Ραντεβού την Κυριακή στα περίπτερα με την κυριακάτικη έκδοση της "Εστίας".


"Ραντεβού την Κυριακή στα περίπτερα! Να περιγράψουμε τον κόσμο την στιγμή που αλλάζει!

Με δημοσιογραφία που δεν κρύβει τις ειδήσεις
του Μανώλη Κοττάκη
Ποια τύχη μπορεί να έχει η έκδοση μιας ακόμη εφημερίδας όταν οι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει το χαρτί και ''χαιδεύουν'' όλη μέρα σκυφτοί το κινητό τους αναζητώντας πληροφόρηση στην μικρή τετράγωνη οθόνη του;

Με ποια επιχειρήματα μπορεί να πείσει κανείς την νέα γενιά να σπεύσει έως το πλησιέστερο σημείο πώλησης να αγοράσει εφημερίδα όταν εκείνη καθηλωμένη ξενυχτά μπροστά στον υπολογιστή της για να μαθαίνει τα νέα από ασύντακτες συλλογικότητες και από ερασιτέχνες ρεπόρτερ μέσω του facebook με την γνωστή διαδικασία της διασποράς που αγγλιστί ονομάζεται Share;

Είναι δυνατόν το ''τυπωθήτω'' να ανταγωνιστεί την ''google'';

Αυτές τις ερωτήσεις κάναμε στους εαυτούς μας όταν λάβαμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην έκδοση της κυριακάτικης έκδοσης της ''Εστίας''.

Γιατί πράγματι η εποχή αλλάζει, δεν είναι εύκολη. Δεν προσφέρεται για ''ηρωισμούς''.

Τόσο ο εκδότης του Ομίλου ''Εστία Επενδυτική'' Ιωάννης Φιλιππάκης ο οποίος είχε την ιδέα όσο και όλοι εμείς που αναλαμβάνουμε το βάρος ευθύνης της έκδοσης, πιστεύουμε βαθιά μέσα μας σε ένα πράγμα: Δεν πεθαίνουν οι εφημερίδες. Η σκέψη πεθαίνει! Και εμείς θεωρούμε ότι με τις δυνάμεις μας μπορούμε να αναστήσουμε την σκέψη.
Μπορούμε να ταράξουμε τα λιμνάζοντα ύδατα. Μπορούμε να επιστρέψουμε στην δημοσιογραφία που αναδεικνύει τα σπουδαία και τα σημαντικά. Την δημοσιογραφία που έχει άποψη και δεν διστάζει να ''πλοηγήσει'' τον αναγνώστη σε νέους δρόμους. Την δημοσιογραφία που έχει την πληροφορία και δεν την κρύβει, δεν την '' θάβει''. Την δημοσιογραφία της εμπιστοσύνης. Θεωρούμε ότι οι εφημερίδες έχουν μέλλον αν αποκαλύπτουν τις ειδήσεις και δεν τις αποσιωπούν. Αν έχουν επιρροή και παρέμβαση στις κοινωνίες. ''Επίδραση'' πιο σωστά για να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη του σπουδαίου Γιώργου Θεοτοκά. Θεωρούμε επίσης ότι ο τύπος έχει μέλλον επειδή είναι συλλογικό προιόν και όχι διαδρομή μοναχική. Προϊόν που προκύπτει από τον διάλογο και την σύνθεση επαγγελματιών δημοσιογράφων , έμπειρων και νεότερων.

Με τις σκέψεις αυτές λοιπόν ως πυξίδα και με προίκα μας τα 145 χρόνια εγκυρότητος και τους 3 αιώνες προσφοράς προς την πατρίδα προχωρούμε από τις 24 Οκτωβρίου στην έκδοση της ''Εστίας της Κυριακής''.

Μιας εφημερίδας σαράντα σελίδων σε μεγάλο σχήμα που σχεδίασε ο άλλοτε συνεργάτης του Χρήστου Λαμπράκη και του Παύλου Μπακογιάννη, Κώστας Γεωργίου. Μιας εφημερίδας που υπό την υψηλή εποπτεία του Ελευθερίου Σκιαδά θα διευθύνει ο υπογράφων με άμεσους συνεργάτες του τον Διαμαντή Σεϊτανίδη (Διευθυντή Συντάξεως), Ζέζα Ζήκου (σύμβουλο εκδόσεως), Μάκη Δεληπέτρο και Δημήτρη Θωμά (αρχισυντάκτες) και ένα επιτελείο εκλεκτών συνεργατών μεταξύ των οποίων οι έμπειροι Μύρνα Νικολαίδου, Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Δημήτρης Καπράνος, Γιώργος Κουρής, Κώστας Καββαθάς, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη. Γιώργος Αποστολίδης, Στέλλα Θεοδώρου, Κατερίνα Τζαβάρα κ.α.
Η ''Εστία ''της Κυριακής θα δίδει μεγάλη βαρύτητα στον πολιτισμό και στην ιστορία.

Θα κυκλοφορεί κάθε Κυριακή με ένα ειδικό ένθετο με επιλογές από την μακραίωνη πορεία της στον τύπο που θα επιμελείται ο Ελευθέριος Σκιαδάς και οι συνεργάτες του και θα συνοδεύεται από ανατυπώσεις παλαιοτέρων φύλλων. Θα αναδεικνύει μέσα από τις σελίδες της Τέχνης την Οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού.

Θα αποκαλύπτει μέσα από τις σελίδες της οικονομίας τις ισχυρές διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό μιας χώρας που οδεύει προς την μετάβαση σε νέα σχήματα και στην επανεκκίνηση.

Θα φωτίζει με τόλμη τις αθέατες πτυχές μιας γεωπολιτικής αναμέτρησης που προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες αλλά και προκαλεί τεράστιους κινδύνους για την πατρίδα μας.

Θα ταξιδεύει στην άγονη γραμμή του Αιγαίου, στην παραμεθόριο, στην συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη και στον Απόδημο Ελληνισμό. Και βεβαίως θα «ζωγραφίζει» μέσα από τις σελίδες της πολιτικής μια κοινωνία που σταδιακά αλλάζει αμφισβητώντας την τρομαγμένη ελίτ.

Τέλος κάθε μήνα θα κυκλοφορεί με την ειδική πολυτελή έκδοση ''Εστιάζω'' που διευθύνει η άξια συνεργάτης Έμιλυ Παπαναγιώτου.

Κοινώς: Φιλοδοξούμε να περιγράψουμε έναν κόσμο την στιγμή που αλλάζει χωρίς να μας ξεφεύγει τίποτε. Και αν μπορούμε στο μέτρο του δυνατού να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ιστορικό προμαχώνα του τύπου που μας παραδόθηκε άθικτος από την οικογένεια Κύρου μετά από 3 αιώνες αδιάκοπης κυκλοφορίας για να επιδράσουμε στο μέτρο του δυνατού στην διαμόρφωση του. Δεν θα είναι εύκολο, θα το παλέψουμε.
Είθε να σας έχουμε δίπλα μας.
Μότο μας η σκέψη της Λίνας Νικολακοπούλου: ''Ελλάδα είναι το βλέμμα μου, ο τρόπος που κοιτάζω τον κόσμο''!".

Διαμαντής Σεϊτανίδης, Διευθυντής Συντάξεως στην εταιρεία Εστία της Κυριακής

Μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φίλου δημοσιογράφου Διαμαντή Σεϊτανίδη στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία στην νέα του προσπάθεια.

Άγγελος Κάνδηλας - Ενεργοί Πολίτες Ηλιούπολης.