Το μήνυμα της δημοτικής παράταξης "Η Πόλη που θέλω" - Γαβριήλ Αραμπατζής για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος.



Σήμερα 31 Μαΐου εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θέσπισε τη σημαντική αυτή ημέρα για την παγκόσμια υγεία από το 1988. Παρόλα ταύτα 33 χρόνια μετά το κάπνισμα συνεχίζει να απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται το κάπνισμα ( καρκίνος του πνεύμονα, του λάρυγγα και του στόματος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφύσημα, κ.ά.). Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι εξίσου απογοητευτικά. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) το 25% των θανάτων των ανδρών στην Ελλάδα οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στο κάπνισμα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) πριν από 2 χρόνια είχε αποκαλύψει ότι στη χώρα μας πάνω από 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που έχουν σχέση με το κάπνισμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος θεσπίστηκε με σκοπό την ενημέρωση και για να αποτελέσει την αφορμή που θα έπειθε κάθε καπνιστή να μετατρέψει την κάθε ημέρα σε μια ημέρα χωρίς τσιγάρο. Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος γίνονται ήδη εμφανή από τα πρώτα κιόλας λεπτά έπειτα από το τελευταίο τσιγάρο.
Μετά από 20’ η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί μας επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ σε 24 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα έχει αποβληθεί πλήρως από το σώμα μας. Εύκολα μπορεί ο καθένας να κατανοήσει τη σημασία που έχει η λήψη της απόφασης για την αρχή μιας ζωής χωρίς τσιγάρο. Η σωματική άθληση , η σωστή διατροφή και η ένταξη στην καθημερινότητα μας φιλικών προς το περιβάλλον μορφών μετακίνησης όπως το ποδήλατο και το περπάτημα θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη μιας ζωής απαλλαγμένης από το κάπνισμα.

Μακάρι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, να αποτελέσει μία νέα αρχή για μια καθημερινότητα απαλλαγμένη από το κάπνισμα και τον καπνό γενικότερα για να είναι η κάθε ημέρα, μια ημέρα χωρίς τσιγάρο.