Στήριξη της εστίασης με συνολικά 330 εκατ. ευρώ.


 

Νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, δράση την οποία θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

  • Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021-2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.
  • Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
  • Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.
  • Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
  • Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.
  • Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι το τέλος του έτους. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

  • Ο στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμενα το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας.
  • Για να έχουμε μια αίσθηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τον κλάδο της εστίασης, να επισημάνω ότι περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
  • Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώΚαι από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους.
  • Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της έμπρακτης στήριξης που παρείχε το κράτος -ειδικά στον κλάδο της εστίασης- προκειμένου να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητος από αυτήν την μεγάλη περιπέτεια του Covid.