Γαβριήλ Αραμπατζής - "Η Πόλη που θέλω": Ένα ακόμη μεγάλο ΟΧΙ στην ιστορία μας - 6 Απριλίου 1941.

Έχουν περάσει 80 χρόνια από την στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ΜΑΡΙΤΑ» η οποία αφορούσε την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στα εδάφη της Ελλάδας.


Η Μάχη των Οχυρών, ο σκληρός, άνισος και επικός αγώνας, που έγινε στον ορεινό όγκο της Κερκίνης (Μπέλες) μέχρι το Νέστο ποταμό στη γραμμή των συνόρων, για την απόκρουση της γερμανικής επίθεσης, κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κύρια προσπάθεια των Γερμανών εκδηλώθηκε προς τα οχυρά της τοποθεσίας Κερκίνης και Αγκίστρου και ειδικότερα εναντίον του οχυρού Ρούπελ. Ο αγώνας που επακολούθησε δεν επέτρεψε στις γερμανικές δυνάμεις να διασπάσουν την οχυρωμένη τοποθεσία.


Τα περισσότερα οχυρά, που παρέμεναν απόρθητα χαρακτηριστικό αυτό του πυροβολείου Π8 με επικεφαλής τον έφεδρο λοχία Δημήτριο Ίτσιο όπου παραδόθηκε όταν του τελείωσαν τα πυρομαχικά. Τα οχυρά μετά την υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου (9 Απριλίου 1941) παραδόθηκαν στις 10 Απριλίου.

Οι γενναίοι υπερασπιστές των Οχυρών κατόρθωσαν με επιτυχία να αποκρούσουν όλες σχεδόν τις κατά μέτωπο γερμανικές επιθέσεις. Στα Οχυρά η υπεροψία του δυνατού κάμφθηκε από τη δύναμη του δικαίου και της πίστης και προστέθηκε ένα ακόμη μεγάλο ΟΧΙ στην ιστορία μας.