Επανακατάθεση της Ερώτησης του ΚΚΕ στην Βουλή για την προσπάθεια καταπάτησης Δημόσιας γης στον Άγιο Παύλο Ηλιούπολης.

 Σε επανακατάθεση της Ερώτησής τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα δασικής περιοχής στον Υμηττό, μεταξύ Δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης, προχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Να σημειωθεί ότι είναι πάγια η τακτική να μη απαντώνται οι ερωτήσεις του ΚΚΕ από τους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρεται:ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών

Θέμα: Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα δασικής περιοχής στον Υμηττό μεταξύ Δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης

Επανερχόμαστε στην ερώτησή μας με αρ. 1264/16-11-2021 σχετικά με το χαρακτήρα δασικής έκτασης που εκτείνεται μεταξύ των δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης, καθώς παραμένει αναπάντητη.

Από τις αρχές του καλοκαιριού οι υπεύθυνοι του ναού Απόστολος Παύλος, εντός δασικής έκτασης στον Υμηττό και ορίων του Δήμου Ηλιούπολης, μετά από παραχώρηση του Υπ. Γεωργίας στο τέλος της 10ετιας του ‘80, τοποθέτησαν ηλεκτρονική μπάρα εντός της δασικής περιοχής. Πράξη αυθαίρετη που παρεμποδίζει την πρόσβαση στον περιβάλλοντα δασικό χώρο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και έχει ξεσηκώσει τις μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις τους.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη δασική στον χαρακτήρα της περιοχή (π.δ Υμηττού) χρησιμοποιείται χρόνια τώρα και ως η μόνη ασφαλής δίοδος μαθητών, απέναντι στον κίνδυνο της λεωφόρου Αλίμου – Κατεχάκη, για το παρακείμενο σχολικό συγκρότημα του Δήμου Βύρωνα – και φιλοξενεί παιδική χαρά του Δήμου Ηλιούπολης που μετά την τοποθέτηση της ηλεκτρονικής μπάρας δυσκολεύει παιδιά και γονείς στην προσέγγιση της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης με την υπ’ αριθμ. 105/05-07-2021 απόφαση του έχει καταγγείλει τις αυθαίρετες ενέργειες των υπεύθυνων του Ναού (ηλεκτρονική μπάρα, κάμερες) και έχει ενημερώσει το αρμόδιο δασαρχείο Πεντέλης, ώστε να ενεργήσει αυτοψία και να προστατεύσει τη δημόσια δασική έκταση από τις καθόλα απαράδεκτες ενέργειες των υπεύθυνων του Ναού.

Όλο αυτό το διάστημα το Δασαρχείο Πεντέλης δεν έχει κινητοποιηθεί ως όφειλε. Το ίδιο διάστημα το δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης έγινε αποδέκτης εξώδικου εγγράφου του Ναού με το οποίο καλείται να ανακαλέσει την απόφαση του, γιατί καθώς ισχυρίζονται δια του δικηγόρου τους οι υπεύθυνοι του ναού, η έκταση είναι μεν δασική άλλα ιδιωτική όπως ισχυρίζονται της εκκλησίας, ενημερώνοντας για την καταγραφή της στο Κτηματολόγιο με τον αντίστοιχο ΚΑΕΚ.

Το εξώδικο του ναού δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχία ως προς τις επιδιώξεις της εκκλησίας στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού (μεταξύ δ. Βύρωνα και δ. Ηλιούπολης), άλλα και για το πως ενεργούν κρατικά όργανα και υπηρεσίες όπως το Δασαρχείο Πεντέλης, η Δασική Υπηρεσία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ως προϊσταμένη αρχή μέχρι και τον Αύγουστο 2021 και τα αρμόδια κατά καιρούς υπουργεία – όσον αφορά την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της συγκεκριμένης δασικής έκτασης και ευρύτερα στον Υμηττό που ως γνωστό δοκιμάζεται από καταπατητές και διεκδικήσεις μεταξύ αυτών δυστυχώς και της εκκλησίας. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνει και τον συγκεκριμένο ναό είναι δασική και ως δασική την καταγράφει και η πρόσφατη ανάρτηση του δασικού χάρτη της περιοχής, καλείται το αρμόδιο υπουργείο και το δασαρχείο Πεντέλης να πάρουν δημόσια θέση εάν τους έχει ζητηθεί ή έχουν δώσει ως αρμόδιες υπηρεσίες άδεια στον ναό για την τοποθέτηση μπάρας. Εάν όχι, γιατί δεν έχουν ακόμη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες όλο αυτό το διάστημα για την απομάκρυνσή της.

