Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως: Γιορτάζοντας δεν ξεχάσαμε ... την Μαρία Κόκκορη.


Την αποστολή τροφίμων στις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης που συντηρεί το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μαρία Κόκκορη», έθεσε ως καταληκτήρια εκδήλωση για την εορτή της, η ομώνυμος της Αγίας Μαρίνης εκκλησιαστική κοινότητα στην Ηλιούπολη Αττικής.

Την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης με την βοήθεια των εθελοντών και όσων προβλέπονται από τις κρατικές εντολές, εφάρμοσε η ενορία στο πανηγύρι της, συνεορτάζοντες εκ μεταθέσεως, από τις συνθήκες που επιβάλλει η παγκόσμια υγειονομική κρίση και την σύναξη της Παναγίας Οστρομπράμσκα.

Την προπαραμονή της εορτής, 15 Ιουλίου 2021, τελέστηκε το ιερό Ευχέλαιο υπέρ υγείας των ενοριτών και εξαιρέτως εκείνων που προσβλήθηκαν από τον ιό και αρρώστησαν ελαφρά ή βαρύτερα, είχαν παρενέργειες στην υγεία τους από τα εμβόλια του, αλλά και εκείνους που κατέστησαν ψυχικά ασθενείς από τους φόβους και περιορισμούς τους οποίους επέβαλε η υγειονομική κρίση.


Την παραμονή της εορτής, 16 Ιουλίου 2021, ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος χοροστάτησε του εσπερινού, τέλεσε την αρτοκλασία και μίλησε στους ευσεβείς Χριστιανούς που κάλυψαν τις περιορισμένες θέσεις εντός του ναού, αλλά και εκτός αυτού στάθηκαν στα προκαθορισμένα σημεία τα οποία επιβάλλει η εν ισχύι κοινή υπουργική απόφαση για την προστασία από τον ιό. Του εσπερινού μετείχαν οι αρχιμανδρίτες Ειρήναρχος Θεοδώρου, Συμεών Συνοδινός, Ευσέβιος Μεάντζια και Δαμασκηνός Φυλακτός, ο πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Γεωργαντάς, ο ιερομόναχος Αμβρόσιος Βέσιτς και ο αρχιδιάκονος του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά Ιωάννου, Ραφαήλ Κυρικλίδης. 

Συμπροσευχήθηκαν ο βουλευτής Ιωάννης Καλλιάνος, οι αντιδήμαρχοι Ηλιουπόλεως Γιάννης Αντζινάς και Ιωάννης Πούλος, ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης Αναστάσιος Ευσταθίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλεξάνδρα Καραχάλιου και Δημήτριος Ταμβάκος. 

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821. Παρουσιάστηκαν παραδοσιακά τραγούδια από το συγκρότημα της οικογένειας Γιώργου Δαλιάνη αλλά και πολωνικά τραγούδια από χορωδία που έφτασε από την Πολωνία επί τούτου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως ο πρόεδρος της επιτροπής φιλίας Ελλάδος - Πολωνίας του πολωνικού κοινοβουλίου, βουλευτής Δανιήλ Μιλέφσκι επέδωσε στον πρόεδρο του εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων από τα Πολωνικά ταχυδρομεία, η οποία απεικονίζει τιμητικά τον ίδιο και εκδόθηκε με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, μαζί με σειρά άλλων γραμματοσήμων που απεικονίζουν πρόσωπα που ασχολούνται με την εμπέδωση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών. 

Ήταν μία από τις πολλές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Πολωνία και κάποιες με πρωτοβουλία του εκεί Ιδρύματος Αγία Μαρίνα, για να τιμηθεί η σημαντική αυτή επέτειος της Ελλάδος. 

Αμέσως μετά τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία σε αγρυπνία, από τον πρωτοπρεσβύτερο Λάμπρο Ξεσφύγγη. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ: https://bit.ly/3wMk50h


Την ημέρα της εορτής, 17 Ιουλίου 2021,  χοροστάτησε στον όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος με συλλειτουργούς τους αρχιμανδρίτες Σισώη Σκάρκο και Δαμασκηνό Φυλακτό, τον πολωνό πρωτοπρεσβύτερο Πέτρο Ναζάρουκ, τον σέρβο ιερομόναχο Αμβρόσιο και τον αρχιδιάκονο Ραφαήλ. Στη Θεία Λειτουργία έψαλλαν από του δεξιού χορού ο Πρωτοψάλτης του ναού Δημήτριος Μπούκας μετά των συνεργατών του και από του αριστερού χορού στα Σλαβωνικά και Πολωνικά, Πολωνική εκκλησιαστική χορωδία. Στη θεία λειτουργία παρέστη Πολωνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρέσβη της Πολωνίας στην Ελλάδα Artur Lompart, συνοδευόμενο από τον ακόλουθο Αμύνης Συνταγματάρχη Zbigniew Rybkaτους τους Βουλευτές Daniel Milewski, Monika Pawłowska, Tomasz Kostuś, τους Γερουσιαστές: Aleksander Pociej, Mariusz Gromko, Wiktor Durlak, τον Αντιπεριφερειάρχη Podlasie Stanisław Derehajło, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Paweł Wnukowski και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για το Podlasie Marcin Sekściński. 

