Ηλιούπολη - Γαβριήλ Αραμπατζής, "Η Πόλη που θέλω": Πύρινη λαίλαπα 23 Ιουλίου 2018 Μάτι Αττικής / 22 Ιουλίου 1998 Πλάτωμα Υμηττός.

 


Πύρινη λαίλαπα 23 Ιουλίου 2018 Μάτι Αττικής / 22 Ιουλίου 1998 Πλάτωμα Υμηττός.


Η Τετάρτη 22 Ιουλίου 1998 είναι μια ημερομηνία που έχει χαραχθεί βαθιά στο μυαλό αρκετών Ηλιουπολιτών και όχι μόνο. Η πύρινη λαίλαπα θα αφήσει πίσω της 4 νεκρούς: 3 πυροσβέστες και έναν εθελοντή πυροσβέστη, οι Αρχιπυροσβέστες Δημήτριος Μαλούκος και Θεμιστοκλής Μαυραειδής, ο Πυροσβέστης Αλέξανδρος Διαβολής και ο εθελοντής Πυροσβέστης Δημήτριος Καραμολέγκος. Η 22/7/98 είναι μία ημέρα μνήμης και η επιμνημόσυνη δέηση καθε χρόνο είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους συναθρώπους μας που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος πριν από 23 χρόνια, στη Θέση Πλάτωμα Υμηττός.




Μετά από 20 χρόνια, στις 23 Ιουλίου 2018, η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους θα αφήσει στο Μάτι Αττικής 102 νεκρούς, η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως (η Αυστραλία το 2009 είχε 180 νεκρούς). Το Μάτι δεν πρέπει να ξεχαστεί, οι μνήμες των ψυχών που χάθηκαν πρέπει να παραμένουν ζωντανές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ηρωισμό των πυροσβεστών, την αυτοθυσία των εθελοντών, των απλών ανθρώπων που έκαναν τα πάντα για να σώσουν ό,τι μπορούσαν, υπάρχουν ακόμα Άνθρωποι που σέβονται τον συνάνθρωπο, το ρόλο τους και δεν λυγίζουν σε εκβιασμούς. Σήμερα είναι ημέρα μνήμης με έναν κόμπο στο στομάχι, αλλά και ημέρα προβληματισμού, πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και οι πολιτικές που οδήγησαν στη μεγάλη αυτή τραγωδία.