Τι είναι η Nagba day (μέρα καταστροφής) που η διοίκηση του δήμου μας έβγαλε την Παλαιστινιακη σημαία;
Στις 15 Μαΐου 1948 θα ξεκινήσει ο α αραβοισραηλινος πόλεμος. Ένας πόλεμος μεταξύ ισραηλινών παραστρατιωτικων ομάδων με άραβες Παλαιστίνιους, σχετικά χαμηλής έντασης, θα μετατραπεί σε διακρατικό όταν η Συρία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Ιράκ θα κηρυξουν τον πόλεμο στο Ισραήλ. Στις 14 Μαΐου μόλις μία μέρα πριν, θα ανακοινωθεί η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ με πρόεδρο τον Χαιμ Βαισμαν και πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Μπεν Γκουριόν.
Από το 1947 υπήρχαν δύο προτάσεις από τον ΟΗΕ. Η πρώτη ήθελε τη διαίρεση της Παλαιστίνης και τη δημιουργία ενός αραβικού και ενός εβραϊκού κράτους. Η δεύτερη ήταν η ομοσπονδιακή ένωση Αράβων και Εβραίων. Οι Εβραίοι επέλεξαν την πρώτη πρόταση, οι Άραβες δεν ήθελαν καμία.
Μία σημείωση. Οι Εβραίοι δεν έπεσαν ουρανοκατεβατοι στην περιοχή μετά τον Β παγκόσμιο. Από δεκαετίες άρχισαν να συρεουν στην περιοχή κατόπιν βρετανικής υποστήριξης που είχε υπό εποπτεία τα εδάφη αυτά, μετά τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι δύο κοινότητες ποτέ δεν τα πήγαν καλά.
Οι Άραβες νόμισαν ότι το νεοσύστατο κράτος θα καταρρεύσει εύκολα, όμως δεν έγινε έτσι. Με τη βοήθεια της ΕΣΣΔ, οι Εβραίοι όχι μόνο θα κερδίσουν τους Άραβες αλλά θα τους αποσπάσουν και τα πρώτα εδάφη, μια ιστορία που θα επαναληφθεί στο μέλλον κι άλλες φορές και θα οδηγήσει σε αλλεπαλληλους εποικισμους των Αραβικών εδαφών από Εβραίους. Παλαιστινιακα εδάφη θα περάσουν στην κυριότητα της Αιγύπτου, λωρίδα της Γάζας, και της Ιορδανίας, δυτική όχθη.
Το Παλαιστινιακο δράμα έχει ξεκινήσει.
Τα παραπάνω είναι μια μικρή περίληψη για να ξέρουμε γιατί μιλάμε.
Το Παλαιστινιακο ή Αραβοιρσαηλινο ζήτημα είναι αρκετά πολύπλοκο. Η Χαμας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Φαταχ του Αραφάτ, ούτε με τα εθνικοαπελευθερωτικα κινήματα των προηγούμενων δεκαετιών. Από τη μια οι Εβραίοι προχωράνε τους εποικισμους από την άλλη η Χαμας δεν δέχεται ότι μπορεί να υπάρχει Ισραηλινό κράτος στην περιοχή. Επί της ουσίας ο ένας θέλει να εξοντώσει τον άλλο, μόνο που οι Εβραίοι κερδίζουν.
Τώρα γιατί οι ποιητές της διοίκησης του δημου Ηλιούπολης και τα σουργελα συνεργοί τους, επέλεξαν την μέρα που οι Άραβες επιτέθηκαν στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, να υψώσουν μια Παλαιστινιακη σημαία, μιλώντας για ειρήνη στην περιοχή, θέλει βοήθεια ψυχολόγου για να γίνει κατανοητή.
Η συμβουλή μου αν και δεν είναι επιστημονική είναι, μερικά πράγματα από το να τα μπερδεύεις άμα δεν τα ξέρεις, κρύβε τα στους θάμνους, καλύτερα έτσι τελικά.