Ηλιούπολη - Πάνος Τότσικας: Κάλλιο Αργά Παρά Ποτέ.

ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ....

Το ιστορικό της καταπάτησης από την εκκλησία δημόσιας δασικής έκτασης στις παρυφές του Υμηττού, μεταξύ των Δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης, ανάγεται στη δεκαετία του '80, όταν και στους δυο αυτούς δήμους είχαν εκλεγεί αριστεροί δήμαρχοι. Οι τότε προσπάθειες δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν τα σχέδια αυθαίρετης κατασκευής και επέκτασης ενός ακόμη ναού στον δασικό χώρο. Πέρασαν αρκετές δεκαετίες από τότε και ο ναός συνέχισε σχεδόν ανενόχλητος να επεκτείνεται προς κάθε κατεύθυνση, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να διεκδικεί και να ιδιοποιείται το σύνολο σχεδόν του περιβάλλοντος τον ναό δασικού χώρου.
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής και η όψιμη έστω, κοινοβουλευτική ανάδειξη του ζητήματος από το ΚΚΕ, αποτελούν ασφαλώς θετικές ενέργειες.


Θα πρέπει ωστόσο, να αναδειχθεί το συνολικό ζήτημα της καταπάτησης της δημόσιας δασικής γης στις παρυφές του Υμηττού, στην Ηλιούπολη, και της αυθαίρετης δόμησης (Τέρμα οδού Νεύτωνος - Σοφ. Βενιζέλου, Αγία Μαύρα, Προφήτης Ηλίας, περιοχή Δεξαμενής-ΚΥΤ- Γκαράζ Οχημάτων Δήμου, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κλπ.)
Ξεκινώντας από τη διερεύνηση των δηλώσεων ιδιοκτησίας που έχουν κατατεθεί στο Κτηματολόγιο, οι Δημοτικές Παρατάξεις Ηλιούπολης οφείλουν να λάβουν θέση και να προστατεύσουν την δημόσια περιουσία και την δασική γη από τις επιβουλές όλων των καταπατητών και των αυθαιρετούντων. Αυτό είναι το καθήκον τους, σεβόμενοι τους αγώνες που έχουν προηγηθεί ενάντια στους κληρονόμους Νάστου.

Πάνος Τότσικας

ΥΓ: Ο Πάνος Γ. Τότσικας γεννήθηκε στη Λειβαδιά Βοιωτίας το 1946 και ζει στην Ηλιούπολη από το 1953. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην Αθήνα και Αρχιτεκτονική στο Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε ομάδες εκπόνησης πολεοδομικών μελετών, τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και έχει κερδίσει βραβεία σε αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς διαγωνισμούς. Συμμετέχει σε κινήσεις πολιτών που ασχολούνται με την πόλη και το περιβάλλον και συνεργάζεται με διάφορα έντυπα και εφημερίδες.