Δήμος Ηλιούπολης: Κατάληψη Κοινόχρηστων Χώρων.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην αριθ. 170/2021 (ΑΔΑ:6ΔΝΡΩΡΥ-ΙΑΓ) Απόφασης του Δημ. Συμβουλίου αναφορικά με τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων & τις  Α.Δ.Σ. 88 & 236/2018 (Κανονισμός κατάληψης  Κοιν/στων χώρων) σας ενημερώνουμε για τη διαδικασία που θα ισχύσει για το  2022. 

  1. Εντός του Α΄ διμήνου του έτους υποβάλλετε στο Δήμο αίτηση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου που  θα συνοδεύεται από δικό σας πρόχειρο σχεδιάγραμμα των χώρων που ζητάτε να καταλάβετε. Με την εξόφληση  του τέλους θα πάρετε την άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, οπότε η υπόθεσή σας θα έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν. 4257/2014 μπορείτε να εξοφλήσετε την οφειλή είτε εφάπαξ, είτε σε 3 ισόποσες δόσεις όπως παρακάτω:

Α’ Δόση: από 1/1 – 28/2 (με την υποβολή της αίτησης καταβάλλεται η α’ δόση και χορηγείται αντίγραφο της άδειας προσωρινής κατάληψης κοινόχρηστου χώρου),

Β’ Δόση:  30/5   και

Γ’ Δόση:  31/7 (με την εξόφληση θα χορηγείται η κανονική άδεια κοινόχρηστων χώρων).

Σε περίπτωση μη καταβολής του συνόλου των δόσεων αυτοδίκαια αίρεται η ισχύς της προσωρινής άδειας την  1η  Αυγούστου του έτους. 

  1. Για αιτήσεις που η απόφαση του Δήμου θα είναι αρνητική, η κατάληψη είναι παράνομη και θα πρέπει ο χώρος να ελευθερωθεί άμεσα.  Εάν δεν ελευθερωθεί, πέραν των προστίμων που θα επιβάλλονται, ο Δήμος έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει ότι υπάρχει στο χώρο χρεώνοντας σας με τα μεταφορικά και τη φύλαξη.
  2. Η άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου θα χορηγείται μόνο εφόσον ο δικαιούχος δεν οφείλει ή έχει ρυθμίσει τις βεβαιωμένες οφειλές του.
  3. Η υπηρεσία θα προχωρά σε αυτοψίες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και σε τυχόν υπερβάσεις  θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο του τέλους. 

Θεωρούμε δεδομένη τη συνεργασία σας στη νόμιμη προαναφερόμενη διαδικασία προς αποφυγή κάθε είδους παρεξηγήσεων, αλλά και για να έχετε στα χέρια σας το συντομότερο δυνατό την άδεια  κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, προκειμένου να είστε νόμιμοι  σε επικείμενο έλεγχο των αρχών. 

12.01.2022

Ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών

 

ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