Ηλιούπολη - Παναγιώτης Δριμυλής: "Έχουμε πιάσει τοπικά πολύ πάτο, τρώμε και δούλεμα από πάνω".

 

Σου παν να βάλεις το χακί

να μπεις στην πρώτη τη γραμμή

και Ήρωας να γίνεις.
Κάτοικοι της Ηλιούπολης Ήγγικεν η ώρα. Σηκώσετε τα μανίκια, πάρτε τα εργαλεία σας, αλυσοπρίονα,μπορντεροψαλιδα,αλυσίδες, αυτοκίνητα και μπείτε στη σειρά για δουλειά.

Ο Μάρκ Τουέιν στο βιβλίο του "Οι περιπέτειες του Τομ Σώγιερ", είναι η ιστορία ενός αλητάκου πριν 150 χρόνια, περιγράφει μια ανάλογη κατάσταση με αυτή που ετοιμάζει ο δήμαρχος για τους κατοίκους της πόλης. Ο Τομ Σώγιερ πρέπει να βάψει ένα φράχτη, όμως βαριέται, σκαρφίζεται ένα σχέδιο και δημιουργεί χαρωπους εθελοντές για το βάψιμο του φράχτη. Δεν ήξερε ο Μάρκ Τουέιν τον δήμαρχο μας, ούτε φανταζόταν πως τέτοια κόλπα θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ανακοίνωσε ο δήμαρχος μητρώο εθελοντών για την πολιτική προστασία, χρησιμοποιώντας συναισθηματικούς εκβιασμούς περί ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Επί της ουσίας παραδέχεται ότι είναι ένας αποτυχημένος δήμαρχος, ότι συνολικά η διοίκηση είναι μια τραγωδία, τρέξτε τώρα όλοι να σώσετε ότι μπορείτε.

Η τελευταία κίνηση που θα έπρεπε να γίνει για την πολιτική προστασία γίνεται προτεραιότητα λόγω ανικανότητας.
Ας πει ο δήμαρχος,τι άλλη κίνηση έχει κάνει πριν προσπαθήσει να φτιάξει στρατό εθελοντών;
Πιέζει την περιφέρεια ή μήπως απλά την συγχαίρει.
Παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξουν τα κακώς κείμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ποιες είναι αυτές;
Μπορεί να συντονίσει τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης;

Δήμαρχος εκλεγμένος είναι, όχι συντονιστής εθελοντών. Αν θέλει να γίνει συντονιστής εθελοντών, πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει άλλο θεσμικό πλαίσιο στη διοίκηση την εποχή που ζούμε. Εκτός αν μπαίνουμε σε διαδικασίες αλλαγής κοινωνικού συμβολαίου, προσωπικά δεν με χαλάει κάτι τέτοιο, να το γνωρίζουμε όλοι όμως.
Αλήθεια, ο δήμαρχος γνωρίζει ότι είναι δήμαρχος και τι κάνει ένας δήμαρχος;

Δεν είμαι εναντίον του εθελοντισμού. Αντιθέτως πιστεύω ότι ο πολίτης πρέπει να είναι ικανός να παίρνει πρωτοβουλίες για να καλυτερέψει τη ζωή του και τη ζωή των άλλων. Το άτομο οφείλει να είναι αυτεξουσιο. Υπάρχουν πολλά κενά στον κρατικό μηχανισμό,στην περιφέρεια, στην τοπική αυτοδιοίκηση, που καλύπτονται από εθελοντικές ομάδες.

Όμως όταν ο δήμαρχος, δηλαδή ένα μέρος του μηχανισμού, καλεί τους κατοίκους να γίνουν εθελοντές, αυτομάτως αναιρεί το πόστο το όποιο κατέχει και έχει ζητήσει να εκλεγεί γι αυτό. Απέτυχε με άλλα λόγια.

Αν αύριο δεν επαρκούν οι άνθρωποι που στελεχώνουν την τροχαία για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους, θα καλέσει ο πρωθυπουργός όποιον διαθέτει σφυρίχτρα και άσπρα γάντια,να αναλάβει το πόστο του τροχονόμου; Αστειοτητες που μόνο στην Ηλιούπολη γίνονται.

Αν ο δήμαρχος είναι ειλικρινής πρέπει να παραιτηθεί, να καταγγείλει όλους τους μηχανισμούς διοίκησης για ανεπάρκεια, μετά μαζί με τους φιλους του να γίνουν όλοι εθελοντές,να μας φωνάξει και να δούμε τι θα κάνουμε κι εμείς.

Επίσης ο δήμαρχος θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο πολιτισμός έχει στηριχθεί στον καταμερισμό εργασίας. Δεν κάνουν όλοι για όλες τις δουλειές και για κάποιες πρέπει να είσαι και εκπαιδευμένος. Αντί να υπόσχεται ότι θα εκπαιδεύσει τους εθελοντές,δεν κοιτάει να εκπαιδεύσει πρώτα το μόνιμο προσωπικό που έχει;

Ένα άλλο από τα αστεία, είναι ότι η ανακοίνωση γράφει ότι οι εθελοντές πρέπει να διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση εκτός από τα προσωπικά τους εργαλεία. Θα τους στείλει για την πρώτη γραμμή όλους. Τα μετόπισθεν είναι κλεισμένα,τα τηλέφωνα και τις εντολές ο στρατός θα τις παίρνει από το άρτιο κέντρο λήψης αποφάσεων και διαβιβάσεων που διαθέτει ο δήμος με επικεφαλής τον δήμαρχο. Δήμαρχε πάρε και κανέναν με λιγότερα καλή φυσική κατάσταση να σηκώνει τα τηλέφωνα. Μην την πατήσεις όπως την τελευταία φορά.

Κύριε Χατζηδάκη, εσύ τη δουλειά σου πας να κάνεις γιατί εκλογές έρχονται και θα θέλεις να ξαναεκλεγεις. Από όλα τα παραπάνω εσύ να θυμάσαι ένα. Ότι δεν είναι όλες οι δουλειές για όλους και εσύ δεν κάνεις για αυτήν που τώρα κάνεις. Τα υπόλοιπα θα δούμε αν την κατάλληλη στιγμή τα θυμόμαστε εμείς.

Έχουμε πιάσει τοπικά πολύ πάτο, τρώμε και δούλεμα από πάνω.

Ο κος Παναγιώτης Δριμυλής