Ηλιούπολη: Κοπή Πίτας 2022 από τον Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιουπόλεως και Γύρω Δήμων "Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ".

Μεταξύ άλλων διαβάσαμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου εδώ: https://silfa.gr/

Μετά από δυο χρόνια αναγκαστικής απραξίας τολμήσαμε! Σαν την άνοιξη που έρχεται, κάναμε το πρώτο βήμα της επιστροφής μας.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 18.00μ.μ.

 Δημοτικό αναψυκτήριο Ηλιούπολης. 

Ο Σύλλογος μας έκοψε την καθιερωμένη πίτα και λαδόπιτα, τηρώντας απόλυτα το υγειονομικό πρωτόκολλο. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και γέμισε το αναψυκτήριο.

Την πίτα ευλόγησε ο π. Αλέξανδρος, ιερέας του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Γεώργιος Χατζηδάκης, ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Πούλος, η δημοτική σύμβουλος – υπεύθυνη εθελοντισμού κ. Ιωάννα Σκλαβενίτη ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γαβριήλ Αραμπατζής - επικεφαλής της παράταξης "Η Πόλη που θέλω"(φωτογραφία), η κ. Σούλα Βαμβακούση Λάζαρη εκπρόσωπος της παράταξης "ΠΡΩΤΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ" και ο πρώην δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Θεόδωρος Γεωργάκης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους προς την Υπεραγία Θεοτόκο από το Βυζαντινό εργαστήρι του Συλλόγου, υπό τη Διεύθυνση του κ. Πέτρου Δασκαλοθανάση καθηγητή βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε η μεικτή τετράφωνη χορωδία του Συλλόγου ερμηνεύοντας κάλαντα και τραγούδια με χρώμα Λευκάδας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Πέτρου Μήτσου.

Ακολούθως εμφανίστηκε το χορευτικό του Συλλόγου μας. Λεβέντες νέοι και νέες με την πανέμορφη λευκαδίτικη φορεσιά χόρεψαν λευκαδίτικους χορούς. Διδασκαλία χορών από το δάσκαλό μας κ. Πέτρο Μήτσου.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Άννα Ροντογιάννη. Τα τραγούδια της χορωδίας αφιερώθηκαν στο φίλο – συγχορωδό Παναγιώτη Χρέλια, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας.

Στη διάρκεια του προγράμματος έπαιξαν οι μουσικοί:

Σύρτα Μαρία: τουμπελέκι

Φουρλάνος Κωνσταντίνος: λαούτο, μαντολίνο

Φουρλάνου Ελένη: Κανονάκι, βιόλα, κλαρίνο

Φουρλάνος Χρ. Γιάννης: τουμπελέκι

Φουρλεμάνδη Σταματία: κιθάρα

ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρ. Γιάννης Φουρλάνος 


Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρ. Γιάννης Φουρλάνος στην ομιλία του παρουσίασε τα έργα και τους στόχους του Συλλόγου. Αξίζει να αναφερθεί ότι με τις κοινές ενέργειες του βουλευτή Λευκάδας και του Συλλόγου το παραδοσιακό παιχνίδι αμπαλί έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου πολιτισμού ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Ευχαρίστησε δε ιδιαίτερα την Ελένη Φουρλάνου για την ουσιαστική βοήθεια σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Ευάγγελος Γεωργάκης, Σούλα Λάζαρη – Βαμβακούση, Γαβριήλ Αραμπατζής


Ο πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι το φωτο – ιστορικό λεύκωμα της ιστορίας του Συλλόγου ευρίσκεται στο τυπογραφείο.

Κατόπιν ευχαρίστησε τους χορηγούς του Συλλόγου.

Ακολούθως μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός του βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιου Καββαδά, του δήμαρχου Λευκάδας κ. Χαράλαμπου Καλού και του προέδρου του Συλλόγου Λευκαδίων «Αγία Μαύρα» κ. Θωμά Χόρτη.

Στη συνέχεια ευλογήθηκε η πίτα. 

Το πρώτο κομμάτι κόπηκε από τον προηγούμενο πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ευάγγελο Γεωργάκη, ο οποίος μίλησε για τα μεγάλα επιτεύγματα του Συλλόγου.

Χαιρετισμούς απευθύνθηκαν ο δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Χατζηδάκης, ο πρώην δήμαρχος κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, η κ. Σούλα Λάζαρη – Βαμβακούση , ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Πούλος, η κ. Ιωάννα Σκλαβενίτη, ο κ. Γαβριήλ Αραμπατζής, επικεφαλής της παράταξης "Η Πόλη που θέλω" (φωτογραφία).

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχές όλων μας για ειρήνη & υγεία στον κόσμο.

Περισσότερα για την εκδήλωση και πλούσιο φωτογραφικό υλικό εδώ: https://silfa.gr/kopi-pitas-2022/