Δεύτερον, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3186/2002 έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης προς το ΣτΕ ο συγκεκριμένος ναός χαρακτηρίζεται ως αυθαίρετος στο χώρο του Υμηττού και για αυτό, για χρόνια, έχει ανασταλεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα όσον αφορά την αποπεράτωση του. Σήμερα ο ιερέας του ναού ανακοινώνει δημόσια στους κάτοικους που αντιδρούν στις αυθαιρεσίες, ότι τα έργα αποπεράτωσης του ναού προχωρούν, με τη συμπαράσταση του Ιδρύματος Μαρτίνου, καθώς και η “αξιοποίηση” του ευρύτερου περιβάλλοντα δασικού χώρου υπέρ του ναού. Τα αρμόδια κρατικά όργανα οφείλουν να διευκρινίσουν αν έχουν βάση οι δημόσιες ανακοινώσεις του ιερέα και αν έχουν εκδοθεί ή είναι εν ισχύ πολεοδομικές άδειες του ναού για μικρότερες ή μεγαλύτερες οικοδομικές παρεμβάσεις ως ισχυρίζονται εκπρόσωποι του. Τυχόν ύπαρξη τους αντιστρατεύεται τις χρόνιες διακηρύξεις και προσπάθειες της Διεύθυνσης Δασών και του αρμόδιου Δασαρχείου να προστατεύσουν τον δημόσιο δασικό χαρακτήρα της περιοχής, καθώς και την ισχύουσα απαγόρευση εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην Α΄ και Β΄ Ζώνη προστασίας Υμηττού ενόψει της διαμόρφωσης του νέου π.δ για την προστασία του.

Τρίτον, παρότι οι υπεύθυνοι του ναού αδυνατούν να αμφισβητήσουν τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής, προβάλουν τεκμήριο της αυθαίρετης δράσης τους την υπ’ αριθμ. ΚΑΕΚ 050361201003/0/0 δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Η παραπάνω ενέργεια του ναού είναι πολύ πιθανό, με γνωστές τις διεκδικήσεις της εκκλησίας ευρύτερα στην παρακείμενη περιοχή του Υμηττού, να μην είναι μεμονωμένη ενέργεια. Όμως έτσι και αλλιώς η πράξη ιδιοκτησίας του ναού στο Κτηματολόγιο, επιβάλλει από την μεριά του Δημοσίου και των αρμοδίων υπηρεσίες του, όπως είναι η Διεύθυνση Δασών και η Περιφερειακή Διοίκηση Αττικής μέχρι και τον Αύγουστο 2021, την έμπρακτη αμφισβήτηση της στο Κτηματολόγιο.

Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στον Δήμο Ηλιούπολης δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αν όντως έχουν γίνει από τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες όλες οι οφειλόμενες ενέργειες αμφισβήτησης των πράξεων ιδιοκτησίας του ναού, ούτε την κατάληξη τους. Αυτό όμως που όλοι γνωρίζουν στην περιοχή είναι οι μόνιμες διεκδικήσεις της μόνης Πετράκη και της εκκλησίας της Ελλάδας σε αυτή την περιοχή του Υμηττού και οι κατά καιρούς ενέργειες τους να “αναγνωριστούν” από κρατικούς φορείς και δημοτικές αρχές της περιοχής ως de jure ιδιόκτητες της δασικής έκτασης. Σχεδιασμοί που ανακόπηκαν κάτω από την κινητοποίηση και την παρέμβαση κάτοικων και φορέων της περιοχής.

Σήμερα με νωπή την εικόνα της καμένης χώρας και της Αττικής, με την γνώση των νέων βλαπτικών παρεμβάσεων στον Υμηττό ενόψει του νέου προεδρικού διατάγματος και με δεδομένες τις “πράσινες” μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή με όχημα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, οι ανησυχίες των κατοίκων είναι δικαιολογημένες και ελπιδοφόρα η επαγρύπνηση τους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

• Αν το αρμόδιο Δασαρχείο έχει δώσει άδεια στον ναό για τις ενέργειες του και αν όχι με ποιες διοικητικές πράξεις του παρεμβαίνει ώστε να σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες του στην συγκεκριμένη δασική έκταση.

• Αν το δημόσιο αναγνωρίζει την πράξη ιδιοκτησίας που εμφανίζει ο ναός στο Κτηματολόγιο και αν όχι αν την έχει αμφισβητήσει η αρμόδια Δασική Υπηρεσία και ποια είναι η κατάληξη των ενεργειών της.

• Αν στην ευρύτερη έκτασή του Υμηττού και συγκεκριμένα στη δασική έκταση που εκτείνεται μεταξύ των δήμων Βύρωνα και Ηλιούπολης καταγράφονται και άλλες πράξεις ιδιοκτησίας της εκκλησίας και της Μονής Πετράκη στο Κτηματολόγιο. Αν ναι σε τι έκταση αφορούν και ποιες είναι οι αντίστοιχες ενέργειες αμφισβήτησης της Δασικής υπηρεσίας.

• Τέλος με αφορμή την ανάρτηση των Δασικών χαρτών στην περιοχή σε ποιες άλλες ενέργειες έχει προβεί το δημόσιο και οι υπηρεσίες του για να προασπίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της συγκεκριμένης δασικής έκτασης στον Υμηττό;

Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης

Ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή για την προσπάθεια καταπάτησης Δημόσιας γης στον Άγιο Παύλο Ηλιούπολης - 16/11/2021

Οι βουλευτές του ΚΚΕ (Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης), κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, σχετικά με την αυθαίρετη πράξη των υπεύθυνων του ναού Απόστολος Παύλος, που παρεμποδίζουν την πρόσβαση στον περιβάλλοντα δασικό χώρο στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και έχει ξεσηκώσει τις μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις τους. Σημειώνουν ότι: «η συγκεκριμένη δασική στον χαρακτήρα της περιοχή (π.δ Υμηττού) χρησιμοποιείται χρόνια τώρα και ως η μόνη ασφαλής δίοδος μαθητών, απέναντι στον κίνδυνο της λεωφόρου Αλίμου – Κατεχάκη, για το παρακείμενο σχολικό συγκρότημα του Δήμου Βύρωνα – και φιλοξενεί παιδική χαρά του Δήμου Ηλιούπολης που μετά την τοποθέτηση της ηλεκτρονικής μπάρας δυσκολεύει παιδιά και γονείς στην προσέγγιση της.»

Επισημαίνοντας πως: «Το εξώδικο του ναού δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχία ως προς τις επιδιώξεις της εκκλησίας στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού (μεταξύ δ. Βύρωνα και δ. Ηλιούπολης), άλλα και για το πως ενεργούν κρατικά όργανα και υπηρεσίες όπως το Δασαρχείο Πεντέλης, η Δασική Υπηρεσία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ως προϊσταμένη αρχή μέχρι και τον Αύγουστο 2021 και τα αρμόδια κατά καιρούς υπουργεία – όσον αφορά την προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της συγκεκριμένης δασικής έκτασης και ευρύτερα στον Υμηττό που ως γνωστό δοκιμάζεται από καταπατητές και διεκδικήσεις μεταξύ αυτών δυστυχώς και της εκκλησιάς. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνει και τον συγκεκριμένο ναό είναι δασική και ως δασική την καταγράφει και η πρόσφατη ανάρτηση του δασικού χάρτη της περιοχής, καλείται το αρμόδιο υπουργείο και το δασαρχείο Πεντέλης να πάρουν δημόσια θέση εάν τους έχει ζητηθεί ή έχουν δώσει ως αρμόδιες υπηρεσίες άδεια στον ναό για την τοποθέτηση μπάρας. Εάν όχι, γιατί δεν έχουν ακόμη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες όλο αυτό το διάστημα για την απομάκρυνση της.»

Ολόκληρη η ερώτηση του ΚΚΕ ΕΔΩ: