Ανακοίνωση των Οργανώσεων Μελών Α’ & Β’ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηλιούπολης για το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 18χρονης στην Ηλιούπολη.

Ανακοίνωση των Οργανώσεων Μελών Α’ & Β’ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηλιούπολης για το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 18χρονης στην Ηλιούπολη.

Αποτροπιασμό προκαλεί στην πόλη μας, και όχι μόνο φυσικά, το γεγονός πως ένα κορίτσι 18 χρόνων κατήγγειλε πως ήταν αιχμάλωτη στα χέρια ενός αστυνομικού, ο οποίος την χτυπούσε, την βίαζε και την εξέδιδε στην περιοχή της Ηλιούπολης. Το θύμα κατάφερε να δραπετεύσει και να ζητήσει βοήθεια μέσω εργαζόμενης σε γειτονική καφετέρια. Αφού ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές για το περιστατικό, μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης και στην συνέχεια στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων.
Είναι αδιανόητο και εξοργιστικό το γεγονός πως το θύμα δεν έλαβε ιατρική φροντίδα και γνωμάτευση ή ή επαφή με την συνήγορό της, όπως η ίδια καταγγέλλει, παρά την 12ωρη εξαντλητική ανάκριση της 18χρονης!
Μάλιστα μετά την πολύωρη ανάκρισή της, αλληλέγγυος κόσμος που συγκεντρώθηκε στο χώρο, την είδε να μεταφέρεται με αυτοκίνητο από την Αστυνομία, προς άγνωστη κατεύθυνση, για να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο ώρες αργότερα. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο πατέρας της κοπέλας, ο οποίος επίσης την κακοποιούσε σεξουαλικά από την ηλικία των 11 μέχρι 17 ετών, οποίος επίσης συνελήφθη. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου δεν λειτουργεί η ιατροδικαστική υπηρεσία, που θα έπρεπε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
Δεν θα πρέπει να το δούμε όμως απλά ως μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ως ένα συλλογικό τραύμα στην πόλη μας και στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό που προστίθεται στη –μακρά- λίστα των βιασμών, των κακοποιήσεων, των γυναικοκτονιών, που τελευταία βγαίνουν συχνά στην επιφάνεια. Αν δεν είχαν κινητοποιηθεί άμεσα διάφορες φεμινιστικές συλλογικότητες και αν δεν είχε δοθεί η μάχη από τον απλό κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υπόθεση δε θα είχε αναδειχθεί – όπως, δυστυχώς, έχει συμβεί με τόσες άλλες.
Αναδεικνύεται όμως, για ακόμη μία φορά, η διαρκής κατρακύλα και απώλεια αξιοπιστίας της Ελληνικής Αστυνομίας επί ημερών Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού Χρυσοχοΐδη. Παρακολουθούμε σοκαρισμένοι μία ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης, με τις ευθύνες να τους βαραίνουν κατ’ αποκλειστικότητα. Είναι επίσης σαφές πως ακριβώς αυτή η αντιμετώπιση των θυμάτων αποτελεί και το βασικό λόγο που τα θύματα δεν καταφεύγουν στην Ελληνική Αστυνομία και σιωπούν, για να γλιτώσουν –πέραν του τραύματος- και την στοχοποίηση.
Χρέος μας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας των κακοποιημένων γυναικών προκειμένου να μπορούν να λάβουν βοήθεια όταν το ζητούν, να έχουν την απαραίτητη ανακούφιση και προστασία, αντί να βρίσκονται μπροστά σε τείχος αποσιώπησης, αδιαφορίας, ακόμα και στοχοποίησης.
Η Ελλάδα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα κάθε κανόνα του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο αγώνας κατά της έμφυλης βίας σε όλες τις μορφές της, είναι καθημερινός και συνεχής. Προϋποθέτει αλληλεγγύη και συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, με πρακτικές που θα οδηγούν στην ουσιαστική ισότητα των φύλων. Ήρθε η ώρα να δράσουμε δυναμικά και συλλογικά. Με πράξεις, με διαρκή αναζήτηση της αλήθειας και της διαφάνειας.
Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ηλιούπολης καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το συμβάν και στεκόμαστε δίπλα στην παθούσα. Ζητάμε την καταδίκη των βιαστών. Θεωρούμε πως η αποπομπή του αστυνομικού από το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. είναι κατ’ ελάχιστον αυτονόητη. Απαιτούμε να διερευνηθεί η συμμετοχή επιπλέον συνενόχων, αλλά και των «πελατών» που είναι συνένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος του καθενός και της καθεμίας μας είναι αναφαίρετο δικαίωμα.
Είμαστε όλες και όλοι μαζί!
Νεολαία Συριζα Ηλιούπολης.
(11.07.2021)

Η είδηση του κατά συρροήν βιασμού της 19χρονης που ο εν ενεργεία αστυνομικός βίαζε και εξέδιδε, συνοδευόμενη μάλιστα από το γεγονός ότι σε αυτό συμμετείχε και ο πατέρας, εξαναγκάζοντας την ίδια κοπέλα από τα 11 έως τα 17 της χρόνια σε σεξουαλικές πράξεις (βιασμός κατ' εξακολούθηση) αρχικά μας σόκαρε. 

Είναι αυτονόητο πως ως Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ηλιούπολης καταδικάζουμε το συμβάν και στεκόμαστε δίπλα στην παθούσα. 

Ζητάμε την καταδίκη των βιαστών. Θεωρούμε πως η αποπομπή του αστυνομικού από το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. είναι τουλάχιστον αυτονόητη. 

Απαιτούμε να διερευνηθεί η συμμετοχή επιπλέον συνενόχων και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Δε θα ανεχτούμε καμία αδελφή μας να βασανίζεται. Δε θα δεχτούμε στην ίδια μας τη γειτονιά να μη νιώθουν οι φίλες και οι γειτόνισσές μας ελεύθερες. Καμία δεν είναι μόνη.

Είμαστε όλες και όλοι μαζί.