Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης: Ανακοίνωση για τα τέλη και τους φόρους στο Δήμο Ηλιούπολης.

Η Δημοτική Αρχή έφερε και ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 11 Οκτώβρη, με την συνδρομή «ανεξάρτητων» συμβούλων και το λευκό της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, τα Δημοτικά Τέλη και τους φόρους περιόδου 2022.

Αύξησε τα τέλη στο Νεκροταφείο από 20 έως και 50 ευρώ για να αντισταθμίσει την χασούρα από το παγκάρι του ναού στο νεκροταφείο, που πέρασε με ρύθμιση της κυβέρνησης ΝΔ στην Αρχιεπισκοπή!

Κράτησε στα επίπεδα του 2021 τα τέλη κατοικίας (1.28/τετραγωνικό) και επαγγελματικής στέγης (3,55/τετραγωνικό), τον φόρο ηλεκτροφωτισμού, τα τέλη τραπεζοκαθισματων, τις μερικές απαλλαγές που έχει εισάγει το 2019 για άνεργους, πολύτεκνου, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεA, την συνολική απαλλαγή των τσακισμένων από την φτώχεια συμπολιτών μας που εντάσσονται στο ΚΕΑ.

Στα στοιχεία που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή επιβεβαίωσαν τις περσινές αποκαλύψεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που και κατάγγειλε ότι το αφήγημα περί μείωσης των τελών στο Δήμο ήταν καθαρά προσχηματικό και επικοινωνιακό.

Πίσω από τα ψίχουλα της περσινής μείωσης (11 λεπτά στην κατοικία και 10 στην επαγγελματική στέγη) συγκαλύφτηκε η γενναία αύξηση φόρων και τελών που έφερνε ήδη για νοικοκυριά και μικροεπαγγελματίες, η ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε την ευθυγράμμιση των δηλουμένων τετραγωνικών στο Δήμο με το Ε9 και που μπήκε σε εφαρμογή αναδρομικά από το 2020.

Μια ρύθμιση που δεν είχε στόχο τα «κρυμμένα» τετραγωνικά όπως το παρουσιάζουν κυβερνήσεις και Δήμαρχοι, άλλα την παραπέρα επιβάρυνση με τέλη και φόρους της κατοικίας, με αιχμή τους βοηθητικούς χώρους του νοικοκυριού, απαλλάσσονταν από τα «μπαξίσια» στο Δήμο (αποθήκες, γκαράζ, κατώγια στα χωριά κλπ)!

Και το θαύμα έγινε! Αντί για μείωση τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες στην πόλη μας, έφεραν στο ταμείο του Δήμου το 2021, επιπλέον 1εκ. ευρώ επιπλέον για τέλη καθαριότητας, 100 χιλιάδες ευρώ από τον φόρο ηλεκτροφωτισμού και 230χιλ ευρώ από το ΤΑΠ!

Έτσι από την μια, πέρσι τέτοιο καιρό, είχαμε τις ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής για μείωση 250 χιλιάδων ευρώ στα τέλη και από την άλλη η σκληρή πραγματικότητα! Τα νοικοκυριά «φορτώθηκαν» από τα ταμεία του Δήμου με επιπλέον 1.350 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2019! Η Δημοτική Αρχή ψήφισε την συνέχεια της ληστείας και για το 2022!

Συσκοτίζουν Δημοτική Αρχή και από κοντά και οι άλλες παρατάξεις των μεγάλων αστικών κομμάτων στο Δήμο, το αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει απογειώσει την φοροεπιδρομή και των Δήμων απέναντι στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Μια φοροκαταιγίδα πλάι σε αυτή του κεντρικού Κράτους που όλο και διευρύνεται.

Κανείς δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από επικοινωνιακές πιρουέτες και πολιτικάντικες τακτικές που συνηθίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Κανείς δεν μπορεί να δηλώνει αμέτοχος μιας αντιλαϊκής πολιτικής που επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά και μάλιστα όταν την διεκπεραιώνει χωρίς αντιστάσεις και αντίδραση!!!

