Διαμαντής Σεϊτανίδης: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης σε κίνδυνο.



Διαμαντής Σεϊτανίδης: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης σε κίνδυνο.

Ήταν αναπόφευκτη η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων όσοι έχουν κλείσει το 60ό έτος της ηλικίας τους; Πιθανόν, εάν κρίνουμε από τις πρώτες ημέρες μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, με τον πολλαπλασιασμό των ραντεβού αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Μπορεί αυτό το μέτρο να σταματήσει την επώδυνη επέλαση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού, με τους τόσους νεκρούς και τη νέα πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Όλοι το ευχόμαστε. Κι αν η πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα, όλοι ευχόμαστε αυτό να μας επιτρέψει να πούμε ότι η πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ήταν μια σωστή πολιτική επιλογή.
Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν ήταν μια αξιόπιστη επιλογή. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους διατυμπάνιζε ότι δεν πρόκειται να καταφύγει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο οποίος, συν τοις άλλοις όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, είναι κι αντισυνταγματικός.
Προσωπικά πιστεύω τον πρωθυπουργό που ανακοινώνοντας το μέτρο, έλεγε: «Το θέμα με βασάνισε προσωπικά για πολύ καιρό». Αλλά τότε, πώς να πιστέψω όλα τα άλλα κυβερνητικά στελέχη που δημοσίως, αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις, απέκλειαν χωρίς κανένα περιθώριο υπαναχώρησης τον υποχρεωτικό εμβολιασμό; Και μάλιστα επιστράτευαν κι επιχειρήματα του τύπου «δεν πέτυχε όσο θα θέλαμε στους υγειονομικούς» ή «δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέφτηκαν οι Αυστριακοί κι έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό».
Συνεπώς, κάθε φορά που μια κυβερνητική πηγή, ένας υπουργός, ένα κυβερνητικό στέλεχος, ένας υψηλά ιστάμενος στην κομματική ιεραρχία της Νέας Δημοκρατίας κάνει μια δήλωση και διαβεβαιώνει για κάτι, εύλογο θα είναι να αναρωτιόμαστε όλοι αν ο πρωθυπουργός τον «αδειάσει», όπως άδειασε τους συνεργάτες και τους υπουργούς του με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως «άδειασε» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας εξαγγέλλοντας κοινωνικό μέρισμα, το οποίο δεν περιελάμβανε ο προϋπολογισμός του 2022 που είχε κατατεθεί μόλις τρεις μέρες νωρίτερα.
Είναι ένα ζήτημα ποιος εκφράζει, πλέον, κατά τρόπο αξιόπιστο την κυβέρνηση Και μέχρι να μιλήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για ένα θέμα, δικαίως θα δυσπιστούμε σε όλες τις διαβεβαιώσεις που κάνουν τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και τα πλέον αρμόδια. Κι αν μας κακολογήσουν επειδή δυσπιστούμε, θα τους θυμίζουμε το κοινωνικό μέρισμα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.