Παρέστησαν ακόμα ο υπουργός τουρισμού της Ελλάδος Θεοχάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής Χριστόφορος Μπουτσικάκης, οι αντιδήμαρχοι Ηλιουπόλεως Κωνσταντίνος Σεφτελής και Ιωάννης Πούλος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Αναστάσιος Ευσταθίου και Γαβριήλ Αραμπατζής οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλεξάνδρα Καραχάλιου, Αθανάσιος Αθανασίου  και ο πολιτευτής στην περιφέρεια Ευάγγελος Κοκώσης. Προ της απολύσεως η εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνας τίμησε το μετάλλιό της, τον αυτοδιδάκτως ελληνομάθη Χριστόφορο Ταράσιουκ, ηθοποιό και από τους πρωτεργάτες της διακονίας των κατασκηνώσεων ορθοδόξων νέων πολωνών στην Ελλάδα. Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος περικόσμησε τον τιμηθέντα και ο υπουργός τουρισμού του επέδωσε τον έγγραφο έπαινο. 

Ακολούθως χαιρέτησε εκ μέρους των Πολωνών επισήμων, ο βουλευτής Δανιήλ Μιλέφσκι και επέδωσε στον Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου το μετάλλιο της εθνικής επιτροπής παιδείας της Πολωνικής Δημοκρατίας,. 

Εν συνεχεία πέριξ του ναού έγινε η λιτάνευση της εικόνος της Παναγίας και στον όπισθεν του ιερού βήματος χώρου, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την αντίσταση των πολωνών στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από το διαδικτυακό δίαυλο ECCLESIA TV στον σύνδεσμο https://ecclesiatv.gr/ekklisia/item/arxieratiki-theia-leitourgia-i-naos-agias-marinas-ilioupoleos-17-7-2021

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΠΡΩΙ: https://bit.ly/2UW3R7pΤην εσπέρα της εορτής έγιναν οι χαιρετισμοί εις την αγία από τον πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μεταξά, και ο Εσπερινός από τον πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Κούβαρη και τον διάκονο Ραφαήλ. Ακολούθησε λιτανεία πέριξ του Ναού στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος και μετείχαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι Μιχαήλ Γιαννάτος, Νικόλαος Κούβαρης και Γεώργιος Γιαννόπουλος, οι βουλευτές Ραλλία Χρηστίδου και Βασίλειος Σπανάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχαήλ Σταυριανουδάκης και ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Γαϊτάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Δημόπουλος, ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως Γεώργιος Χατζηδάκης, οι αντιδήμαρχοι Σταύρος Γεωργάκης, Κωνσταντίνος Σεφτελής, Ιωάννης Πούλος, Απόστολος Στασινόπουλος και Ιωάννης Αντζίνας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ευστάθιος Ψυρρόπουλος και Αναστάσιος Ευσταθίου οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Καλαρρύτης Αθανάσιος Αθανασίου, Ανδρέας Τσουκαλάς. 

Ακολούθησε η Ιερά Παράκληση από τον πρωτοπρεσβύτερο Αναστάσιο Πέτρου και τον πρεσβύτερο Βασίλειο Ταξιαρχιώτη. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΚΟΝΟΣ: https://bit.ly/3hQMPRl

Την επομένη ημέρα, Κυριακή των αγίων Πατέρων της Δ΄ οικουμενικής Συνόδου, 18 Ιουλίου 2021, έγινε το κτητορικό μνημόσυνο από τον επίσκοπο Ανδρούσης Κωνστάντιο ο οποίος και χοροστάτησε στον όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τους αρχιμανδρίτες Σεραφείμ και Ευσέβιο και τον διάκονο Ραφαήλ. Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από το διαδικτυακό δίαυλο ECCLESIA TV από το παρακάτω σύνδεσμο: https://ecclesiatv.gr/ekklisia/item/arxieratiki-theia-leitourgia-ieros-naos-agias-marinas-ilioupoleos-18-7-2021

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΤΗΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ: https://bit.ly/3kBCsT5

Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως