Ηλιούπολη: Η Απόφαση 105/05.07.2021 του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα "Συζήτηση σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο του Αποστόλου Παύλου".

Η Απόφαση 105/05.07.2021 του Δημοτικού Συμβουλίου του θέματος "Συζήτηση σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο του Αποστόλου Παύλου" - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ βλέπε εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%9B89%CE%A9%CE%A1%CE%A5-4%CE%943?inline=true

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης της 5ης Ιουλίου 2021 ήταν απόντες 12 οι κ.κ. Χριστίνα Σερέτη, Αναστάσιος Ζαννιάς, Ιωάννης Γρηγορέας, Παναγιώτης  Καρανδρέας, Δημήτριος Ταμβάκος,Αλέξανδρος Αμουργιανός,Αθανάσιος Αθανασίου,Αλεξάνδρα Καραχάλιου, Δημήτριος Ασβεστάς, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Ηλίας  Πανταζόπουλος, Φώτιος Χρυσουλάκης 

ενώ κατά την συζήτηση του θέματος είχαν αποχωρήσει 6 οι κ.κ. Γαβριήλ Αραμπατζής, Πέτρος Μανιάτης, Μαρίνος Μπασούρης, Δήμητρα Κορμά-Γκουτζιάνα, Αναστάσιος Ευσταθίου, Απόστολος Κονδύλης

ΑΡ. ΑΠΟΦ.: 105/2021 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Συζήτηση σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο του Αποστόλου Παύλου. 

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Δόμησης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κ. Καλαβρυτινού, που εισηγήθηκε το 1 ο θέμα της ημερήσιας διάταξης συζήτηση του θέματος, ενημέρωσε το Σώμα για το καθεστώς που ισχύει στην περιοχή όπου έχει κτιστεί ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Παύλου. Σύμφωνα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αυτή την στιγμή η περιοχή αυτή εξαιρείται της υποβολής αντιρρήσεων, γιατί θεωρείται δασική έκταση. Επομένως, σε ότι είναι δασικό πρέπει να υπάρχει μία συμπεριφορά φιλική με το περιβάλλον, άδεια από το Δασαρχείο, να μην έχει τσιμεντοστρώσεις εκτεταμένες, κ.λπ., κ.λπ. 

Στη συνέχεια, τέθηκαν ερωτήματα από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους και κατόπιν το λόγο έλαβε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος υπενθυμίζοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο εκτός από την Εκκλησία του Αποστόλου Παύλου φιλοξενεί και μία παιδική χαρά του Δήμου Ηλιούπολης η οποία είναι επισκέψιμη, καλύπτει όλο το κομμάτι αυτό της Αγίας Μαρίνας, τέρμα Κιθαιρώνος και αρκετά οικοδομικά τετράγωνα και η οποία είναι επισκέψιμη και από κατοίκους του Δήμου Βύρωνα και από άλλους γειτονικούς Δήμους σε καθημερινή βάση. 

Πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ένας χώρος ο οποίος κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είναι ο χώρος όπου επιβιβάζονται και αποβιβάζονται οι μαθητές του σχολείου, ήτοι οι γονείς καθημερινά τις πρωινές ώρες και τις μεσημεριανές ώρες κατά την αποχώρηση αφήνουν τα παιδιά τους, προκειμένου με ασφαλή τρόπο να πηγαίνουν από τον εσωτερικό διάδρομο που υπάρχει στο σχολείο του Βύρωνα και όχι μέσω της Ελευθερίου Βενιζέλου, της Κατεχάκη, που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια των μαθητών. 

Επίσης, αποτελεί ένα χώρο στον οποίο κατά τις βραδινές κυρίως ώρες παρκάρουν οχήματα κατοίκων διότι είναι μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου μία σειρά οχημάτων τα οποία δεν ξεπερνούν τα 20-25, κατά τις βραδινές ώρες όταν δεν μπορούν να παρκάρουν στα οικοδομικά τετράγωνα από κάτω, πηγαίνουν και παρκάρουν στο συγκεκριμένο χώρο. 

Ο χώρος στην Εκκλησία του Αποστόλου Παύλου και στην παιδική χαρά καθημερινά καθαρίζεται προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση των απορριμμάτων. Κατόπιν, οι υπηρεσίες του Δήμου ενημερώθηκε από κατοίκους ότι έχει τοποθετηθεί ηλεκτρονική μπάρα στο σημείο και μάλιστα να ζητά η Εκκλησία την επίσκεψη των δημοτών της περιοχής, για να προμηθευτούν έναντι κάποιου αντιτίμου το τηλεκοντρόλ για την λειτουργία αυτής της μπάρας, η οποία δεν είναι διαρκώς κατεβασμένη. 