Ο φοροεισπραχτικός χαρακτήρας των Δήμων έχει χαραχτεί από όλες τις κυβερνήσεις. Πάει παράλληλα με την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους.

Η Δημοτική Αρχή αυτό τον δρόμο τον ενστερνίζεται και τον διαβαίνει χωρίς αναστολές και συχνά κάνει φιλότιμες προσπάθειες και επικοινωνιακά τρικ ώστε να το συγκαλύπτει.

Γι’ αυτό και για μια ακόμη φορά απέρριψε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για γενναία μείωση των τελών στο Δήμο.

Η πρόταση μας έχει στην αιχμή της:

— Την μείωση των τελών στους κοινόχρηστους χώρους που επιβαρύνονται όπως και η κατοικία φουσκώνοντας τα κοινόχρηστα στα νοικοκυριά.

— Την μείωση για τους μικροεπαγγελματίες της πόλης, που 20 μήνες τώρα συντρίβονται από τα μέτρα της κυβέρνησης, πότε με αφορμή την Πανδημία και πότε με την συνέχεια των αντιδραστικών πολίτικων, με στόχο την συγκέντρωση της Αγοράς στα χεριά των μεγάλων εμπορικών ομίλων.

Καταδείξαμε ότι την αντιστάθμιση μιας γενναίας μείωσης των τελών για μικρομάγαζα, κοινόχρηστους χώρους, κατοικία κλπ, μπορεί η Δημοτική Αρχή εφόσον θέλει να την ισορροπήσει, με αύξηση τελών ως έχει το δικαίωμα, στα μεγάλα Super Market της περιοχής, που εκτός από τα προκλητικά κέρδη που καταγράφουν αυτή την περίοδο, παράγουν και μεγάλο όγκο απορριμμάτων και κάποια μάλιστα από αυτά στην πόλη μας -με τις πλάτες του Δήμου- συνεχίζουν να απολαμβάνουν προκλητικές διευκολύνσεις (εκμετάλλευση δημόσιων οικοπέδων, πεζοδρομίων κλπ). Με την αύξηση των τελών στις τράπεζες, στα μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια στην πόλη, στην ζώνη των επιχειρήσεων που συγκεντρώνονται στον παράδρομο της Βουλιαγμένης κλπ

Απέρριψε επίσης η Δημοτική Αρχή την πρόταση μας, για την άμεση επαναφορά της μειωμένης τιμής τελών όσον αφορά την στέγη Πολιτιστικών, Εθνικοτοπικών Συλλόγων, Σωματείων, κομμάτων κλπ που υπήρχε και καταργήθηκε από την νυν δημοτικής αρχή! Ένας ελάχιστος συμβολισμός και ένα μικρό αντιστάθμισμα της μηδαμινής στήριξής τους από Δήμο και κράτος. Μια υποχρέωση και ευθύνη σε όλους αυτούς που παλεύουν, μέσα σε ένα περιβάλλον υποκουλτούρας, να συντηρούν και να εμπλουτίζουν τον λαϊκό πολιτισμό, που επιμένουν να τροφοδοτούν την λαϊκή παρέμβαση και δράση στην κοινωνία της πόλη μας.

Καλούμε τον λαό της πόλης, τους φορείς του, να μην συμβιβαστούν με την φορομπηχτική πολιτική κράτους και Δημοτικής Αρχής με κύριο αποδέκτη τα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικροεπαγγελματίες.

Να διεκδικήσει

Μείωση τελών και φόρων στο Δήμο.

Η καθαριότητα στις πόλεις, ο ηλεκτροφωτισμός, ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός τους, η στελέχωση τους με το αναγκαίο προσωπικό, δεν μπορεί να συναρτώνται από την τσέπη των νοικοκυριών.

Αναβάθμιση υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πράσινου του Δήμου.

Να φύγουν οι εργολάβοι από τις υπηρεσίες του, που ροκανίζουν δημόσιο χρήμα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Άμεση και γενναία χρηματοδότηση των Δήμων από το κρατικό προϋπολογισμό.