"Είμαι Εδώ - Ηλιούπολη": Καταγγελία για απαξίωση και σιωπή από τη δημοτική αρχή.

 

Είμαι Εδώ - Ηλιούπολη



Ξεκινώντας το Είμαι Εδώ, είχαμε υπ'όψιν μας ότι θα ενοχλήσουμε κακοποιητές κι ανθρώπους με σεξιστικές αντιλήψεις. Δεν φανταζόμασταν όμως, ότι θα αντιμετωπίζαμε απαξίωση και σιωπή από τη δημοτική αρχή σε αυτήν την προσπάθεια.
Παρακάτω δημοσιεύουμε 2 επιστολές.

Η 1η στάλθηκε ηλεκτρονικά σήμερα (12/02/22) σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις της πόλης μας.

Η 2η αφορά την επιστολή που στείλαμε στον δήμαρχο (24/01/22) χωρίς να λάβουμε κάποια απάντηση.

📌
Επιστολή 1η:

Αγαπητοί κύριοι/ες,
Επικοινωνούμε μαζί σας προκειμένου να θέσουμε υπόψη σας την επιστολή που το ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ έστειλε ηλεκτρονικά την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 προς τον Δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Γιώργο Χατζηδάκη.

Η επιστολή αυτή έρχεται ως συνέχεια των προσπαθειών μας να τον ενημερώσουμε για τους σκοπούς και τις δράσεις της πρωτοβουλίας μας, αλλά και για να θέσουμε ερωτήματα σε φλέγοντα ζητήματα που μόνο ο Δήμος μας μπορεί να απαντήσει.

Δυστυχώς, ακόμα και μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται η επιστολή (Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022) η σιωπή και η απαξίωση του έργου και των προσπαθειών μας, από μέρους του Δήμου μας, είναι εκκωφαντική. Ωστόσο, η μακροχρόνια εμπειρία μας στον χώρο των κινημάτων και της αλληλεγγύης μάς έχει διδάξει πως σε τόσο σοβαρά θέματα οφείλουμε να στεκόμαστε πάνω και πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικά παιχνίδια. Θεωρώντας πως τα ζητήματα έμφυλης βίας είναι υπόθεση όλων μας, απευθυνόμαστε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις της πόλης μας. Σας καλούμε να γίνετε η φωνή των γυναίκων της Ηλιούπολης και να φέρετε τις ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις σε όσα θέσαμε με την επιστολή μας.

ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ, Είμαστε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ ΕΔΩ για να συνεργαστούμε με τους επίσημους φορείς, αλλά και να καταγγείλουμε, εφόσον χρειάζεται, τα κακώς κείμενα. Είμαστε Εδώ για να προστατέψουμε τις αδερφές μας και να σταθούμε στο πλάι τους.

Το συντονιστικό του ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ-Ηλιούπολη

📌
Επιστολή 2η:

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

όπως ίσως γνωρίζετε το ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από 7 «Ηλιουπολίτισσες», μια ομάδα που αριθμεί 10.000 μέλη. Σκοπός του ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ είναι η αρωγή κάθε γυναίκας ή θηλυκότητας που αντιμετωπίζει κακοποιητικές συμπεριφορές. Στην έκκλησή μας για ενεργή συμμετοχή στην πρωτοβουλία, το σύνολο των γυναικών της ομάδας «Ηλιουπολίτισσες» ανταποκρίθηκε θετικά. Πολύ γρήγορα συστάθηκαν ομάδες διαφόρων ειδικοτήτων.

Μέχρι τώρα τρεις συνδημότισσές μας -που έχουν υποστεί την έμφυλη βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον, επικοινώνησαν με το ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ. Οι εθελοντικές ομάδες ειδικών ψυχικής υγείας και νομικών στάθηκαν δίπλα τους από την πρώτη στιγμή, δημιουργώντας ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, κατανόησης και ασφάλειας.

Καθώς το ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τις κρατικές δομές, από την πρώτη στιγμή, προσπαθήσαμε -ανεπιτυχώς- να επικοινωνήσουμε με τις υπηρεσίες του Δήμου Ηλιούπολης.

Με αίσθημα ευθύνης και παράλληλα τη βεβαιότητα πως οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική, στραφήκαμε αναγκαστικά σε φορείς εκτός Ηλιούπολης. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και θετική. Ωστόσο, στο εύλογο ερώτημά τους «γιατί δεν απευθυνθήκατε στον δήμο σας;» δεν είχαμε απάντηση. Κι αυτό γιατί, δεν καταφέραμε να μάθουμε αν στον Δήμο Ηλιούπολης εργάζεται γυναίκα-ψυχολόγος ειδικευμένη στα θέματα έμφυλης βίας, αλλά κι αν υπάρχει δομή που θα μπορούσε να φιλοξενήσει με ασφάλεια, για εύλογο χρονικό διάστημα, τις γυναίκες αυτές.

Ένα ακόμα θέμα που δράττουμε της ευκαιρίας να θέσουμε, είναι κι εκείνο που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021, σχετικά με την εταιρεία παραγωγής του τηλεπαιχνιδιού The Bachelor. Όπως είχατε αναφέρει, η εταιρεία παραγωγής είχε εξαπατήσει τον Δήμο Ηλιούπολης καθώς ζήτησε και πήρε έγκριση να χρησιμοποιήσει τον δημόσιο χώρο Χαλικάκι για άλλη χρήση κι όχι για το γύρισμα ενός ακόμα επεισοδίου του κακοποιητικού παιχνιδιού, όπως τελικά έγινε. Επιθυμούμε να μάθουμε αν έχει κινηθεί κάποια νομική διαδικασία σε βάρος της εταιρείας -όπως ο ίδιος αναγγείλατε εκείνη την ημέρα.

Μια και το συμβάν έχει δημοσιοποιηθεί, θα γνωρίζετε ότι στην πρώτη παρουσίαση του ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, δεχτήκαμε λεκτική επίθεση από τον αντιδήμαρχο κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο κ. Πούλος μάς ξεκαθάρισε, ευθύς εξαρχής, πως διαφωνεί με το εγχείρημά μας όπως και με τους όρους «γυναικοκτονία», «γυναικεία κακοποίηση», «έμφυλη βία».

Ως κατακλείδα, θα θέλαμε να μας διευκρινήσετε αν οι απόψεις του εκφράζουν αποκλειστικά τον ίδιο ή αντανακλούν και τις δικές σας. Αν συμφωνείτε με την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και αν προτίθεστε να φέρετε το θέμα στο συμβούλιο, ώστε με ονομαστική ψηφοφορία να ανοίξει ο δρόμος για την αναγνώριση και κατοχύρωση του όρου.

Κύριε Χατζιδάκη, απευθυνόμαστε σε εσάς με την ελπίδα να λάβουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και για να σας ενημερώσουμε και επίσημα για τις προσπάθειές μας.

Ευελπιστούμε πως σύντομα θα έχουμε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,
Το συντονιστικό του ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ-Ηλιούπολη

Γωγώ Τσακογιάννη
Χρύσα Δουζένη
Φωτεινή Σαββατιανού
Λιάνα Δενεζάκη
Νίκη Τσιμπούρη
Άρτεμις Καραβά
Αντωνία Καλαθιανάκη