Καλή χρονιά με Υγεία και Ενσυναίσθηση από το Συντονιστικό του Είμαι Εδώ - Ηλιούπολη.



Το Είμαι Εδώ αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από τις γυναίκες καθώς και από τον ευρύτερο κόσμο της Ηλιούπολης.

Στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς, η αγκαλιά αυτή μεγαλώνει.

Τρεις γυναίκες κι ένας άντρας, γνωστές/οί για τους αγώνες τους, μας τιμούν και μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για αυτά που φεύγουν και για όσα έρχονται. Δηλώνουν την παρουσία τους και απλώνουν το χέρι τους για να υπάρξει το ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ σε κάθε γειτονιά.

Τους ευχαριστούμε θερμά!


Το φράγμα της σιωπής έσπασε μετά το #ΜeToo , στη νέα σελίδα που έχει γυρίσει στην ελληνική κοινωνία πρέπει να διασφαλίσουμε το συλλογικό #NeverAgain. Είναι ώρα για δράση σε θεσμικό επίπεδο, είναι ώρα για συλλογική δράση ώστε να επαναδιαμορφώσουμε τους κανόνες της κοινωνίας μας.
Όταν προτρέπουμε τα άτομα που έχουν υποστεί έμφυλη βία να σπάσουν το φράγμα της σιωπής, τότε παράλληλα οφείλουμε ως πολιτεία, ως κοινωνία να τα στηρίξουμε ουσιαστικά παρέχοντας υπηρεσίες και δομές κατάλληλες που θα τα κάνουν να νοιώθουν ασφάλεια όταν μιλήσουν, να μη φοβούνται αυτά αλλά οι θύτες. Πέρα από την ενδυνάμωση των θυμάτων – των προσώπων που επέζησαν της έμφυλης βίας – για να μιλήσουν, είναι αναγκαίο να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας στους παράγοντες που συμβάλουν στη σιωπή του κοινωνικού δικτύου μέσα στο οποίο σημειώνονται αυτά τα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων των μαρτύρων και της ηγεσίας -αντί να κατηγορούμε το θύμα που δεν μίλησε καθόλου, ή μίλησε με καθυστέρηση.
Συλλογικότητες όπως η ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ είναι πολύ σημαντικές για να περάσουμε από την αποσιώπηση στη δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας σε τοπικό επίπεδο, για να δώσουμε έμπρακτα το μήνυμα της μηδενικής ανοχής, για να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας κουλτούρας που αντιστέκεται στην έμφυλη βία, δεν την ανέχεται και προάγει υγιείς σχέσεις με έμφαση στην ισότητα, στη συναίνεση και στον πλήρη σεβασμό της αξιοπρέπειας όλων.
Δήμητρα Κογκίδου
Καθηγήτρια, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΑΠΘ
Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ

Αυτή η χρονιά έσπασε το θλιβερό ετήσιο ρεκόρ γυναικοκτονιών: 18 γυναίκες νεκρές και ο θύτης κάποιος άντρας.
Αυτή η χρονιά έδειξε ξεκάθαρα ότι οι θηλυκότητες κινδυνεύουν από τοξικές αρρενωπότητες.
Ταυτόχρονα αυτή η χρονιά έδειξε ότι οι θηλυκότητες όταν ενδυναμώνονται καταγγέλλουν παρενοχλήσεις, βία, βιασμούς και εμείς οφείλουμε να τις ενδυναμώσουμε.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο με μαγικό ραβδί αλλά μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας τον σεβασμό, την συναίνεση, την αποδοχή. Μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας μια καλύτερη γενιά ανθρώπων που θα έχει γκρεμίσει τα έμφυλα στερεότυπα και θα βαδίζει προς το μέλλον χτίζοντας έναν καλύτερο κόσμο για όλα, όλες, όλους.
Στέλλα Μπελιά
Νηπιαγωγός, πρόεδρος της συλλογικότητας Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Οι υποθέσεις του κοριτσιού που ήταν θύμα trafficking στην Ηλιούπολη ή της καθαρίστριας που ήταν θύμα βιασμού στα Πετράλωνα ανέδειξαν, εκτός των άλλων, τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να έχει η ενεργοποίηση της γειτονιάς για τον απεγκλωβισμό και τη σωτηρία μιας γυναίκας που κινδυνεύει. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν δίκτυα φεμινιστικής αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά, τα οποία θα ευαισθητοποιούν, θα εκπαιδεύουν αλλά και θα συμπαραστέκονται σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που βρίσκονται σε συνθήκη κακοποίησης και απειλής. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να κάνουμε το «Καμία Μόνη» μια ενσώματη πρακτική στην καθημερινότητα μας. Το «Είμαι εδώ» στην Ηλιούπολη αποτελεί ένα αισιόδοξο παράδειγμα σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Μαρία Λούκα
Δημοσιογράφος, σεναριογράφος

Το 2021 ήταν μια χρονιά κομβική για το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Μια χρονιά κομβική για την ουσιαστική έναρξη προσπαθειών ώστε να μην κακοποιούνται άτομα με βάση την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου τους ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Ο κύριος λόγος που το 2021 μπορεί να χαρακτηριστεί "κόμβος ενσυναίσθησης" για τη χώρα μας είναι το ελληνικό metoo. Το δικό μας metoo που όμως συχνά προσπαθούν να το υποβιβάσουν σε "εποχιακή μόδα" και γι' αυτό εμείς καλό είναι να το κάνουμε πράξη σε κάθε γειτονιά. Γι' αυτό έχουμε ανάγκη από ακόμα περισσότερα "Είμαι εδώ". Γι' αυτό κάθε πρωτοβουλία που γεννιέται με σκοπό να μας στηρίξει, καλό είναι να τη στηρίζουμε.
Βασίλης Νανούρης
Εκπαιδευτικός, διαχειριστής της σελίδας "Μη γεννήσεις κοριτσάκι", τραγουδοποιός


Καλή χρονιά με υγεία και ενσυναίσθηση.

Το συντονιστικό του Είμαι Εδώ - Ηλιούπολη