"ΠΡΩΤΑ η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ": Αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού χωρίς υποβάθμιση του μέλλοντος της Ηλιούπολης.

"ΠΡΩΤΑ η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ": Αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού χωρίς υποβάθμιση του μέλλοντος της Ηλιούπολης.

Ένας από τους βασικούς στόχους μας ήταν και είναι η αναβάθμιση του παλαιού συστήματος οδοφωτισμού της πόλης μας. Εργαζόμαστε για αυτό και θα εργαστούμε για την βελτίωση του υπάρχοντος φωτισμού, με λαμπτήρες και συστήματα νέας γενιάς προς όφελος του Ηλιουπολίτη.
Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες των συνδημοτών μας για την αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού της πόλης μας. Είναι γεγονός πως η Ηλιούπολη έχει ήδη καθυστερήσει. Από το 2017 έχουμε καταθέσει τη μοναδική συμφέρουσα πρόταση για τους συνδημότες μας.

Συγκεκριμένα τα βασικά μόνο σημεία της πρότασή μας
Η μελέτη μας:
•Προβλέπει νέας σύγχρονης τεχνολογίας φωτιστικά LED.

•Εγκατάσταση 5054 νέων φωτιστικών σωμάτων LED.

•Ο προϋπολογισμός της μελέτης 2.412.363,00 ΕΥΡΩ χωρίς ΦΠΑ.

•Το κόστος εγγύησης της λειτουργίας και συντήρησης εξαιρετικά χαμηλό λόγω των υψηλών προδιαγραφών των φωτιστικών και του συστήματος τηλεδιαχείρισης που έχουν προδιαγραφεί

•Ετήσιο χρηματικό όφελος 404.018 €.

•Πηγή χρηματοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με εξαιρετικά οφέλη για το Δήμο μας αφού αυτή τη στιγμή το επιτόκιο έχει πέσει στο 2,55%, γεγονός που το δάνειο των 3.000.000 θα αποπληρωθεί σε λιγότερο από δέκα χρόνια και έπειτα οι δημότες θα απολαμβάνουν τόσο το όφελος της εξοικονόμησης, όσο και ποιοτικότερη διαβίωση.

•Τόσο η μελέτη όσο και οι όροι της διακήρυξης έχουν εγκριθεί από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και φέρουν την υπογραφή τόσο του διευθυντή της διεύθυνσης Καθαριότητας, όσο και του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας

Δυστυχώς, ο βασικός εισηγητής της παραπάνω πρότασης, ο νυν Δήμαρχος Ηλιούπολης, άλλαξε ξαφνικά γνώμη και αποφάσισε να υποθηκεύσει το μέλλον των εργαζομένων του Δήμου, το μέλλον των δημοτών, τις νεότερες γενιές της πόλης μας.
Με μία στροφή προς των ιδιωτικό τομέα, παρέχει απλόχερα τα ανταποδοτικά τέλη για 12 χρόνια. Μια σειρά από δήμους καθώς και 18 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου μιλούν για υπερκοστολογήσεις, έλλειψη διαφάνειας, μηδενικό έλεγχο από μέρος του δήμου σε πολλές περιπτώσεις που εφαρμόστηκε αυτό το μοντέλο.
Τι μας παρουσίασε η Δημοτική Αρχή στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο;
Μία ειλημμένη απόφαση 4 ατόμων μέσω της Οικονομικής Επιτροπής για μία μελέτη όπου
•Αποτελεί μία έκθεση ιδεών και όχι μελέτη.

•Το μόνο στο οποίο αποσκοπεί είναι να οδηγήσει σε σενάριο εγκατάστασης από ιδιώτη, με σκανδαλώδες υπερτριπλάσιο κόστος από το πραγματικό ( 7.604.514,13 ΕΥΡΩ έναντι περίπου 2.200.000 ΕΥΡΩ!) το οποίο τεράστιο ποσόν πουθενά δεν τεκμηριώνεται.

•Υποθηκεύει τα ανταποδοτικά τέλη, με μία τεράστια παγίδα που πιθανότατα θα οδηγήσει σε απαλλαγή του εργολάβου επενδυτή από όποιες δεσμεύσεις απόδοσης των LED και σε συνεχή διεκδίκηση πρόσθετων ποσών.

•Δεν έχει τεχνικές προδιαγραφές.

•Φροντίζει να αφαιρέσει την απαίτηση για πιστοποιητικό ΕΝΕΚ που αποτελεί την ισχυρότερη εγγύηση ποιοτικών φωτιστικών LED, ενώ παράλληλα ο μελετητής δεν μας έδωσε καμία πειστική απάντηση για την ποιότητα των λαμπτήρων που θα εγκατασταθούν. Επομένως αποδεσμευόμενος από συμβατικές δεσμεύσεις εγγυημένων αποδόσεων, ο ανάδοχος θα μπορεί να βάλει ότι φθηνότερα και ποιοτικά υποδεέστερα φωτιστικά κυκλοφορούν στην αγορά.
Επτά παρατάξεις, το σύνολο της αντιπολίτευσης, πάνω δηλαδή από το 80% με το οποίο εκφράστηκαν οι συμπολίτες μας εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, τις επιφυλάξεις μας, τους προβληματισμούς μας.
Εκφράσαμε την ανάγκη να εξεταστούν όλα τα μοντέλα και να συγκλίνουμε ως συμβούλιο στην καλύτερη δυνατή πρόταση.
Πρόταση που θα επιτρέπει στην Ηλιούπολη να εισέλθει στη νέα γενιά φωτισμού χωρίς να απειλείται η ποιότητα ζωής και το μέλλον του Ηλιουπολίτη. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν αδιάλλακτη, εγωκεντρική και αδικαιολόγητη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Αγαπητοί συμπολίτες, θα δώσουμε αγώνα για μία δίκαιη, διαφανή και εξασφαλισμένη μετάβαση από την εποχή των συμβατικών λαμπτήρων στην εποχή των λαμπτήρων LED.
Θα αγωνιστούμε όμως να γίνει η μετάβαση αυτή χωρίς κίνδυνο, χωρίς υποθηκεύσεις, χωρίς ίχνη αδιαφάνειας, προχειρότητας, ασάφειας και υπερκοστολόγησης.
Γιατί για εμάς κάθε μεγάλο έργο πρέπει να διασφαλίζει τις κατάλληλες προοπτικές για το μέλλον της Ηλιούπολης.
Πρώτα η Ηλιούπολη
13/7/2021

Στάθης Ψυρρόπουλος, επικεφαλής δημοτικής ομάδας "ΠΡΩΤΑ η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ".