Το μήνυμα του Δημάρχου Ηλιούπολης για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι

Η σημερινή ημέρα, καθιερωμένη ως «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία», είναι μια ευκαιρία για όλους μας, ως ευαίσθητοι άνθρωποι και υπεύθυνοι πολίτες να νιώσουμε τις δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά και από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουμε να σχεδιάσουμε τα επόμενα μέτρα, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους στην πόλη μας.
Χάρη στις ενέργειες της Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού κυρίας Αικατερίνης Χωματά και στη συνεργασία μας με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδρύεται σύντομα «Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο», σε χώρο του Πολυκλαδικού, που διαμορφώνεται κατάλληλα.
Στην Ηλιούπολη, σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας, λειτουργούν:
- Το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών & Ενηλίκων με Αναπηρία (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) «Ορίζοντες», που δημιουργήθηκε το 1997 από γονείς Ατόμων με Αναπηρία, επιστήμονες και ευαισθητοποιημένους πολίτες, ως Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας δυναμικότητας 104 Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και
- Το Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια», που ιδρύθηκε από μια ομάδα γονέων ατόμων με Αναπηρία το 2009 με σκοπό τη μέριμνα για την φροντίδα, τη διαπαιδαγώγηση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την επαγγελματική κατάρτιση ΑΜΕΑ και κυρίως ατόμων με Νοητική Υστέρηση.
- Το Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) και
- Δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, «ΜΑΡΙΣΜΗ-ΑΛΜΑ» στην Αγία Μαρίνα και «Ανοιχτοί Ορίζοντες-Μαίρη Βρεττού» στα Αστυνομικά.
Πολλά έχουν γίνει στην πόλη μας για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των ΑΜΕΑ, όπως:
- Η Ίδρυση Επιτροπής ΑΜΕΑ με σκοπό την συντονισμένη προσπάθεια για την διευκόλυνση της κίνησης και της ζωής τους στην πόλη, που πρέπει να συνεχίσει το έργο της.
- Το πιλοτικό πρόγραμμα με την τοποθέτηση 60 ανιχνευτών μπροστά από ράμπες, για την αποφυγή της παράνομης στάθμευσης αυτοκινήτων και την επιβολή προστίμων.
- Η πρόσφατη ίδρυση και λειτουργία καφετέριας σε χώρο του Δήμου μας, για εργαζόμενους αποκλειστικά άτομα με νοητική αναπηρία και αυτισμό.
- Η κατασκευή στο Πολυκλαδικό του 1ου Τοίχου Αναρρίχησης για ΑΜΕΑ ύψους 10 μέτρων, σύμφωνα με όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας.
- Η καταγραφή και σήμανση θέσεων ΑΜΕΑ και η κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ σε δημόσια κτίρια, κοινόχρηστους χώρους και σχολεία της πόλης μας.
- Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω του Φιλόδημου για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ. σε σχολικές μονάδες ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» συνολικού προϋπολογισμού 94.500 €.
Ακόμα περισσότερα πρέπει να γίνουν για την ευαισθητοποίηση όλων μας και την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και για την κινητοποίηση της κοινωνίας.
Η «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» είναι μια υπενθύμιση, πως οι ανισότητες που βιώνουν αρκετοί συμπολίτες μας είναι δυστυχώς ακόμη πολλές και οφείλουμε όλοι μαζί να κάνουμε ακόμα πιο πολλά, για να γίνει η καθημερινότητα τους πιο εύκολη.
Ο Δήμος Ηλιούπολης, όλες οι υπηρεσίες του και εγώ προσωπικά είμαστε ανοιχτοί τόσο σε προτάσεις, όσο και σε οποιαδήποτε συνδρομή και συνεχίζουμε όλοι μαζί να εργαζόμαστε σταθερά, με στόχο την λύση των προβλημάτων, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών ομάδων πολιτών, γιατί η ισότητα και η αξιοπρέπεια είναι αναμφισβήτητα δικαιώματα όλων.

3 Δεκεμβρίου 2021
Γιώργος Χατζηδάκης
Δήμαρχος Ηλιούπολης