Ηλιούπολη: Σκέψεις και Προτάσεις του νεαρού συμπολίτη μας Λευτέρη Κόντη.

ΕΙΣΑΙ Η «ΕΛΠΙΔΑ» ΜΑΣ

Αυτή την ελπίδα απεγκλώβισής τους από τα χιόνια περιμένουν οι πολίτες της Ηλιούπολης, αλλά δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθεί η κατάσταση του Δήμου μας, αλλά θα γίνουν και προτάσεις, έτσι ώστε την επόμενη φορά να βρισκόμαστε σίγουρα σε κατάσταση ετοιμότητας.

Είμαι νέος άνθρωπος, ενεργός πολίτης και δηλώνω απογοητευμένος με την όλη κατάσταση που βιώνουμε. Σε διαδικτυακές σελίδες διαβάζω αναρτήσεις ανθρώπων που δεν είχαν ρεύμα για μία ή δύο μέρες -κάποιοι εξ αυτών συνεχίζουν να μην έχουν- άτομα με σοβαρά ζητήματα υγείας ή με κάποια αναπηρία, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να διακομιστούν σε κάποιο νοσοκομείο, κατοίκους που βλέπουν κλαδιά, ακόμα και ολόκληρα δέντρα, να έχουν πλακώσει τα αυτοκίνητά τους… προβλήματα… προβλήματα… και πάλι προβλήματα.
Και εύλογα αναρωτιέμαι:
Υπήρξε σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης; Από εδώ και πέρα τι θα γίνει;

Υπάρχει μια αλυσίδα Κράτους-Περιφέρειας-Δήμου, η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες πρέπει να λειτουργεί. Δεν είμαστε, όμως, ουτοπιστές, καθώς γνωρίζουμε πως υπάρχουν χρόνια προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να λυθούν άμεσα. Μπορούμε, ωστόσο, σαν Δήμος να λάβουμε κάποιες αποφάσεις μόνοι μας, βασιζόμενοι στα πλαίσια που ορίζει η πολιτεία.

Είμαι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων. Για αυτό θα καταθέσω κάποιες ερωτήσεις και θα παραθέσω ορισμένες προτάσεις ως προς το τι θα έκανα διαφορετικά, αν είχα αυτήν τη δυνατότητα. Πέρσι, ήρθαμε αντιμέτωποι με την κακοκαιρία της «Μήδειας», η οποία είχε, σε γενικές γραμμές, παρόμοια αποτελέσματα με τη φετινή κακοκαιρία.
Για όσους δεν θυμούνται, στις 8-3-2021 πραγματοποιήθηκε ένα δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή διαχειρίστηκε την τότε κακοκαιρία. Στο συμβούλιο αυτό, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του χιονιού και του παγετού -αν και, κατά τη γνώμη μου, κάτι τέτοιο χρειαζόταν προ πολλού, ώστε απλώς να προστίθενται στο Σχέδιο αυτό διάφορες αλλαγές σχετικά με τα πεπραγμένα αλλά και τον σχεδιασμό, προς γνώση των απερχόμενων διοικήσεων.
Αλήθεια, υπάρχει τέτοιο Σχέδιο;
Το οποίο χρειάζεται, βεβαίως, να μην είναι γενικό, αλλά να περιέχει ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες πρακτικές. Όπως προαναφέρθηκε, είναι αναγκαία η ύπαρξη του περσινού σχεδίου, το οποίο θα ενημερώνεται με τυχόν σφάλματα ή καλές πρακτικές που πραγματοποιήθηκαν φέτος.

Ας αναλύσουμε τώρα ένα άλλο ζήτημα που αφορά το μηχανολογικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο περσινό δημοτικό συμβούλιο πως επιχειρούσαν 1 GCB, 1 BREMACH, 2 αλατιέρες της Πολιτικής Προστασίας, 1 BOBCAT, 2 καλαθοφόροι γερανοί και 1 σύγχρονο εκχιονιστικό όχημα με ενσωματωμένη αλατιέρα της Περιφέρειας Αττικής.
Από ό,τι έγινε αντιληπτό, τα μηχανήματα δεν επαρκούσαν;
Φέτος πόσα «ρίχθηκαν» στους δρόμους;
Υπήρξε προμήθεια μικρών ευέλικτων οχημάτων για του στενούς και απότομους δρόμους της πόλης;

Στις 23 Ιανουαρίου 2022 έγινε διάθεση αλατιού στους πολίτες. Πολύ σωστή κίνηση, καθώς είναι ένα από τα διαθέσιμα μέσα για τον καθαρισμό των πεζοδρομίων τους.
Προκύπτουν, ωστόσο, τα εξής ερωτήματα:
Υπήρξε ενημέρωση των πολιτών ως προς το πότε πρέπει να ρίξουν το αλάτι, καθώς μπορούν να προκληθούν άλλα προβλήματα;
Έγινε σύσταση για καθαρισμό των πεζοδρομίων τους;
Δόθηκε η ίδια ποσότητα σε όλους τους πολίτες;

