Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης: Κρούσμα κορονοϊού σε Super Market της Ηλιούπολης.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Για το κρούσμα κορονοϊού σε Super Market της Ηλιούπολης

Την έκθεση στην πανδημία για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις των Super Market, από τις αποθήκες και τα γραφεία, μέχρι τα καταστήματα πώλησης, με τον απολογισμό του τελευταίου δεκαήμερου να είναι 2 νεκροί (ένας στον Πειραιά και άλλος ένας στη Χαλκιδική), αρκετοί νοσούντες και πολλαπλάσιος αριθμός εργαζομένων βρίσκονται σε καραντίνα, καταγγέλλουν τα Σωματεία των εργαζόμενων στο Εμπόριο.

Τα παραπάνω, είναι μόνο όσα έρχονται σε γνώση των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα, ύστερα από καταγγελίες των εργαζομένων, που σπάνε τη σιωπή που επιβάλλεται από όλες ανεξαιρέτως τις αλυσίδες.

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα και τις αποθήκες των Super Market είχε καταγγελθεί με αναλυτικά στοιχεία και  αναδειχθεί με υπομνήματα προς το υπουργείο Εργασίας, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την εργοδοσία.

H δε ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία αντί για μέτρα και έλεγχους προς την εργοδοσία, επικαλείταιμε θράσος τον κορονοϊό για να μη δεχτεί ούτε την αντιπροσωπεία τους, την ώρα που η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει ξεφύγει.

Αυτή η  κατάσταση αποτυπώνεται και σε Super Market στην πόλη μας.

Όπως έγκριτα ενημερωνόμαστε, κρούσμα κορονοϊού είχαμε την βδομάδα που πέρασε στο κατάστημα του ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ  στην Μαρίνου Αντύπα.

Το ζήτημα φυσικά δεν είναι καθαυτό το γεγονός ενός κρούσματος -που γενικεύονται ως αποτέλεσμα της ασκούμενης πολίτικης της Κυβέρνησης- αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από τους υπεύθυνους της επιχείρησης.

Το χρονικό λέει ότι προηγούμενη Τετάρτη εργαζόμενη εμφανίζει σημάδια αδιαθεσίας. Το rapid test δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα και την Πέμπτη η εργαζόμενη επιστρέφει στην δουλειά. Την ίδια μέρα τα συμπτώματα αδιαθεσίας επιμένουν και η εργαζόμενη την Παρασκευή, πηγαίνει για μοριακό έλεγχο. Το Σάββατο το απόγευμα ανακοινώνεται το θετικό αποτέλεσμα στην επιχείρηση. Όλες αυτές τις μέρες το κατάστημα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά με τους εργαζόμενους ανενημέρωτους.

Τα μέτρα από την μεριά της επιχείρησης είναι η απολύμανση του καταστήματος (Σάββατο απόγευμα??? Κυριακή??? … Άγνωστο) όπως οι υπεύθυνοι δηλώνουν και ένα rapid test για τους εργαζόμενους μόλις την Δευτέρα με αρνητικά αποτέλεσμα!!!

Με την ευχή η εργαζόμενη να περάσει αυτή την μπόρα γρήγορα και να σταθεί κοντά στην οικογένεια της γερή και δυνατή, οφείλουμε να θέσουμε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.

— Με ποιες πλάτες και ποιανού την ευθύνη, η συγκεκριμένη επιχείρηση διαχειρίζεται με κυνικά ανεύθυνο τρόπο το περιστατικό, εκθέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο εργαζόμενους και πελάτες???

— Γιατί πάρα την επιβεβαίωση του κρούσματος, μια τόσο μεγάλη επιχείρηση με κέρδη που εκτοξεύτηκαν στην φάση της Πανδημίας, δεν ενημέρωσε ούτε προστάτευσε στοιχειωδώς τους εργαζόμενους και τους πελάτες, κρατώντας   ανοιχτό το κατάστημα???

— Γιατί αρκείται προκλητικά στα αρνητικά αποτελέσματα ενός γρήγορου τεστ για τους εργαζόμενους ενώ γνωρίζει ότι η πιστότητα αυτών των έλεγχων είναι πάντα σχετική???

Θα άξιζε επίσης να μας ενημερώσει η επιχείρηση αν έχει ενημερώσει και πότε τις αρμόδιες αρχές για το περιστατικό και αν έχει την έγκριση τους, για τον χειρισμό του περιστατικού!!!

Δεν θα μας εντυπωσιάσει βεβαία αν επικαλεστεί τα «ξεχειλωμένα» υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα περίφημα υγειονομικά πρωτοκολλά στους χώρους δουλειάς είναι ένα σύντομο ανέκδοτο που τα κονιορτοποιούν τα προκλητικά κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και εν προκειμένω των μεγάλων αλυσίδων των Super Market.

Η μεγαλοεργοδοσία δρα κάτω από την ομπρέλα των κυβερνητικών πολιτικών.

Η ζωή και η υγεία των εργαζόμενων είναι για αυτούς αναλώσιμο υλικό.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην εκθέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Ας μην ξεχνάνε, οι πελάτες του καταστήματος στην πλειονότητα τους είναι εργαζόμενοι,. Είναι και αυτοί άνεργοι, σε ανατολή εργασίας, συνταξιούχοι, οικογενειάρχες. Ζούμε μαζί την αγωνία του μεροκάματου και την ανάγκη να προστατεύσουμε την ζωή και της υγείας μας απέναντι σε μια αντιλαϊκή πολίτικη που μας ατενίζει «ως …κόστος»!

Αυτή η πολιτική που και μέσα στην πανδημία θύματα της είναι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η νέα κανονικότητα μας. Σπάμε την σιωπή του φόβου που βολεύει την εργοδοσία. Δεν είμαστε μόνοι, είμαστε οι πολλοί, οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί του πλούτου σε αυτό τον τόπο.

Ενημερώνουμε, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στις φάση που διανύουμε μπαίνει μαχητικά μπροστά, αποκαλύπτει και συγκρούεται με την πολιτική της εργοδοσίας και της Κυβέρνησης.


                             ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