Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης: Πολλαπλασιασμός κρουσμάτων Covid-19 σε μεγάλο Super Market της Ηλιούπολης με αποκλειστική ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας!!!

 


Αντιπροσωπεία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείων και Φορέων της πόλης και μαζί τους  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλιούπολης πραγματοποίησαν το Σάββατο παράσταση διαμαρτυρίας στο Super Market  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στην Μαρίνου Αντύπα.

Αφορμή για την διαμαρτυρία στάθηκαν τα επτά (7) νέα κρούσματα κορονοϊού στους εργαζόμενους του καταστήματος και η προκλητικά επικίνδυνη στάση της επιχείρησης, που συνεχίζει να κρατά στο σκοτάδι της ενημέρωσης τους εργαζομένους στο κατάστημα και τους καταναλωτές, η εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εναπομένοντες υπάλληλους, η συνεχής μετακίνηση εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα χωρίς μέτρα πρόληψης.

Το γεγονός έρχεται μετά από τον κυνικά ανεύθυνο τρόπο διαχείρισης -ενός ακόμη κρούσματος στο κατάστημα πριν ένα μήνα- και τα ερωτηματικά για την στάση της εργοδοσίας παραμένουν και επανέρχονται με εξοργιστικό τρόπο αφού ήδη επτά (7) εργαζόμενοι νοσούν και πολλαπλάσιοι είναι σε Καραντίνα. Με την ευχή οι εργαζόμενοι να βγούνε υγιείς και δυνατοί από αυτή την περιπέτεια.

Ξαναρωτάμε:

— Με ποιες πλάτες και ποιανού την ευθύνη, η συγκεκριμένη επιχείρηση συνεχίζει να διαχειρίζεται προκλητικά και επικίνδυνα τα πολλαπλά σήμερα περιστατικά, εκθέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο εργαζόμενους, τις οικογένειες τους, τους  πελάτες, αν όχι με την ευθύνη της κυβέρνησης και των ανύπαρκτων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών???

— Γιατί παρά την επιβεβαίωση πολλαπλών κρουσμάτων, μια βδομάδα τώρα, η επιχείρηση αρνείται -στο όνομα των προσωπικών δεδομένων- να δώσει στοιχεία στα Σωματεία και κύρια με πιο δικαίωμα αποκρύπτει από τους ίδιους τους εργαζομένους τα πολλαπλά περιστατικά, παραπληροφορώντας τους με παραπλανητικά στοιχεία, για την όντως σοβαρή κατάσταση??

— Γιατί οι αλυσίδες των Super Market δεν υποχρεούνται από το κράτος να ενημερώνουν εργαζόμενους και καταναλωτικό κοινό, όσον αφορά στα κρούσματα αλλά και για τα πιστοποιημένα μέτρα ελέγχου που παίρνονται ή δεν παίρνονται, μετά από τέτοια κατά συρροή περιστατικά???

— Πως πιστοποιείται πχ στο συγκεκριμένο κατάστημα, ότι όντως έγινε η πρέπουσα ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και ότι βρήκαν την εφαρμογή τους όλα τα αναγκαία μέτρα –απολύμανσης χώρων, αντικειμένων, ιχνηλάτησης κλπ, για την προστασία εργαζομένων, προμηθευτών, καταναλωτών???

— Είναι άραγε «εγγύηση» ο λόγος της επιχείρησης που επαναλαμβάνει το μοτίβο «έχουν παρθεί όλα τα μέτρα»???

Φυσικά η κατάσταση δεν αφορά αποκλειστικά την συγκεκριμένη επιχείρηση και κατάστημα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κρούσματα, απόκρυψη συμβάντων, λειψά και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, καταγράφονται και σε άλλες αλυσίδες Super Market, που δεν τα μαθαίνουμε ποτέ!!!

