Θεμιστοκλής Γιαννόπουλος, πρόεδρος Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.: 15 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης.

 


Η τέχνη είναι ο πιο σύντομος δρόμος από άνθρωπο σε άνθρωπο, έλεγε ο γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρώ. Η διαπίστωσή του απέκτησε νέα βαρύτητα στην εποχή της πανδημίας. Εδώ κι έναν τουλάχιστον χρόνο, που οι ζωές μας απομακρύνθηκαν, -σχεδόν πάγωσαν- λόγω των περιοριστικών μέτρων, η τέχνη αναδείχτηκε ο πιο πολύτιμος σύντροφος για τις ανθρώπινες ψυχές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ποιος δεν κατέφυγε αυτή την περίοδο του εγκλεισμού στην ομορφιά, στην εκτόνωση, στο ταξίδι που προσφέρουν η μουσική, οι ταινίες, τα βιβλία που αγαπάει;

Ποιος δεν θυμήθηκε τον -κρυφό ίσως-πόθο του να ζωγραφίσει, να γράψει, να τραγουδήσει;

Όσο η ανθρωπότητα κρατάει την ανάσα της περιμένοντας την επιστήμη να δώσει τη λύση, η Τέχνη, όπως κάνει πάντα σε καιρούς κρίσεων και δοκιμασιών, σε πολέμους, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε καταστροφές, διασκεδάζει τον φόβο και μετουσιώνει την ανθρώπινη περιπέτεια σε μια εμπειρία κάθαρσης.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες και όσους εργάζονται για τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού έργου. Όχι μόνο γιατί έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία αλλά γιατί χωρίς αυτούς η ζωή όλων θα ήταν αφόρητη. Κανείς δεν αντέχει χωρίς ομορφιά.

Ευχόμαστε να συναντηθούμε σύντομα από κοντά, στους πολιτιστικούς χώρους της πόλης μας, στον Θερινό Κινηματογράφο, στο Θέατρο, στη Βιβλιοθήκη, στα Εργαστήρια Τέχνης και να μοιραστούμε τη συγκίνηση της ζωντανής απόλαυσης μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Έως τότε, μένουμε ασφαλείς και συμμετέχουμε έστω και διαδικτυακά στις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου μας.
Art work: Leonardo Da Vinci, Head of a woman
*** Από το 2012 και μετά από εισήγηση του Διεθνούς Οργανισμού Τέχνης, κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, ημέρα γέννησης του σπουδαίου αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος γεννήθηκε στην Ιταλία το 1452.