Ένα τελευταίο πρόβλημα, που είχε απασχολήσει την κακοκαιρία του 2021, ήταν το κλάδεμα των δέντρων.
Αυτή τη φορά, έγινε σωστός προγραμματισμός με το ΔΕΔΔΗΕ για το κλάδεμα των κλαδιών που βρίσκονταν πάνω από τα ηλεκτροφόρα καλώδια;
Άλλαξε η νοοτροπία στο κλάδεμα των δέντρων ή συνεχίζει να κλαδεύεται μόνο η μία μεριά, με αποτέλεσμα, όταν πέφτει βάρος στο κλαδί, αυτό να σπάει;
Έγινε μελέτη για την αναζωογόνηση του πρασίνου της πόλης, εφόσον πολλά δέντρα της πόλης είναι γερασμένα;

Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να γίνει είναι η δημιουργία ενός ρεαλιστικού ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, όχι μόνο για την αντιμετώπιση του χιονιού και του παγετού, αλλά για τα φυσικά φαινόμενα συνολικά.
Σε αυτό το σχέδιο θα αναλύονται τα πεπραγμένα της εκάστοτε διοίκησης όσον αφορά το κάθε φαινόμενο με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη, θα καταγράφεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός καθώς και ο αριθμός του προσωπικού που θα επανδρώνει τα αντίστοιχα μηχανήματα, η τοποθεσία που θα βρίσκονται τα συγκεκριμένα οχήματα αλλά και οι ρόλοι που θα διαδραματίσουν τα οριζόμενα από τη διοίκηση πρόσωπα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Επιπλέον, στοχεύοντας στην κακοκαιρία λόγω χιονιού, είναι αναγκαία η ισότιμη διάθεση αλατιού στους κατοίκους, έτσι ώστε να μην παραμεληθεί κανένας, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη ενημέρωσή τους σχετικά με το πότε οφείλουν να ρίξουν το αλάτι και την παράλληλη σύσταση για καθαρισμό των πεζοδρομίων.

Επιπροσθέτως, καθοριστικό ρόλο έχει η έγκαιρη ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, από τους καλοκαιρινούς μήνες έτσι ώστε, σε συνεργασία με το Δήμο, να γίνεται κλάδεμα των κλαδιών που βρίσκονται πάνω από ηλεκτροφόρα καλώδια, περιορίζοντας τα φαινόμενα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Ακόμα, το κλάδεμα χρειάζεται να γίνεται ομοιόμορφα εξασφαλίζοντας τον καταμερισμό του βάρους και επιδιώκοντας, με αυτόν τον τρόπο, την ύπαρξη όσο το δυνατόν λιγότερων σπασμένων δέντρων ή κλαδιών.
Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η διοργάνωση αρκετών δράσεων δενδροφύτευσης, στοχεύοντας στην άμεση αντικατάσταση των δέντρων που θα κοπούν.

Πέραν των παραπάνω, χρειάζεται να διοργανωθεί και μια Ημερίδα για το Πράσινο, κάτι το οποίο είχε μεν ειπωθεί, αλλά δεν έχει γίνει δε ακόμα πράξη.

Συμπληρωματικά, χρήσιμη, έως και αναγκαία, θεωρείται η εκκίνηση της διαδικασίας υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ, πρακτική η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένους δήμους.

Όσον αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό, αν τα οχήματα δεν αρκούν, κρίνεται σημαντική η απόκτηση είτε μηχανημάτων με τη μορφή δανεισμού (κυρίως BOBCAT για τους μικρούς δρόμους), είτε εξαρτημάτων που προσαρμόζονται στα υπάρχοντα μηχανήματα, εφόσον βέβαια είναι δυνατή και η ύπαρξη του αντίστοιχου προσωπικού. Αν και το παραπάνω είναι δύσκολο, ένας ακόμα τρόπος επίλυσης είναι η επικοινωνία με όμορους δήμους για την από κοινού αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Ολοκληρώνοντας, ελπίζω το παρόν άρθρο να παρείχε τροφή για σκέψη, έτσι ώστε να είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι στα μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα.
Πράγματα τα οποία έχουν ειπωθεί και σε δημοτικά συμβούλια, αλλά έχουν μείνει μέσα στην αίθουσα, καλό είναι να βγουν και προς τα έξω. Καλώ να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, να πραγματοποιηθεί ένα σχετικό μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο και, πριν υλοποιηθεί το σχέδιο, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για να μπορέσει και ο απλός πολίτης να εκφράσει τις απόψεις του.

Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους! Συνεχίζουμε να προσέχουμε λόγω του παγετού και σύντομα θα οργανωθούν ημερίδες έτσι ώστε να δώσουμε λόγο σε όλους τους Ηλιουπολίτες και τις Ηλιουπολίτισσες!

Τέλος, σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που εργάζονταν και συνεχίζουν, ακόμα, να μάχονται με τον εξοπλισμό που διαθέτουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να επιστρέψουμε πάλι στην καθημερινότητά μας.

Με εκτίμηση,
Λευτέρης Κόντης

Ο κος Ελευθέριος Κόντης

Ο Ελευθέριος Κόντης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Ηλιούπολη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, ενώ διαθέτει πιστοποιητικά επιμόρφωσης στο τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της Κυκλικής Οικονομίας και Διαχείρισης Αποβλήτων.
Αυτή την περίοδο, είναι εν ενεργεία φοιτητής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών "Εφαρμοσμένες Πολιτικές και Τεχνικές Προστασίας Περιβάλλοντος".

Ακόμα, ίδρυσε και συντονίζει την εθελοντική ομάδα "Νεολαία Ηλιούπολης", η οποία οργανώνει και διεξάγει κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις για ένα καλύτερο μέλλον στην πόλη μας.