Αιτία πολέμου η ρήτρα στο ρεύμα που φέρνει χρέη και black out για την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΘΗΒΩΝ 103, 121 36 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΛ: 2105752449 FAX: 2105719474
Ιστοχώρος: http://www.laikesagores.gr Email: info@laikesagores.gr

Ημερ. 15/12/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αιτία πολέμου η ρήτρα στο ρεύμα που φέρνει χρέη και black out
Σας ενημερώνουμε ότι σε τηλεδιασκέψεις που έγιναν με όλες τις Ομοσπονδίες της Χώρας προκύπτει τεράστιο πρόβλημα με τις νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που απειλούν τις Αγροτικές και Κτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις και την συνέχιση της Αγροτικής Παραγωγής σ’ όλη τη Χώρα.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά Ενέργειας και Πρώτων Υλών – Εφοδίων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αγροτικής Παραγωγής.
Ποιο συγκεκριμένα, ο διπλασιασμός στα τιμολόγια του Αγροτικού Ρεύματος, ο τριπλασιασμός στο κόστος των λιπασμάτων και η αύξηση άνω του 50% στο Αγροτικό Πετρέλαιο, είναι παράμετροι που δεν αφομοιώνονται από την εν γένει οικονομική λειτουργία των Αγροτικών Επιχειρήσεων και φυσικά δεν αντισταθμίζονται από την όποια αύξηση των Αγροτικών Προϊόντων.
Αντίθετα, η δραστική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής διαχέεται σε όλο το φάσμα της Αγροτικής Δραστηριότητας, δηλαδή σ’ όλα τα προϊόντα.
Όλες οι μεταποιητικές και κτηνοτροφικές μονάδες των Αγροτών που είχαν μέχρι τώρα λογαριασμούς στην ΔΕΗ που κυμαίνονταν 2.000 – 3.000 €, τώρα και χωρίς να έχει υπάρξει μεταβολή κατανάλωσης με την ενεργοποίηση της ρήτρας Αναπροσαρμογής, οι λογαριασμοί έχουν φτάσει στις 8.000 – 10.000 €, ποσό δυσβάστακτο και αδύνατον να πληρωθεί και αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τα ποτίσματα που θα αρχίσουν την άνοιξη, που σημαίνει ότι το κόστος άρδευσης θα ξεφύγει από τα πλαίσια του λογικού και το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούν στο κλείσιμο οι περισσότερες μονάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αγροτικής Παραγωγής, με φυσικό επακόλουθο την αύξηση των τιμών των Αγροτικών Προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση οι ιθύνοντες οφείλουν να αντιληφθούν ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα η παραγωγική διαδικασία σε μία σειρά από αγροτικά προϊόντα κρίσιμης σημασίας και με μεγάλης εμβέλειας, όπως είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τα υπαίθρια κηπευτικά και τα προϊόντα που αποθηκεύονται σε ψυγεία, καθίσταται Παντελώς Ασύμφορη.
Κομμένο ρεύμα, απότιστα χωράφια και μία άνευ προηγούμενου οικονομική εξάντληση προμηνύει η κατεύθυνση που παίρνει η υπόθεση με το κόστος ηλεκτροδότησης των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων, όσο τροφοδοτείτε νέο χρέος παραγωγών προς την Δ.Ε.Η. Επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να επιδοτήσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειώσουν τις υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των Αγροτικών Τιμολογίων.