Πραγματοποιήθηκε άλλη μια δράση της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης για τον καθαρισμό του ρέματος της Πικροδάφνης.

 


Στις 8 Μαίου 2021 πραγματοποιήσαμε καθαρισμό του ρέματος, που βρίσκεται σε φυσική κατάσταση, στην Ηλιούπολη.

 

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού μας επισκέφθηκαν, από την Περιφέρεια Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού τομέα Αθηνών κ. Δημόπουλος, με τον υπεύθυνο των καθαρισμών των ρεμάτων κ. Παυλάτο. Από τον Δήμο Ηλιούπολης ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης και οι Αντιδήμαρχοι κ. Αντζινάς και Καλούδης.


 

Σε όλη τη διάρκεια του καθαρισμού ήταν μαζί μας ο σύμβουλος του Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Θάνος Κατσώνης, ο οποίος υποστήριξε και υπερθεμάτισε των θέσεών μας στη συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημόπουλο, δεδομένου οτι όπως τόνισε είναι και θέσεις της Δημοτικής Αρχής.

 

Στη σύντομη αλλά ουσιαστική αυτή συζήτηση που είχαμε με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου και στην οποία συμμετείχε και ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος από τη ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ:

 

τονίσαμε την ανάγκη απομάκρυνσης των ογκωδών τσιμεντένιων τοιχίων, που εμποδίζουν τη ροή του νερού, μόνο χειρωνακτικά και αρνηθήκαμε την επέμβαση οποιουδήποτε μηχανήματος,
 

ζητήσαμε να συνταχθεί ένα πρωτόκολλο καθαρισμών, για να μη γίνονται αυθαίρετες και καταστρεπτικές επεμβάσεις στα ρέματα, από τους εργολάβους που αναλαμβάνουν τους καθαρισμούς τους, όπως είχε προταθεί από τη ‘Ρεμματική’ στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής το 2019,

 

τονίσαμε την ανάγκη να διατηρηθούν τα ρέματά μας σε φυσική κατάσταση και να τα διαχειριστούμε με μεθόδους φυσικής μηχανικής και όχι με αποψιλώσεις, συρματοκιβώτια και τσιμέντο, όπως στις μέχρι τώρα μελέτες έχει προταθεί,

 

αναφερθήκαμε στο πρόβλημα των παράνομων συνδέσεων που μολύνουν κατά καιρούς το ρέμα, αλλά και στη φυσική αποκατάσταση του τμήματος του ρέματος, που έχει παραμείνει ανοιχτό πλην όμως έχει χτιστεί, με αποτέλεσμα να μη φιλτράρεται το νερό (ή τα λύματα που κατά καιρούς πέφτουν) και να προκαλείται έντονη δυσοσμία (και όχι μόνο), κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Μετά τη συμφωνία όλων πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Δημόπουλος δέχθηκε να προσδιορίσουμε άμεσα ημερομηνία συνάντησης, προκειμένου να συζητήσουμε διεξοδικότερα τα όσα συμφωνήσαμε, εκπρόσωποι της "Κι.Π.Η.", της "ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ", της "ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων" και της "Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής".

 

Ευχαριστούμε τους φίλους, συμπολίτες και μη, που βοήθησαν σ’ αυτή τη δράση.


Ευχαριστούμε την ΕΟΔΠΗ, τους εθελοντές του Δήμου και της ομάδας Save your hood, που έβαλαν ‘ένα χεράκι’ για να καθαρίσουμε τον υπέροχο βιότοπο της Πικροδάφνης.

 

Περισσότερα δείτε ΕΔΩ: https://kipi.gr/?p=14478