Ξεσηκώνονται οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών.

 

Την στιγμή που οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους πανελλαδικά ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 29ης Μαρτίου 2021.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον κ. Υπουργό:

Με το νομοσχέδιο αυτό, ρυθμίζονται οι διαδικασίες άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, τα κριτήρια συμμετοχής, τα μέσα εποπτείας, καθώς και η εισαγωγή στο εθνικό δίκαιο υπαίθριων δραστηριοτήτων για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων. Οι δραστηριότητες που ρυθμίζονται αφορούν α) στις λαϊκές αγορές, β) τις εμποροπανηγύρεις γ) το στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο, δ) άλλες υπαίθριες αγορές και ε) το street food market.

  • Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στερείται κριτηρίων  διαφάνειας και ισονομίας, καθώς και στοιχείων έντασης του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι υπαίθριες δραστηριότητες και ιδίως ο κλάδος των λαϊκών αγορών να παρουσιάζουν μια στάσιμη εικόνα, αναντίστοιχη τόσο με τις καταναλωτικές ανάγκες, όσο και με τις τάσεις των εμπορικών καταστημάτων.

  • Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας  και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές.

  • Τελικός στόχος είναι οι υπαίθριες αγορές να αποτελέσουν μία σύγχρονη μορφή εμπορικών δραστηριοτήτων, με βιώσιμο εισόδημα για τους συμμετέχοντες και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές.


«Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές ξεκίνησε στραβά κι ανάποδα», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών, Μόσχος Παντελής μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1. (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Διαβάστε περισσότερα: >https://bit.ly/3sNwvDC


ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΑΠΕΡΓΙΑ
Σήμερα το απόγευμα υπήρξε νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ της επιτροπής των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές, του υπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σπήλιου Λιβανού και του γενικού γραμματέα εμπορίου και προστασίας καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Δυστυχώς η κυβέρνηση, δια των εκπροσώπων της, δεν είχε να προσθέσει τίποτα καινούργιο, στον διάλογο που αφορά το νέο νομοσχέδιο για την λειτουργία των λαϊκών αγορών.
Ένα νομοσχέδιο- έκτρωμα, που οδηγεί στην εν ψυχρό δολοφονία των λαϊκών αγορών, αλλά παράλληλα, θα πλήξει άμεσα και τους καταναλωτές.
Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια από το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που διαθέτει ο λαός. Απεργία.