Ηλιούπολη: Τι θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την ένσταση πενήντα έξι ιδιοκτητών ακινήτων και περιοίκων επί των οδών Αλιμούντος, Καβαφάκη και Ι. Δραγούμη;


Το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης.

Κατά της υπ' αριθμόν 162/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης που αφορά στην έγκριση της τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Ηλιούπολης στο Ο. Τ. 871 για τη χωροθέτηση κοινωφελούς Συγκροτήματος με κτίρια «Ιερού Ναού και Πνευματικού Κέντρου της Αιγυπτιακής Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος» για τις ανάγκες λατρείας της θρησκευτικής κοινότητας της Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου του Δήμου Ηλιούπολης υπέβαλαν ένσταση ιδιοκτήτες ακινήτων και περίοικοι επί των οδών Αλιμούντος, Καβαφάκη και Ι. Δραγούμη στην Ηλιούπολη.


Αναφέρουν μεταξύ άλλων

Το υπό παραχώρηση ακίνητο δεν είναι απλά ένα επίπεδο οικόπεδο, αφού καλύπτεται σχεδόν σ' όλη του την έκταση από υψηλά δέντρα (ευκάλυπτους και άλλα) και πρόκειται επί της ουσίας για ένα αλσύλιο που αποτελεί για την περιοχή πνεύμονα οξυγόνου και πρασίνου, ο οποίος θα αντικατασταθεί από μπετόν, δεδομένου ότι για να κτιστεί θα πρέπει να κοπούν σχεδόν όλα τα ευρισκόμενα, εντός αυτού, δέντρα. Αυτό συνεπάγεται φυσικά και μείωση της αξίας των ακινήτων γύρω από αυτό, αφού άλλη αξία έχει ένα ακίνητο με θέα σ' ένα αλσύλιο και άλλη ένα ακίνητο με θέα κτίρια από μπετόν. 

Δεν νομίζουμε ότι η ανέγερση των συγκεκριμένων κτιρίων δικαιολογείται από κάποια κοινή ανάγκη, όπως απαιτεί το άρθρο 154 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας στις περιπτώσεις υποβολής προς έγκριση στην αρμόδια Αρχή οποιασδήποτε τροποποίησης εγκεκριμένου σχεδίου, αφού η προκειμένη τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Ηλιούπολης γίνεται για την ικανοποίηση των αναγκών της λατρείας της καθ όλα σεβαστής, αλλά μικρής θρησκευτικής κοινότητας της Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου.

Η ανέγερση «Ιερού Ναού και Πνευματικού Κέντρου της Αιγυπτιακής Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος» για τις ανάγκες λατρείας της θρησκευτικής κοινότητας της Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου του Δήμου Ηλιούπολης, δημιουργεί σοβαρά θέματα ασφαλείας σε μια περιοχή, όπου πέριξ αυτής βρίσκονται σχολεία, γήπεδα μπάσκετ, παιδικές χαρές κλπ, αφού είναι γνωστό ότι η θρησκευτική κοινότητα της Κοπτορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου είναι σφόδρα πιθανό ότι μπορεί ν' αποτελέσει στόχο ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων και φανατικών τζιχαντιστών.

Δεν είναι δυνατόν, κατά τη γνώμη μας, να υποστηρίζεται σοβαρά ότι δεν διακρίνεται ανάγκη για σχετική κυκλοφοριακή μελέτη ή τουλάχιστον πρόβλεψη για επιπλέον χώρους στάθμευσης οχημάτων, σε μια περιοχή, η οποία θα επιβαρυνθεί με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης συγκέντρωσης τριακοσίων (300) επιπλέον ατόμων. 

Σύμφωνα με το άρθρο 58 του Π. Δ. 18/2018 σε συνδυασμό με το υπ' αριθμόν πρωτ. 128231/Θ1/2-8-2016 έγγραφο – εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πριν την έκδοση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση ναούώρου λατρείας οποιασδήποτε θρησκευτικής κοινότητας (πλην των υπαγόμενων στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της κατ' άρθρον 3 Συντ. εν Ελλάδι Ανατολικής του Χριστού Ορθοδόξου Εκκλησίας) από τις πολεοδομικές αρχές, απαιτείται η σχετική άδεια του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Έχει απευθυνθεί η ενδιαφερόμενη θρησκευτική κοινότητα στο άνω αρμόδιο Υπουργείο, ώστε πριν να προχωρήσει στην οποιαδήποτε προκαταρκτική διαδικασία για την παραχώρηση χώρου ανέγερσης ναού/χώρου λατρείας, να έχει εκδοθεί η σχετική διοικητική πράξη περί αδειοδότησης της ανέγερσης του ναού/χώρου λατρείας από τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων;


Τι θα αποφασίσει λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την ένσταση πενήντα έξι ιδιοκτητών ακινήτων και περιοίκων επί των οδών Αλιμούντος, Καβαφάκη και Ι. Δραγούμη;

Εδώ:https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%913%CE%A9%CE%A9%CE%A1%CE%A5-%CE%A85%CE%9A?inline=true διαβάζουμε την  υπ' αριθμόν 162/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης.