Παναγιώτης Δριμυλής: Καβάντζες και καταφύγια.



Καβάντζες και καταφύγια

Στην πρόσφατη επικαιρότητα των γεγονότων της Ηλιούπολης, κορυφαία είδηση ήταν, ότι εντός διμήνου θα πρέπει να κλείσει το καταφύγιο της ΖΕΗ (ζωοφιλικη ένωση Ηλιούπολης). Ακολούθησαν κάποιες αόριστες δηλώσεις του δήμαρχου Χατζηδάκη σε δημοσιογραφικο μέσο, για την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως ότι στο αναμενόμενο νέο νομοσχέδιο, θα υπάρχουν αλλαγές που θα νομιμοποιουν το καταφύγιο, στο δασικό χώρο που ήδη βρίσκεται, μια περιοχή που είναι στο κέντρο αντιπαραθεσεων. Για την ώρα ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, μένει λίγο για να δούμε την αλήθεια των ισχυρισμων του δημάρχου.

Σε άρθρο του ο αντιδήμαρχος οικονομικών αλλά και κατ ουσία υπεύθυνος εδώ και δύο χρόνια για δεσποζομενα και αδέσποτα του δήμου, κ. Στασινοπουλος, θα ισχυριστεί ότι ξαφνικά ανακαλύψαμε όλοι τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Δεν είναι κατανοητός ο ισχυρισμός του νεαρού αντιδήμαρχου. Δεν υπάρχει κάτοικος της πόλης, που να ασχολείται με τα κοινά, που δεν γνώριζε ότι το καταφύγιο είναι παράνομο. Ο λόγος που κανείς δεν το ανέδειξε ποτέ, είναι η πραγματική προσφορά των εθελοντών της ΖΕΗ, σε ένα θέμα που τυπικά είναι στην αρμοδιότητα του δήμου. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που ο δήμος επέλεξε να συνεργάζεται με τη ΖΕΗ. Όλοι επίσης γνωρίζουν ότι οι δήμοι χρηματοδοτουνται από την περιφέρεια και για ότι πραττουν χρειάζεται έγκριση από αυτήν. Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν της τοπικής αυτοδιοίκησης θα δούμε το λόγο. Η διαφθορά και η πελατοκρατια οδήγησαν στο να μην είναι αυτοτελής οικονομικά.

Αφού τέλος πάντων περιέγραψε τον ελέφαντα και καλά έκανε, που για κάποιο λόγο νομίζει ότι όλοι μαζί τώρα τον ανακαλύψαμε, θα περίμενε κανείς ότι σαν αρμόδιος αντιδήμαρχος, θα πάρει μια θέση για αυτό.
Τι γίνεται από εδώ και πέρα;
Ισχύουν οι ισχυρισμοι του δημάρχου;
Επί δύο χρόνια που διοικούν γνωρίζοντας την ακαταλληλοτητα του καταφύγιου, κουβεντιασαν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, έκαναν κάποια προσπάθεια έστω επί χάρτου, είναι εντελώς απροετοιμαστοι;

Φταίνε οι θεσμοί, η περιφέρεια, οι νόμοι, ο κρατικός μηχανισμός, ο ίδιος ο Μητσοτάκης, γιατί όχι και ο Τσιπρας, προηγούμενος πρωθυπουργός ήταν. Ωραία.
Ο δήμαρχος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, η διοίκηση, παίζουν κάποιο ρόλο ή είναι πάντα άμοιροι ευθυνών και ευθύνονται άλλοι;

Ακολούθως προχωράει σε κάλεσμα για ειλικρινή διάλογο. Τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Ο αντιδήμαρχος δείχνει να αγνοεί ότι τόσο αυτός όσο ο δήμαρχος και η υπόλοιπη διοίκηση, δεν είναι πια αξιόπιστοι για οποιοδήποτε διάλογο. Ακόμα περιμένουμε να μάθουμε πόσο έληξε η ψηφοφορία στο ψήφισμα που ψευδως ισχυρίστηκε η παράταξη του ότι κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο. Ακόμα περιμένουμε να μάθουμε αν η περιφέρεια γνωρίζει τις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου ή αν γνωρίζει μόνο αυτές που όλως τυχαίως, είπε ο δήμαρχος Αλίμου Κονδύλης, ως θέσεις της δικής μας πόλης. Στην οικονομία αυτή η κατάσταση περιγράφεται, ως έλλειψη φερεγγυότητας για την πραγματωση συναλλαγής.

Ο κ. Στασινόπουλος έχει αποδείξει ότι γνωρίζει καλά από καβαντζες και κρυψώνες.
Πριν λίγο μόλις καιρό, έκρυψε κατόπιν επιστημονικων συμβουλών, μια νέα κοπέλα, σε θάμνους πάρκου της πόλης, μέχρι να φτιαχτεί κάποια δημοτική δομή φιλοξενίας στο μέλλον. Η κοπέλα μπορεί να έχει την υπομονή να περιμένει, μπορεί να βγάλει και σύνταξη έτσι. Τα αδέσποτα όμως δεν διακρίνονται για την υπομονή τους και ξεχύνονται από τους θάμνους στους δρόμους της πόλης.

Ας αφήσει ο κ Στασινοπουλος τόσο τις φυσικές όσο και τις καβαντζες της πολιτικής, είναι καιρός αυτός και η διοίκηση να ασχοληθούν πραγματικά με τον ορισμό της λέξης καταφύγιο. Δεν έχουν πολύ χρόνο ακόμα. Ο κόσμος γελάει με αυτά που ακούει και βλέπει.
Οι ελέφαντες στο δωμάτιο και οι σουρεαλιστικες αναφορές δεν βοηθάνε.