Συνεχίζοντας ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι η συγκεκριμένη μπάρα η οποία έχει τοποθετηθεί σε δασική έκταση, είναι παράνομη και χωρίς καμία απολύτως άδεια, ούτε από το Δασαρχείο, ούτε από την Πολεοδομία και πρέπει να απομακρυνθεί από το σημείο άμεσα. Ενημέρωσε το Σώμα ότι και η θέση του Δήμου Βύρωνα ταυτίζεται με του Δήμου Ηλιούπολης, δηλαδή περί απομάκρυνσης της μπάρας από το συγκεκριμένο σημείο καθώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τα παιδιά που πηγαίνουν στο γειτονικό σχολείο. 

Κλείνοντας, κάλεσε το Σώμα ομόφωνα να αποφασίσει να προβεί ο Δήμος Ηλιούπολης σε όλες τις ενέργειες και τις νόμιμες διαδικασίες έτσι ώστε να απομακρυνθεί η μπάρα. 

Να κοινοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης στην Εκκλησία του Αποστόλου Παύλου, τονίζοντας ότι έχουν προβεί σε παράνομη και αυθαίρετη πράξη μέσα σε μία δασική έκταση και να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την άμεση απομάκρυνσή της. Η περιοχή πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας χώρος επισκέψιμος, να προστατευθεί και να αποφευχθούν οι εντάσεις στην περιοχή.

Κατόπιν, το λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους, κατέθεσαν τις προτάσεις τους και τοποθετήθηκαν αναλυτικά επί του θέματος. 

Μετά από διαλογική συζήτηση που καταγράφεται αναλυτικά στα πρακτικά και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας η οποία διαμορφώθηκε ως εξής: 

Αντζινάς Ιωάννης, ναι 

Σεφτελής Κων/νος, ναι 

Πούλος Ιωάννης, ναι 

Βιδάλης Παναγιώτης, ναι 

Γεωργάκης Σταύρος, ναι 

Χωματά Αικατερίνη, ναι

Ψυρρόπουλος Ευστάθιος, σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και μέσω κάθε νόμιμης ενέργειας, ναι 

Σερέτη Χριστίνα, απούσα 

Μπασούρης Μαρίνος, απεχώρησε 

Καλλαρύτης Χρήστος, σύμφωνα με την εισήγησή του ναι σε ότι νόμιμο, με αστερίσκο την πρότασή του προκειμένου να βρεθεί λύση 

Ζαννιάς Αναστάσιος, απών 

Παπαδόπουλος Κων/νος, ναι 

Κορμά-Γκουτζιάνα Δήμητρα, απεχώρησε 

Γρηγορέας Ιωάννης, απών 

Ευσταθίου Αναστάσιος, απεχώρησε 

Καρανδρέας Παναγιώτης, απών 

Κουρής Μιχαήλ, ναι 

Τσουκαλάς Ανδρέας, ναι 

Ταμβάκος Δημήτριος, απών 

Κοκοτίνης Χρήστος, ναι 

Ασβεστάς Δημήτριος, απών 

Κονδύλης Απόστολος, απεχώρησε 

Αραμπατζής Γαβριήλ, απεχώρησε 

Αμουργιανός Αλέξανδρος, απών 

Αθανασίου Αθανάσιος, απών 

Καραχάλιου Αλεξάνδρα, απούσα 

Τσατσούλη Αναστασία, ναι

Κούλια Ζωή, ναι 

Χιωτέλης Ιωάννης, ναι 

Στυλιάρας Θωμάς, ναι 

Στασινόπουλος Απόστολος, ναι

Μανιάτης Πέτρος, απεχώρησε 

Σόφης Γεώργιος, ναι 

Γιαννόπουλος Γεώργιος, απών 

Πανταζόπουλος Ηλίας, απών 

Σκλαβενίτη Ιωάννα, ναι 

Καλούδης Κων/νος, ναι 

Γιαννόπουλος Θεμιστοκλής, ναι 

Κόκλας Παναγιώτης, ναι 

Αγγελή Μαρία, ναι 

Χρυσουλάκης Φώτιος, απών 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού είδε τις διατάξεις των άρθρων 65, 66, 67, 68, 69 του Ν. 3852/2010, το Ν. 3463/2006, 

Ομόφωνα αποφασίζει 

Να προβεί ο Δήμος Ηλιούπολης σε όλες τις ενέργειες και τις νόμιμες διαδικασίες για την άμεση απομάκρυνση της μπάρας που έχει τοποθετηθεί παράνομα και αυθαίρετα στον περιβάλλοντα χώρο και μέσα στη δασική περιοχή όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Παύλου. 

Να κοινοποιηθεί η παρούσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου και στον Δήμο Βύρωνα και στο Δασαρχείο. 

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 105/2021 και είναι αναρτητέα στο διαδίκτυο.