Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως: Η βουβή εβδομάδα στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως.

Μέσα στη βουβαμάρα που έχει προκαλέσει παγκόσμια η υγειονομική κρίση, ζήσαμε την βουβή εβδομάδα αυτής της Μεγάλης Σαρακοστής, χωρίς να παραμείνουμε βουβοί. 

Με τις πενιχρές δυνάμεις της εκκλησιαστικής κοινότητας της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, έγιναν δράσεις παράλληλες με την θεία λατρεία η οποία γίνεται σε περιορισμένες συνθήκες, από τις κρατικές οδηγίες κατά της μετάδοσης του κορωναϊού.

Την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, μετά από παράκληση του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιουπόλεως, ανακοινώθηκε ότι του υποδείχθηκαν από τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, 11 οικογένειες με μικρά παιδιά, από τους βοηθουμένους από το Ενοριακό Φιλόπτωχο της ενορίας, ώστε να περιληφθούν σε δράση Πασχάλιας τροφοδότησης εκ μέρους του συλλόγου.



Την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, ημέρα που η εκκλησιαστική μας κοινότητα τιμά την μνήμη του παιδομάρτυρος Γαβριήλ από την Πολωνία, τα μέλη του εκκλησιαστικού Συμβουλίου Γεράσιμος Αλεξόπουλος και Βασιλική Φαλίδα παρέδωσαν την πρώτη δόση ρουχισμού, η δεύτερη θα παραδοθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, για τους αδελφούς μας που βρίσκονται έγκλειστοι στη φυλακή του Μαλανδρίνου. Η δράση θα ενεργηθεί από το γραφείο συμπαράστασης φυλακισμένων της ιεράς μητροπόλεως Φωκίδος. Την τιμή του παιδομάρτυρος Γαβριήλ η κοινότητα μας μετέθεσε για την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 3 Μαΐου τ.έ..



Την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, παρελήφθησαν από τα συνεργεία αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών του δήμου Ηλιουπόλεως, τα συγκεντρωμένα στο ναό αλουμίνια και πλαστικά. 


Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού Συμβουλίου αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος συγκέντρωσης πλαστικών πωμάτων από φιάλες, κάθε είδους πλαστικού και αλουμινίου από συσκευασίες αναψυκτικών.


Το πρόγραμμα το οποίο διεύθυνε ο εθελοντής Ηλίας Μυλωνάς και διαχειρίστηκε ο εθελοντής Φιλοκτήμων Φλώρος εφαρμόστηκε για αρκετά χρόνια με την διάθεσή των ανακυκλώσιμων υλικών σε εταιρείες ανακύκλωσης, έναντι οικονομικού οφέλους. 


Τα χρήματα δίδονταν προς ενίσχυση πρώην αστέγων, τους οποίους η κοινότητα μας έχει περιθάλψει. 


Επειδή τον τελευταίο καιρό κατέστη αδύνατη μετά από πολλές προσπάθειες, η εξεύρεση επιχείρησης η οποία θα παραλάμβανε τα συγκεντρωμένα, το υλικό παραδόθηκε στο Δήμο και ανακοινώθηκε η αναστολή της δράσης.



Oλοκληρώθηκε το πρόγραμμα "διατίθενται δωρεάν" που χορήγησε περισσότερα από 500 βιβλία εκκλησιαστικά, λογοτεχνικά, ιστορικά και παιδικά στους ενορίτες. Η δράση ξεκίνησε στη αρχή της Σαρακοστής με σκοπό να βοηθηθούν οι ενορίτες από την ανάγνωση βιβλίων στην διαχείριση του χρόνου αποκλεισμού στις οικίες τους, λόγω των μέτρων κατά του κορωναϊού. Το πρόγραμμα διαχειρίστηκε με επιτυχία ο εθελοντής Χαράλαμπος Κολοβός.


Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, έγινε από τον εθελοντή Γεώργιο Βάρσο διαλογή ιερών εικόνων προς δωρεάν διάθεση τους εν ευθέτω χρόνω. Τις εικόνες αυτές παραδίδουν από ευλάβεια στο ναό προς φύλαξη και διαχείριση, συγγενείς θανόντων.


Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, ολοκληρώθηκε η διανομή τροφίμων στους δικαιούχους εκ μέρους του Ενοριακού Φιλοπτώχου. 84 οικογένειες ή μοναχικά άτομα παρέλαβαν πασχαλινό δέμα που προετοίμασαν οι εθελόντριες της διακονίας των εμπεριστάτων αδελφών με τον συντονισμό του προέδρου του ΕΦΤ πρωτοπρεσβυτέρου π. Λάμπρου Ξεσφύγγη.   



Το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, η εθελοντική ομάδα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΛΗΣ», με την συμμετοχή έντεκα πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της πόλης μας, αφού ολοκλήρωσαν με την βοήθεια των προσκόπων τον δεκαεπταήμερο Μαραθώνιο Αλληλεγγύης και Αγάπης που διοργάνωσαν με σύνθημα «Κανένα σπίτι φέτος στην πόλη μας χωρίς Πασχαλινό τραπέζι» για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, έφτασαν στο Φιλόπτωχο της Αγίας Μαρίνης με τρόφιμα για τους εμπεριστάτους αδελφούς.  Την ίδια μέρα εκ μέρους του Δήμου Ηλιουπόλεως παραδόθηκαν από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιωάννη Πούλο κατεψυγμένα κρέατα για τις ανάγκες του Φιλόπτωχου.


Την Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη από χρόνια αιμοδοσία. Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από τον κορωναϊό, υγειονομική ομάδα από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών προσήλθε στην αίθουσα  πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης και από τις 9:00 έως τις 13:00 διεξήγαγε την αιμοδοσία.



Ο υπεύθυνος της ενοριακής αιμοδοσίας πρωτοπρεσβύτερος π. Λάμπρος Ξεσφύγγης με τους συνεργάτες του, ιατρό Μαρία Μπαρμαπρέσου και Δημήτριο Ξεσφύγγη, υποδέχτηκαν άψογα τους 46 προσελθόντες εκ των οποίων έδωσαν αίμα οι 38 και τους ευχαρίστησαν με ευλογία μία πασχαλινή λαμπάδα.

 

Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.