Είμαστε όλοι μάρτυρες για παράδειγμα ότι το μέτρο ένας (1) πελάτης σε 25 τμ, δεν τηρείται σε πολλά από τα μεγάλα Super Market της πόλης μας. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δύσκολα σπανέ τον φόβο να μιλήσουν και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας τους. Τα Σωματεία που λειτουργούν στις αλυσίδες των Super Market βρίσκονται στα έλεγχο της εργοδοσίας και σπάνια στις γραμμές τους βρίσκει διέξοδο η αγωνία και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Είναι δε διαπιστωμένο και επιστημονικά πια ότι τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τους έχουν αναδείξει στα κύρια θερμοκήπια της Πανδημίας, μαζί φυσικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που η σαρδελοποίηση των επιβατών συνεχίζεται.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλά στα χέρια της εργοδοσίας έχουν γίνει λάστιχο αλλοιώνονται, ακυρώνονται και έχουν μετατραπεί σε πρωτόκολλα της εργοδοσίας  που λειτουργούν κάτω από το πρίσμα κόστους- οφέλους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και για τις μεγάλες αλυσίδες των Super Market. Μια πραγματικότητα που ειδικά για τις αλυσίδες των Super Market είναι ακόμη πιο προκλητική αφού είναι από εκείνες τις επιχειρήσεις που μέσα στην Πανδημία είδαν τα κέρδη να εκτοξεύονται, την ίδια ώρα, που οι εργαζόμενοι τσακίζονται με την ένταση της εργασίας, τα διευρυμένα ωράριά, την καθημερινή έκθεση τους στον κίνδυνο της Πανδημίας.

Οι αλυσίδες των Super Market εκτός από μεγάλοι χώροι δουλειάς είναι και μεγάλου  ενδιαφέροντος υγειονομικοί χώροι για την κοινότητα, τον Δήμο, την γειτονιά, και  δεν μπορεί τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας, εργαζομένων και καταναλωτών να αφήνονται «στην  ευχέρεια» των ιδιοκτητών τους!!!

Για κυβέρνηση και εργοδοσία, η ζωή και η υγεία λαού, εργαζομένων λογίζονται ως κόστος. Ένα χρόνο μέσα σε συνθήκες έντασης της Πανδημίας, με το σύστημα υγείας να παραμένει αθωράκιστο, που εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες ζουν με μειωμένο ή ανύπαρκτο εισόδημα, με τα παιδιά μας έγκλειστα και  μακριά από το φυσικό τους χώρο, το σχολείο και την σχολή τους, δεν μπορούμε να πορευόμαστε έρμαια της σημαίας της ατομικής ευθύνης που ύψωσε η κυβέρνηση, ούτε μέσα από τα συνεχή πήγαινε-έλα και άνοιξε-κλείσε, τα lockdawn και την καταστολή.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να γίνουν:

— Μοριακά τεστ και ιχνηλάτηση σε όλους τους εργαζόμενους που ήρθαν είτε σε άμεση είτε σε έμμεση επαφή με τους συναδέλφους που νοσούν. Να ενημερωθούν με κάθε τρόπο οι πελάτες του καταστήματος για την εξάπλωση της νόσου.

— Η προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού δεν μπαίνει σε ζύγι. Η ευθύνη της κυβέρνησης και και της εργοδοσίας δεν μεταβιβάζεται.

— Η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν την στοιχειώδη υποχρέωση να παρέμβουν. Να μην μείνουν παρατηρητές μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης στους χώρους δουλειάς, τα Super Market που διαιωνίζεται και εντείνεται.

— Να απαιτήσουν τώρα την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων υγειονομικού ελέγχου και όλων των επιβεβλημένων μέτρων ελέγχου της Πανδημίας στους χώρους δουλειάς και τα μεγάλα Super Market στην πόλη μας.

— Να υποχρεωθούν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων Super Market στην πόλη να ενημερώνουν τον Δήμο κάθε βδομάδα για τα όποια κρούσματα ανακύπτουν αλλά και για όλα τα πιστοποιημένα μέτρα ιχνηλάτησης και απολύμανσης που ακολουθούν  και με υπεύθυνο τρόπο ο ίδιος ο Δήμος να ενημερώνει αρχές και τους δημότες με την  υπευθυνότητα που απαιτείται.

Η πάλη για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι ακόμα και με την δια την ζωή τους την πανδημία είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να κλιμακωθεί. Στοχεύοντας  στον πραγματικό αντίπαλο, Κράτος και εργοδοσία.


Πηγή: https://lsilioupolis.wordpress.com/2021/04/04/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd-covid-19-%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac/#more-8172