Σοβαρές Ενστάσεις από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για το νέο σχέδιο νόμου σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.


Τι συμβαίνει τελικά με το πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου που έχει διανεμηθεί σε συνδικαλιστικούς φορείς των πωλητών των λαϊκών αγορών;

Γιατί παρά τις καθημερινές διαβεβαιώσεις μέχρι σήμερα δεν έχει αναρτηθεί σε Δημόσια Διαβούλευση;

Γιατί έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και όχι μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης;

Η ανακοίνωση των εκπροσώπων των πωλητών λαϊκών αγορών μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας  και Προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Απόστολο Τζιτζικώστα:

Απορρίπτει και το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές ο Α. Τζιτζικώστας.
Με τον Περιφερειάρχη Kεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι, εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και σωματείων των λαϊκών αγορών. Σκοπός να τους ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις, αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.
Για μία ακόμη φορά επανέλαβαν, προς τον κ. Τζιτζικώστα και την κ. Πατουλίδου, τη διαφωνία τους με τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου. Όπως ανέφεραν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποψίλωση των λαϊκών αγορών, τη σταδιακή απαξίωση τους και τελικά τον αφανισμό τους.
«Το σχέδιο τους είναι να μην υπάρχουν λαϊκές αγορές ή και αν υπάρχουν να είναι ελεγχόμενες από τις διάφορες εταιρίες που θα μπουν σε αυτές», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Επισήμαναν δε, πως πέρα από τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές, που θα χάσουν την εργασία τους, ζημιωμένος θα είναι και ο καταναλωτής, αφού δε θα λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Τόνισαν, ότι πέρα από τις μαύρες σημαίες, που έχουν υψωθεί στις λαϊκές αγορές, το ενημερωτικό υλικό που έχει διανεμηθεί και την απεργία στις 7 Απριλίου, θα ακολουθήσουν και άλλες δυναμικότερες κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είπε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών. Υπογράμμισε, πως σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αλλάξει η σημερινή φυσιογνωμία τους.
Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας προανήγγειλε, ότι το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης περιφερειών Ελλάδος στην οποία είναι πρόεδρος.
«Οι λαϊκές αγορές, πρέπει να είναι στο σύνολο τους στην εποπτεία των περιφερειών της χώρας προκειμένου μεταξύ άλλων να μπορούν να καθορίζουν αυτές το ημερήσιο τέλος, προκειμένου να μην υπάρχουν ανισότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Να σημειωθεί, ότι στη συνάντηση μετείχαν εκ μέρους των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές συμμετείχαν:

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας- Θράκης Βασίλης Μακρίδης.

Ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Λάζαρος Παυλίδης.

Ο πρόεδρος του σωματείο μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών εκτός Θεσσαλονίκης « Μακεδονία» Γιώργος Χρυσαφίδης.

Ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Γιώργος Λαβιδάς.

Επίσης ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Γρηγόρης Κωτσόπουλος.