Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο forum με θέμα "Ο Δεκάλογος σωτηρίας των δασών μας - Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας".

 


Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έδωσαν το παρών στην εκδήλωση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η αξία της διαδημοτικής συνεργασίας και η παρακαταθήκη που άφησαν οι δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό που βρίσκεται σε διαβούλευση ώστε να ενισχυθούν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

«Σχετικά με τον εθελοντισμό χρειάζεται ένα πλαίσιο όπου ο εθελοντής να ξέρει τα δικαιώματά του, να ρυθμίσουμε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ασφάλισή του, την καταγραφή του», τόνισε ο κ. Βορίδης.


Ο κ. Βορίδης απαρίθμησε τρία ζητήματα που έμειναν ως παρακαταθήκη αυτό το «δύσκολο καλοκαίρι» και όπως είπε:

1) Ιδρύθηκε ένα υπουργείο (Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) που μπορεί να αποτελέσει κεντρικό, συντονιστικό, επιτελικό πυρήνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την αποτελεσματική λειτουργία της πολιτικής προστασίας. «Προκύπτει μια πολιτική δομή που δίνει την πολιτική προτεραιότητα, την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης», επισήμανε ο κ. Βορίδης.

2) Οικοδομήθηκε ισχυρός μηχανισμός στήριξης της κοινωνίας, πολύ ισχυρός μηχανισμός καταβολής αποζημιώσεων και επανορθώσεων των ζημιών.

3) Προέκυψε πολύ στενή σχέση ανάμεσα στην πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.



«Από όλη αυτή τη δοκιμασία βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα: Μεγαλύτερη εγρήγορση, καλύτερη οργανωτική δομή. Πιστεύουμε πολλά και περιμένουμε πολλά από το καινούριο υπουργείο, από τον αποτελεσματικότερο συντονισμό ανάμεσα στις υπηρεσίες.

Μένει ως κληρονομιά ένας πολύ ισχυρός, μοναδικός πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα αποζημιωτικός μηχανισμός που είναι δίπλα στον πολίτη και βοηθάει τους πολίτες που έχουν πληγεί να επουλώσουν τις πληγές τους. Πρέπει να ενισχύσουμε τον μηχανισμό, με τον οποίο θα προστατεύουμε τα δάση μας, το περιβάλλον μας, τις περιουσίες μας αλλά και τις ανθρώπινες ζωές», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Φωτογραφίες: ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