Το πρόγραμμα εορτασμού του παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως.

 


Την Πέμπτη 25η Νοεμβρίου 2021, της Αγίας  Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, εορτάζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το πρόγραμμα της Πανηγύρεως έχει ως εξής:

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 
19.00μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία.


Πέμπτη 25  Νοεμβρίου 2021
07.15π.μ.- 10.45π.μ. Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 

19.00μ.μ. Με την παρουσία των 2 Ιεροψαλτών του Ναού θα τελεστεί ο Μεθεόρτιος Εσπερινός και Παράκληση στην Αγ. Αικατερίνη.Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου» και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.) Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής.
Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας, δηλαδή γνώριζε τα έργα του Oμήρου, του λατίνου ποιητή Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη και Γαληνού των ιατρών, του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Eυσέβιου των φιλοσόφων, του Iαννή και Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης και άλλων. Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.

Όταν επί Μαξεντίου (υιός του Mαξιμιανού) διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της.
Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητά των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη.


Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η Αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της.
Τελικά αποκεφαλίσθηκε, ύστερα από διαταγή του έπαρχου.