Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του πλαισίου λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας και αθλητισμού.

 


Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη συνέντευξη τύπου, σε εξειδίκευση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανακοίνωση του πλαισίου λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας και αθλητισμού από 16 Ιουλίου 2021 και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού: 

«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους δύο παρισταμένους συναδέλφους Υπουργούς, όχι τόσο για τη σημερινή συμπαρουσίαση, όσο για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίσεως της πανδημίας όταν τα τρία αυτά Υπουργεία, συν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλο το κύμα των προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει.

Και θέλω να ζητήσω από όλους τους πολίτες να δείξουν τη δέουσα κατανόηση που χρειάζεται αυτές τις κρίσιμες ώρες για να καταφέρει η πατρίδα μας να ξεπεράσει άλλο ένα σκόπελο.

Όταν προ δύο εβδομάδων με τον κύριο Γεραπετρίτη είχαμε κάνει τις ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστιάσεως και διασκεδάσεως και είχαμε προτείνει την λειτουργία και την επιλογή μικτών και αμιγών χώρων, τότε ο μέσος όρος κρουσμάτων ημερησίως πλησίαζε τα 500 με πτωτικές τάσεις.

Οι αποφάσεις, λοιπόν, που ελήφθησαν τότε είχαν ως κεντρική βάση πληροφόρησης ότι η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι θα ήταν σε φάση ύφεσης και θα είχαμε το χρόνο για να πείσουμε ευκολότερα την κοινωνία να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Δυστυχώς τη ζωή δεν την παίρνεις όπως θα ήθελες να είναι, αλλά όπως έρχεται. Στο ενδιάμεσο αυτό διάνυσμα των δύο εβδομάδων, η εικόνα της πανδημίας άλλαξε, όπως όλοι γνωρίζετε, τα ημερήσια κρούσματα διαρκώς αυξάνονται και αρχίζει και η Ελλάδα να αναφέρεται στον διεθνή τύπο ως μία από τις χώρες που έχει έξαρση της πανδημίας.

Θέλω να πω σε όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό μας, την βαριά μας βιομηχανία και με όλα τα επαγγέλματα γύρω από αυτόν, ότι είναι ζήτημα καίριο και πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας στην Ελλάδα, πέραν των καθ’ αυτών υγειονομικών λόγων που όλοι αντιλαμβανόμαστε και ο Υπουργός Υγείας είναι ασφαλώς πολύ πιο αρμόδιος να μιλήσει για αυτά εδώ.

Ως προς το ζήτημα της οικονομίας είναι τεράστιας σημασίας η Ελλάδα να εξακολουθήσει να δείχνει την εικόνα συγκροτημένης χώρας που ελέγχει την πανδημία έτσι ώστε ολόκληρη η τουριστική μας βιομηχανία και ο μήνας καρδιάς για αυτήν, που είναι ο Αύγουστος, να λειτουργήσει κανονικά, να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Με γνώμονα, λοιπόν, το κοινό μας συμφέρον έγιναν οι χθεσινές ανακοινώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού τις οποίες τώρα καλούμαι εγώ να εξειδικεύσω στον τομέα της δικής μου αρμοδιότητας.

Ως προς τους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης, έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων. Ξέρω ότι αυτό σε πάρα πολλούς ανθρώπους φαίνεται παράλογο και δύσκολο αλλά ο ιός, η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο, επαναλαμβάνω, να παίξουμε με αυτό το ζήτημα.

Θέλω να παρακαλέσω όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους επαγγελματικούς χώρους να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την τήρηση αυτού του μέτρου.

Υπενθυμίζω ότι τα περισσότερα συγκεντρωμένα κρούσματα κορονοϊού της περασμένης εβδομάδας ήταν σε χώρους όπου υπήρχε πολύ έντονος χορός και σωματική επαφή συνεπεία του χορού.

Από τις 16 Ιουλίου και ως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο αμιγώς για εμβολιασμένους και έως το 85% της χωρητικότητάς τους.

Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι, είτε μεικτοί.  Για τα υπαίθρια επαναλαμβάνω, όχι για τα κλειστά.  Ότι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μικτή λειτουργία, ότι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία.  Έχουμε φτιάξει και τα σχετικά σήματα, τα οποία θα μπορεί η κάθε επιχείρηση, σύμφωνα και με όσα θα σας πει σε λίγο ο κύριος Πιερρακάκης να τα χρησιμοποιεί από το gov.gr.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψής.  Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Για αθλητικούς αγώνες, στάδια και γήπεδα: Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους κλειστούς ή ανοιχτούς.  Η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80% επί του συνόλου.  5% από αυτή τη χωρητικότητα μπορεί να είναι ανήλικοι, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ με ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.  Αυτό είναι ταβάνι, δεν μπορείς να πας παραπάνω. Είναι μόνο για εμβολιασμένους, φυσικά.

Να πω για τους αμιγείς χώρους ότι θα μπορούν να μπαίνουν οι ανήλικοι, αυτοί δηλαδή που είναι σε όριο ηλικίας κάτω από εκεί που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό με self-test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self-test. Όσοι είναι σε ηλικία που μπορούν να εμβολιαστούν φυσικά υπάγονται στους γενικούς κανόνες του εμβολιασμού.

Τώρα, σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.  Ένα από τα τρία σηματάκια που θα μπορούν να κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το gov.gr, το ένα είναι για τους αμιγείς χώρους, το άλλο για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι, αλλά υπάρχει και ένα σηματάκι που θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν και όλο το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να αποφασίζει και να κρίνει εάν θέλει να εισέλθει σε έναν κλειστό χώρο ή όχι, και θα γνωρίζει ακριβώς και το μέγεθος του κινδύνου τον οποίο αναλαμβάνει.

Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και όσοι εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια. Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, είναι εθελοντικός με κίνητρο τις 5 ημέρες άδεια. Το λέω γιατί γράφτηκαν σήμερα διάφορα στον τύπο.

Τώρα, το πλαίσιο των κυρώσεων στα καταστήματα τα οποία θα παραβιάσουν τα σχετικά μέτρα. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Στην περίπτωση που έχουμε υποτροπή και έχουμε δεύτερη παράβαση, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτου τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές μέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού, από το οποίο προκύπτει η παράβαση.  Είναι η γνωστή ανάρτηση στα social media διαφόρων εικόνων από κέντρα διασκέδασης, όπου ανερυθρίαστα διαφημίζουν κιόλας ότι παραβιάζουν τα μέτρα.

Θέλω να πω σε όλους που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά με πόσο μεγάλη φροντίδα όλο αυτό το διάστημα έχω προσωπικά ασχοληθεί με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα και πως θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία στην πατρίδα μας.

Η πρόσκληση στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και η πρόσκληση για την τήρηση των μέτρων δεν αποτελεί ζήτημα κυβερνητικής απόφασης ή κυβερνητικής πολιτικής, αλλά αποτελεί μονόδρομο εθνικής ομόνοιας και συσπείρωσης σε έναν κοινό στόχο για την προστασία του κοινού μας συμφέροντος. Τόσο του υγειονομικού πρωτίστως όσο και του οικονομικού δευτερεύοντος, και τα δύο όμως εξαιρετικά σημαντικά. Από τη συμπεριφορά της κάθε μίας και του κάθε ενός εξ ημών θα κριθεί το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι καλόπιστα και με ανθρώπινη συνεννόηση, εφόσον όλοι αντιλαμβανόμαστε τη κρισιμότητα των στιγμών, βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι παρόμοια μέτρα λαμβάνονται σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και ότι αυτά δεν αποτελούν κάποιου είδους ιδιοτροπία της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελλάδος, αλλά κοινή πανανθρώπινη πολιτική, αντιμετώπιση ενός πανανθρώπινου κινδύνου.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα δείξουμε την αναγκαία καλή διάθεση για να περάσουμε και αυτό τον σκόπελο και να παραμείνουμε ως χώρα όρθιοι, όπως μείναμε όλο αυτό το διάστημα».

Νέα Μέτρα 13-07-2021 – Τελικό-7

Ολόκληρη η τοποθέτηση στο ακόλουθο  link:

https://www.youtube.com/watch?v=J5N7KlEJIsU