για να ανατραπεί η ανισότητα και η έμφυλη βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και όλοι οι ευάλωτοι της κοινωνίας μας, απαιτείται όλοι εμείς να δώσουμε πνοή στους νόμους και στους θεσμούς να δρούμε καθημερινά και ασταμάτητα  με  πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Συλλογικά και ατομικά, στο πλαίσιο της εργασίας μας, στις οικογενειακές σχέσεις, στις κοινωνικές συναναστροφές, στον γραπτό και προφορικό λόγο.

Χρειάζεται να αναπτύξουμε την κριτική μας ικανότητα προκειμένου να κατανοήσουμε διαφορετικές οπτικές και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπους ρόλους και ανισότητες.

Στην τελευταία εκλογική διαδικασία υπήρξατε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Ηλιούπολης. Υπάρχει τελικά χώρος για τις γυναίκες για ουσιαστική συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκησης πέραν της υποχρεωτικής ποσόστωσης στα ψηφοδέλτια;

Καταρχήν να πω δυο λόγια για την λογική της θέσπισης «ποσόστωσης φύλου» γιατί συχνά ασκείται κριτική για την αναγκαιότητα ύπαρξής της και μάλιστα ακούγεται ότι η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει την υποχρεωτική ποσόστωση φύλου από 40% στο 33%.

Όπως υποστηρίζει ο Γάλλος φιλόσοφος  Jacques Ranciere  στο  βιβλίο του  Το μίσος για τη δημοκρατία (πολιτική Δημοκρατία χειραφέτηση) «καταρχάς  πρέπει να παίρνουμε την ισότητα ως αφετηρία και όχι ως στόχο κατά δεύτερον το θέμα δεν είναι να διακηρύσσουμε αφηρημένα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, είναι να υποθέτουμε την ύπαρξη μιας ίσης ικανότητας, μιας ικανότητας που δεν είναι κτήμα καμίας καθορισμένης ομάδας και να επιζητούμε να την επαληθεύσουμε». 

Κάτω από αυτό το πρίσμα πιστεύω ότι η ύπαρξη ποσόστωσης φύλου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των γυναικών στην δημόσια σφαίρα καθώς ο χώρος αυτός ήταν ανέκαθεν κλειστός  για αυτές.

Η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή, στις διοικήσεις των συνδικάτων, των δήμων κλπ είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται «με ένα βήμα μπρος και δύο πίσω» και σχετίζεται με την συνειδητοποίηση όλων μας ότι η ποιότητα της δημοκρατίας μας συνδέεται στενά από αυτήν την ισότιμη συμμετοχή.

Δουβή Αγγελική του Χρήστου και της Όλγας

Συμβολαιογράφος Ηλιούπολης με  καταγωγή της οικογένειάς μου από Αθήνα και Αρκαδία. Δημοτική σύμβουλος 2014-2019, με την παράταξη «Ηλίου πόλις ανθρώπινη πόλη» Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαϊου συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο της ίδιας δημοτικής κίνησης, και είμαι πρώτη επιλαχούσα. Είμαι μέλος της γραμματείας τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου Σύριζα.

Σπουδές Σπούδασα στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως Πτυχιούχος Νομικής σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Τελειόφοιτος  στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ). Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από την Νομική Σχολή Αθηνών στην Φιλοσοφία Δικαίου, Εργάστηκα ως αναπληρώτρια δασκάλα στην Ηλιούπολη. Στην συνέχεια διορίστηκα δικηγόρος και  συμμετείχα ως νέα δικηγόρος στο Πρόγραμμα Κατάρτισης Δικηγόρων σε θέματα βίας και κακοποίησης γυναικών, διάρκειας 500 ωρών το οποίο είχε διοργανώσει ο Δήμος Αθηναίων όπου μεταξύ των εισηγητριών ήταν οι αείμνηστες Ζώγια Χρονάκη και Καίτη Κωσταβάρα, πρωτοπόρες στα θέματα γυναικείας χειραφέτησης και ίσων δικαιωμάτων. Τότε για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το γυναικείο κίνημα και τις διεκδικήσεις του.

Παράλληλα δίδασκα νομικά μαθήματα σε δημόσια ΙΕΚ (Ηλιούπολης και Αργυρούπολης) στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ (Πειραιά και Αιγάλεω) και στο 1ο Λύκειο Ηλιούπολης. Μέλος του Αθλητικού Ομίλου Αντισφαίρισης Ηλιούπολης (ΑΟΑΗ) και έχω συμμετάσχει σε εσωτερικά πρωταθλήματα. Το 2011 εκλέκτηκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου και είχα αναλάβει τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως του Ομίλου.

Ως εκπρόσωπος της παράταξής «Ηλίου πόλις ανθρώπινη πόλη» συμμετείχα  στην επιτροπή Ισότητας του Δήμου. Το  2018 ήμουν συντονίστρια της εκδήλωσης που οργάνωσε η κίνησή μας με τίτλο: «Τα χίλια πρόσωπα της βίας κατά των γυναικών» με εισηγήτριες τις κυρίες Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ευρωβουλευτής Σύριζα) και Αγγελική Παπάζογλου (Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλου). Στις 28-29 Απριλίου του 2018 παρουσίασα εισήγηση στην διημερίδα με θέμα: «Μέτωπο φεμινιστικής δράσης για το τέλος της ανοχής στην έμφυλη βία» που διοργανώθηκε από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και το τμήμα φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου Σύριζα. H εισήγησή μου δημοσιεύθηκε στο Left.gr. Επίσης μίλησα για την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε εκδήλωση που οργανώθηκε από την Νομαρχιακή Βορείων προαστίων και το τμήμα Φεμινιστικής πολιτικής του Συριζα. Είμαι μέλος του πολιτικού συνδέσμου Γυναικών. Το Μάρτιο του 2019 υπέγραψα με άλλες Ελληνίδες γυναίκες το ψήφισμα, για την καθιέρωση της φεμινιστικής απεργίας της 8ης Μαρτίου, στα πλαίσια της παγκόσμιας κινητοποίησης εκατομμύριων γυναικών σε όλο τον πλανήτη. Στις 13 Μαρτίου 2019 ήμουν ομιλήτρια σε εκδήλωση του Δήμου Ηλιούπολης με θέμα τις διακρίσεις κατά των γυναικών και την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμησή τους. Την 1/4/2019 ήμουν ομιλήτρια σε εκδήλωση της παράταξης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή “ (με υποψήφιο Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου Μπάμπη Μπιλίνη) με θέμα “Η γυναίκα στον σύγχρονο Δήμο”. Συμμετείχα ως ομιλήτρια στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το τμήμα φύλου, στις 15-5-2019 για την ισότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Άρθρο μου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Εποχή» στις 19-5-2019 με τίτλο «Να δρούμε ελεύθερα χωρίς φόβο και παρενόχληση» και αφορούσε την προώθηση της ισότητας μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019 συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του Σύριζα -Προοδευτική συμμαχία στον Νότιο Τομέα Β3.