Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης: Πρόταση Ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για την απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για το Υπαίθριο εμπόριο και τις Λαϊκές Αγορές.

 


Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης ζητάει την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.

Το νομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση είναι καταστροφικό για μικροπαραγωγούς, αυτοαπασχολούμενους πωλητές και καταναλωτές. Αλλάζει ριζικά την κατάσταση στο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Παραγωγοί και επαγγελματίες χάνουν τις θέσεις τους μετά το τέλος της τελευταίας θεώρησης της άδειάς τους και  καλούνται να  συμμετέχουν σε προκήρυξη θέσης λαϊκών αγορών με οικονομική «πλειοδοσία» και  χωρίς πια κοινωνικά κριτήρια!

Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης σε εταιρείες, πέρα από τα φυσικά πρόσωπα όπως ισχύει σήμερα ανοίγοντας τον δρόμο για κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματιών και αλυσίδων και στο χώρο των λαϊκών αγορών με αρνητική αντανάκλαση σε τιμές, ποιότητα προϊόντων, την λαϊκή κατανάλωση. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι μικροπαραγωγοι και η λαϊκή οικογένεια.

Ο θεσμός των λαϊκών αγορών, με τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά διατηρεί ως τώρα στη λειτουργία τους, εξασφαλίζει την απευθείας πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σε διατροφικά προϊόντα σε προσιτές τιμές, χωρίς τη μεσολάβηση χοντρεμπόρων και αποτελεί διέξοδο για τη διατροφή χιλιάδων νοικοκυριών ειδικά στα αστικά κέντρα, που σήμερα βλέπουν τα εισοδήματά τους να τσακίζονται.

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των μικροπαραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές και λέμε  όχι  οι Λαϊκές στα χέρια των  εταιρειών:

Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα και να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας να μη βρεθεί στην ανεργία.

Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους.

Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές.

Να απαλειφθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την αναθεώρηση της άδειας.

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ώστε να στηριχθεί το εισόδημα τους που λόγω των μέτρων του lockdawn επλήγει σοβαρά.

Οι λαϊκές αγορές να παραμείνουν στα χέρια των αυτοαπασχολούμενων παραγωγών και εμπόρων, για να συνεχίσουν να προσφέρουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στους καταναλωτές.