Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Πρόεδρο Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής κ. Κωνσταντίνος Στουραΐτης έπειτα απο αίτημα της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με θέμα της συζήτησης τις βελτιώσεις διατάξεων στο σχεδιο νόμου που αφορα τις λαϊκές αγορές, συγκεκριμένα ο προεδρος ζήτησε απο τον υπουργό την απάλειψη της διάταξης που προβλέπει αφαίρεση της άδειας για 6 μηνες ενος πωλητή για μη έκδοση 3 αποδείξεων εντός του ίδιου έτους.

Καταρχήν ο Υπουργός υποσχέθηκε οτι θα μειώσει κατα το ήμισυ τον χρόνο αφαίρεσης της άδειας και θα εξετάσει περαιτέρω το αίτημα.

Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης να υπάρξει απόλυτη ισονομία και ισότιμη μεταχείριση επαγγελματιών και Παραγωγών σε οτι αφορά τις διαδικασίες μεταβίβασης της αδειας στην λαικη αγορα δηλαδη, να δίδεται η δυνατότητα μεταβίβασης και στους παραγωγούς σε α και β βαθμοΎ συγγένειας και την μεταβιβαση να ακολουθει αυτοματα και η μεταβιβαση των θέσεων στις λαϊκές αγορές, το αιτημα εγινε αποδεκτό απο τον υπουργό.

Ο προεδρος επεσήμανε ακόμα στον Υπουργό οτι η μείωση απο το 20% στο 5% της δυνατότητας συμμετοχής των πωλητών των βιομηχανικών προϊόντων στις εμποροπανήγυρης πρεπει να τροποποιηθεί και τουλαχιστον να διπλασιαστεί υπογραμμίζοντας οτι οι συγκεκριμένοι πωλητές αντιμετωπιζουν εντονα προβλήματα επιβίωσης.

Στην συνέχεια ο κ. Στουραΐτης ζήτησε απο τον υπουργό την μείωση του ποσοστού διακίνησης των αγροτικών προϊόντων που δηλώνονται στην αδεια απο το 70% που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου στο 60% και να υπάρξουν προβλέψεις που να ακυρώνουν την υποχρέωση αυτή όταν η παραγωγή καταστρέφεται από οποιαδήποτε ασθένεια, επίσης συζητήθηκε το θέμα που προκαλεί αναταραχή, της δυνατότητας δηλαδή των πωλητών να ιδρύουν νομικά πρόσωπα, ο υπουργός εξήγησε οτι η διάταξη αυτη συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για να βοηθήσει τους πωλητές να διεκδικούν κονδύλια απο το ΕΣΠΑ, να μπορούν λειτουργήσουν 'eshop' και να αναζητήσουν τραπεζική χρηματοδότηση.

Εφόσον για το ζήτημα αυτό υπάρχει μια τερατώδης παραπληροφόρηση θα οριοθέτησει τα νομικά πρόσωπα σε ατομικές επιχειρήσεις ωστε να παύσει και η διαστρέβλωση της αλήθειας.


Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης να υπάρξει μια περίοδο προσαρμογής στην εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει την ανάρτηση σε ειδική πλατφόρμα των τιμών και των ποσοτήτων εκκίνησης των προϊόντων, ο Υπουργός έκρινε πολύ λογικό το αίτημα αυτό και πρόθεση της Ομοσπονδίας μας ειναι να ζητήσει απο την Περιφέρεια την σχετική επιμόρφωση των πωλητών.

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Υπουργό οτι η Ομοσπονδία ειναι σταθερά προσανατολισμένη στην θέση οτι κάθε παραγωγός μπορεί να εχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής να μετατρέψει την άδεια του σε επαγγελματική.

Υπουργός και πρόεδρος συμφώνησαν οτι τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στις αγορές ειναι περισσότερο αποτελεσματικό να αντιμετωπίζονται και να λύνονται με τον καλόπιστο και εποικοδομητικό διάλογο και οχι με ακρότητες καταγγελιών αναληθειών και απεργιών.

Συμφώνησαν επίσης οτι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εξακολουθούν να είναι σε επαφή.